JCI Eskişehir Başkanı Hande Melis Özçatal, kuruluşun tarihçesini, içinde bulundukları faaliyetleri ve hedeflerini Eskisehir.Net'e anlattı.

SİZİ BİRAZ TANIYALIM…

İsmim Hande Melis Özçatal, 1982 Eskişehir doğumluyum. Lisans eğitimimi Dokuz Eylül Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümünde, yüksek lisansımı ise Anadolu Üniversitesi Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri üzerine tamamladım. Şehir Planlama mesleğinin katkısıyla da toplumu etkileyen tüm güç meselelerine ve bana neler ifade ettikleri üzerine odaklanabildim. JCI'da ise çok daha derin değerler edinebildiğimi görüyorum. Ürettikçe JCI'da edindiğim dersleri, deneyimleri ve karşılaştığım insanları hep aklımda taşıyorum. Bir şehir plancısı olarak da yaptığım işin doğası gereği, çalışırken kendi fikirlerim üzerine düşünmeye çok zaman ayırabildim. Disiplinim ve fedakârlıkla olan ilişkim JCI'dan geldi.

JCI NEDİR?

Junior Chamber International (JCI), Türkçesiyle Genç Girişimciler Derneği; liderlik becerilerinizi geliştirebileceğiniz, ilham verici ve etki yaratan çalışmalar yapabileceğiniz 18-40 yaş arası üyelerden oluşan, kâr amacı gütmeyen global bir organizasyondur.

MİSYONUNUZ NEDİR?

Misyonumuz; global misyona paralel olarak Eskişehir halkının pozitif gelişimine katkı sağlamaktır. JCI üyeleri birçok meslek grubundan, kökenden ve kültürden insanlarla bir araya gelmiş ve yaşanabilir bir dünya oluşturmak için çalışmalar yapan kişilerden oluşmaktadır.

NE GİBİ FAALİYETLER İÇERİSİNDESİNİZ?

JCI hayatın bir yansıması gibi düşünülebilir; kişinin yeteneklerini ve kendisini keşfetmesini istiyoruz. Tüm felsefemiz yaparak öğrenmeye dayalı… Bunu da önce eğitimlerle sonra da sahada destekliyoruz. Topluluk önünde konuşmak, münazara yarışmaları, dünya barışı üzerine projeler, takım çalışmaları, liderlik, uluslararası etkileşim ve iş dünyasına yönelik etkinlikler, iş birlikleri, dijital dönüşüm ve sürdürülebilirlik JCI'ın üzerinde durduğu noktalar…

Eskişehir Şubesinde yine bunlara paralel olarak "liderliğin" konuşulduğu ve aynı zamanda doğada kamp yaptığımız "Eskişehir Liderlik ve Eğitim Zirvesi" şubemizin unutulmazları arasındadır.

Brainbox Trivia ise "İngilizce Test" kursu ile birlikte çocukların hem topluluk önünde kendilerini gösterebilecekleri hem de dünya sorunları üzerinde tartışabilecekleri bir programdır. Bu sene yaklaşık 100 kişilik katılımımız oldu.

“Paralympic Act” projesi ise; paralimpik oyunlara olan ilgiyi arttırmak amacıyla düzenlendi. Eskişehir ilinin paralimpik oyunlara verdiği özeni biz de projemizde yansıttık ve şirketlerle “Goalball” oyununu oynadık. Geliri ise Eskişehir Görme Engelliler Spor Kulübüne kazandırıldı.

2020 yılının Mart ayından itibaren ise JCI daha da globalleşti ve dijital hale geldi. Bu fırsatla da tüm dünya vatandaşlarıyla birlikte etkinlikler yapmaya başladı. Artık bir JCI üyesi Dünya'nın diğer ucundaki JCI şubesinin etkinliklerinde daha çok yer alabiliyor.

Hande Melis Özçatal

ESKİŞEHİR'DE NE ZAMANDAN BERİ AKTİFSİNİZ?

JCI, Türkiye'de Genç Liderler ve Girişimciler (JCI) Derneği adı altında 1987 yılından bu yana 15 ilde 24 şubesiyle faaliyet göstermektedir. Eskişehir'de ise 25 yıldır faaliyetlerine devam etmekte…

KURULUŞUNUZ KİMLERDEN OLUŞUYOR?

Genç Liderler ve Girişimciler (JCI) Derneği; 1915 yılında, Amerika'nın St. Louis kentinde kurulan Junior Chamber International (JCI) organizasyonunun Türkiye ayağıdır. Her sene hem Türkiye Yönetim Kurulu hem de şubelerin yapılanması değişir. Çünkü görev süresi bir yıldır. Bu dinamik yapı sürekli dönüşüm ve değişim gerektiriyor. Tıpkı dünya üzerinde olup biten her şey gibi…

GELECEĞE DAİR PLANLARINIZ VAR MI?

Sivil Toplum Kuruluşlarının geleceği görmek gibi bir kabiliyeti var. Topluma ve çağa uyum halinde ilerliyoruz. Bizim yüzümüz global hedeflere dönük. Global hedefleri olan, büyük işler başarmak isteyen ülkemizdeki aktif gençlerin aramıza katılmasını istiyoruz.

SON OLARAK SÖYLEMEK İSTEDİĞİNİZ BİR ŞEY VAR MI ?

JCI bir fırsatlar dünyası… 18-40 yaş arası gençlerin hayatlarında yapmak istedikleri fakat deneyimlemedikleri birçok alan var. İşte burası deneyim kazanmanın tam da yeri…