Atahan Gezer

Kadın Dayanışma Platformu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla basın açıklaması düzenledi.

Platform adına konuşan Ezgi Gündoğdu, karşılaştıkları şiddet ve haksızlıklara karşı toplumu, ilgili kurum ve kurum ve kuruluşları görevlerini yapmaya ve yasalara uymaya çağırdıklarını söyledi.

Türkiye’de, kadınların hukuki kazanımlarına karşı yürütülen sistematik saldırılar ve kadın düşmanı söylemlerin kadına yönelik şiddeti giderek artırdığına vurgu yapan Gündoğdu, “2022 yılının ilk 10 ayında 282 kadın cinayeti, 208 de kadın ölümü gerçekleşmiştir” bilgisini verdi.

Gündoğdu, şunları kaydetti:

“İstanbul Sözleşmesi’nden hukuka aykırı çıkılması, Türk Medeni Kanunu’yla, 6284 Sayılı Kanun ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan kadın hakları kazanımlarını ortadan kaldıracak düzenlemelerin yapılacağının sürekli gündemde tutulması kabul edilemez. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için yasal mevzuatın yanında, toplumsal zihniyetin değiştirilmesi de büyük önem arz etmektedir. Devletin çok yönlü ve bütüncül politikalar üretmesinin yanında, bu mücadelenin toplumsal düzeyde genele yayılarak etkin ve kararlı yürütülmesi gerekmektedir.”

Taleplerine ilişkin bilgi veren Gündoğdu, şöyle konuştu:

“Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için Türk Medeni Kanun’u, 6284 Sayılı Kanun ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan kadın haklarının tüm kurum ve kuruluşlarca eksiksiz uygulanması, aile hukuku ve kadına karşı şiddet alanlarında uzlaşma ve arabuluculuk uygulamalarının kabul edilmemesi, nafaka konusunda yasal değişiklik yapılmaması ve İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden yürürlüğe sokulması öncelikli taleplerimizdir.”,

Öte yandan, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Tepebaşı Belediyesi, Odunpazarı Belediyesi, Eskişehir Kent Konseyi, Tepebaşı Sağlıklı Kent Konseyi, Odunpazarı Kent Konseyi, Eskişehir Barosu ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Eskişehir İl Koordinasyon Kurulu (İKK) tarafından oluşturulan Kadın Dayanışma Platformu, kadın hakları alanında çalışmalar yürütüyor.