Türkiye, COVİD-19 pandemisi ile mücadele noktasında kendi aşısını geliştirmek için sürecin başında açıklamalar yapmış ve ilerleyen zamanlarda da aşı hakkında yol kat edildiği yetkililer tarafından belirtilmişti. Son olarak yerli aşının yaz aylarında hizmete sunulacağı dile getirildi. Öte yandan konuyla ilgili İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Dr. Arslan Kabukçuoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) araştırma önergesi sundu.

“AYNI HATALARIN TEKRARLANMAMASI ÇOK ÖNEMLİDİR”
Araştırma önergesinin nedeni hakkında bilgi veren Milletvekili Kabukçuoğlu, “Türkiye, pandeminin başından bu yana üzerinde çalışıldığı ileri sürülen yerli COVİD – 19 aşısı hakkında kayda değer bir gelişmeyi gözle görememiştir. Hükümet bürokratik ve maddi destekleri sunduğunu açıklamış ve bilim insanı beşerî gücümüz varken, aşıyı keşfetmek konusunda nerede hata yaptık. Bu konunun en ince ayrıntılarına kadar incelenmesi ve gelecek dönemde aynı hataların tekrarlanmaması çok önemlidir. Bu nedenle Türkiye Büyük Millet Meclisi de bu konuya el atmalı ve Türkiye’nin geleceğini güvence altına almalıdır" dedi.

“BU TÜR PANDEMİLER İÇİN COVİD NE İLK NE DE SON OLACAKTIR”
Aşı ve ilaçların geliştirilmesi noktasındaki hataların ve gelecek dönemdeki pandemilere hazırlık noktasında atılacak adımların belirlenmesi için sunulan araştırma önergesinde şu ifadeler yer aldı.

“Sonuç olarak aşı ve ilaç keşfinin bilim adamları arasında 84 milyon insandan süzüle gelen muazzam bir insan gücü vardır. Ülkemizde her yıl ortalama 2 milyon 500 bin kişi üniversite sınavına girmekte, bunlardan da ortalamanın üzerinden bir puanla seçilerek 16 bin 500 kişi (2020 yılı) tıp fakültelerine kabul edilmektedir. Ocak 2021 itibariyle 174 bin 443 hekimden 20 bin 000 kadarı akademik personeldir. (Sağlık Bakanlığı, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü) Türkiye Cumhuriyeti’nin her türlü maddi desteğini ortaya koymuş olduğu durumu yetkililerin yapmış olduğu açıklamalardan anlaşılmaktadır. Dünya 5 aşıyı insanların hizmetine verirken, ülke olarak aşı yarışında onları geçip sonuç alamadığımız ise ortadadır. SARS-2 Cov-2 henüz alt edilememiştir. Ancak bu tür pandemiler için COVİD ne ilk ne de son olacaktır. Bu tür enfeksiyonlarla ilerleyen zamanda yine karşılaşmamız mümkündür. Tüm bu gerekçelerle aşı veya ilaç keşfinde hatamızın ne olduğunu ortaya çıkarmak, mevcut pandemiyle baş etmek, olası pandemilere karşı tecrübe kazanmak ve bir daha çaresiz kalmamak için çözüm yollarını belirleyip hazırlıklı olmak amacıyla bir meclis araştırması açılmasını arz ve talep ederiz.”