Tepebaşı Belediyesi, hayata geçirdiği proje ve çalışmalar ile üretici kadınlara destek olmaya ve emeklerini kazanca dönüştürmeleri için fırsatlar sunmaya devam ediyor.

Temmuz 2019’da hizmete başlayan ve kent halkı tarafından çok sevilen Kadın Üretici Ürün Satış Noktası, gelen talepler üzerine Uluönder Mahallesi’nde faaliyete başladı. Batıkent Belde Evi ve Özdilek Sanat Merkezi’nin ardından salı günleri UIuönder Mahallesi’nde hizmet vermeye başlayan Kadın Üretici Ürün Satış Noktası, ilk günden yoğun ilgi ile karşılandı. Mahalle sakinleri, koronavirüs önlemleri çerçevesinde hizmet veren satış noktasında, kadınların el emeği ile ürettikleri doğal ürünlerden keyifle alışveriş yaptı.

“Köyde yetişip bize ulaşıyor”

Satış noktasında yaptığı alışverişten memnun olduğunu belirten Salih Işık, “Çok güzel olmuş burası. Tezgahlar, ürünler o kadar düzenli ki… Köyde yetiştirilen doğal ürünler çok güzel, böyle devam etmesini dileriz. Kadınların desteklenmesi de çok iyi. Hepsinin önlükleri, maskeleri var. Sevdik ve beğendik. Teşekkür ederiz” dedi.

Semra Öncü isimli vatandaş da “Bence güzel bir proje, herkes bundan yararlanmalı. Güzel, hoş. Herkes gelsin alsın. Allah herkesin rızkını versin” diye konuştu.

Ürünlerden memnu olduğunu söyleyen Öykü Çiçekçi ise “Fiyatlar uygun ve ürünler çok güzel. Bitmesini istemediğimiz bir proje. Kadınların desteklenmesini de çok doğru buluyorum. Evimiz de yakın, burada açılmasından çok memnun olduk” dedi.

Bir diğer vatandaş Gönül Ülker de “Batıkent’te de kuruluyor, oraya gidiyorum hafta sonları. Burada açılmış, duyunca buraya da gelim. Çok güzel, ben kadınlarımızı destekliyorum. Yeter ki bir şey yapsınlar, üretsinler. Kapalı alan olmaması daha güzel” sözlerini kullandı.

Kadınlar üretim alanlarını artırıyor

Projede yer alan kırsal mahalle sakini kadınlar ise yaptıkları satışlar ile ev ekonomilerine katkıda bulunduklarını belirtiyor. Satışlardan sağlanan gelirlerinden dolayı üretim alanlarını artıran kadınlar, Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç’a da teşekkür ediyor.

“Ürettiklerimizin kazanca dönüşmesi çok güzel”

Satılmışoğlu Mahallesi’nden projeye katılan iki çocuk annesi üretici Firdevs Artun, “Çok güzel bir proje. Öncelikle bu projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum özellikle de Başkanımız Ahmet Ataç’a. Kendi ürettiklerimizi kazanca çevirebilmek bizim için çok güzel bir duygu, mükemmel diyebilirim. Sarımsak satıyorum ve daha çok üretiyorum. ‘Geçen hafta sarımsak aldık, çok güzeldi’ diye tekrar almaya gelenler var. Bu da beni çok mutlu ediyor. Sarımsağımızı toplar toplamaz yerine taze fasulye, salatalık, havuç, turp gibi güzlük sebzeler yetiştireceğiz” dedi.

“Ufkumuz genişledi”

Sazova’da üretim yapan Hatice Benlikaş ise “Kendi ürünlerimizi üretip vatandaşlara sunuyoruz. Ben bu projeden çok memnunum, ufkumuzu genişletti. Hepsinden Allah razı olsun, haftada 3 gün olması bizim için daha iyi oldu. Ürünlerimiz taze taze tüketicilerimize gidiyor. Hem de satışlarımız güzel oluyor. Başta Belediye Başkanımız Ahmet Ataç olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Vatandaşlar da çok memnun. Mis gibi doğal, dalından kopup direkt geliyor. İlacımız yok, hayvan gübresiyle yetiştiriyoruz. Gayet leziz, tatlı sunuyoruz. Tekrar tekrar geliyorlar. Mısır, salatalık, kabak, domates, patlıcan, biber ve meyvelerim de var. Kadınların ayakları üzerinde durabilmesi, ekonomiye katkı verebilmesi çok güzel” sözlerini kullandı.

“Daha çok üretim yapacağız”

Çukurhisarlı üretici Fatma Arat ise “Emeği geçen herkese teşekkür ederiz. Evimize maddi, manevi destek oluyor. Biz de mutluyuz. Müşterimizle aramızda bir bağ oluyor. Hem de maddi evimize destek oluyoruz. Başkanımıza ve emeği geçenlere teşekkür ederiz. Haftada 3 gün tezgah açmak daha iyi oldu. Ürünlerimizi daha da geliştireceğiz. Ben tarhana yaptım, tavuklarım var yumurta getirdim, baklava, salça yaptım. Bahçemdeki meyveleri reçel yapıyorum, onlar var. Kuşburnu zamanı toplayıp marmelat yapıyorum. Lahana Yani yapabileceğim ne varsa yapıyorum. Artık daha çok üretim yapacağız” diye konuştu.

“İnsanlar kadınların gerçekten çalıştığını görebiliyor”

Arıcılık yapan ve doğal balları ile projeye katılan Hayret Ünal da “Söğüt’ten getirdim ballarımı. Kendi ballarımız, hiçbir katkı yok. Belediyenin bu şekilde üretici kadınlar pazarını görünce ben de başvurdum. Bugün ilk günüm ve çok başarılı buldum. Bu projenin her yerde olmasını isterim. En azından insanlar kadınların gerçekten çalıştığını görebiliyor. Hep arka planla kalıyorlar çünkü. Bu şekilde kendilerini göstermiş oluyorlar ve katkı da sağlamış oluyorlar” diye konuştu.

“Üretim alanımı büyüteceğim”

Mantar üreticisi Özlem Tunar ise “İstiridye mantar ve kültür mantarı üreticisiyim. 4 senedir bu işi yapıyorum. Tepebaşı Belediyesi’nin sağladığı imkanlarla pazara çıkıyorum, çok güzel. Kadın üreticiler evden çıktı, üretimleri bollaştı. Direkt halka ulaşabiliyoruz. Bir sene oldu, cumartesi ve perşembeden sonra şimdi de salı günleri tezgah açıyoruz, 3 gün pazarımız var artık. Aşağı Söğütönü’nde 4 odada üretim yapıyorum, talepler çoğaldı. Artık üretim alanımı büyütmeyi hedefliyorum” sözlerini kullandı.

Kadın Üretici Ürün Satış Noktası, salı günleri Uluönder Mahallesi Fevzi Çakmak Mahallesi No: 2/1 (Avlulu Çarşı arkası), perşembe günleri Özdilek Sanat Merkezi bahçesi ve cumartesi günleri de Batıkent Belde Evi bahçesinde kent halkı ile buluşuyor.