Merve Karamanlı’nın çocukluğundan beri örgü örmek hayatının bir parçası. Örgünün bilişsel olarak ciddi bir rahatlama sağladığını belirten Karamanlı, bir yaşındaki oğlunun hayatına girmesiyle birlikte örgü sanatında daha çocuk ruhlu keşiflere açıldığını söyledi. Aynı zamanda Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık alanında doktorantlık yapan başarılı sanatçı okuma ve öğrenme serüvenine de azimle devam ediyor. Şimdi söz, örgüleri gibi renkli bir mizacı da olan Merve Karamanlı’da…

ANNEANNEM İLHAM OLDU

Merve Karamanlı: İlkokula giderken büyük anneannemin iplerine hayran kalır, onun örgü örmesini izlerdim. Böyle hevesle izlerken bir gün bana yarım iplerden el bezi örmeyi öğretmişti. Çocuk halimle çok keyif almıştım. Sürekli hayal eder ve yeni bir şeyler yapmak için örüp örüp sökerdim. Elim alışınca 15 yaşında ilk amigurumi bebeğimi örmüştüm. O zamanlar çok bilinen bir teknik değildi. Fotoğraflardan bakıp model çıkartarak yapmış ve bir yakınımızdan sipariş almıştım. Bu beni çok yüreklendirince daha çok örmek istedim. İyi ki de örüyorum.

GÜNDELİK KAYGILARIMI AZALTIYOR

Örgü örerek boş zamanımda kendim için, çocuklar için, el emeğine değer verenler için üretiyorum. Bilişsel olarak ciddi bir rahatlama sağlıyor. Ayrıca hayal gücünü de beslediği için yaratıcılığı tetikliyor ve sürekli olarak insanı yeni projeler, fikirler için düşünmeye teşvik ediyor. Örgü örmek gündelik kaygılarımı azaltan bir uğraş.

HEM ÖRGÜ HEM DİKİŞ

Örgü örmeyi öğrendikten sonra ilk olarak oyunca bebek örmüştüm. Sonrasında bebek kıyafetlerine ilgim oldu. Özellikle bebekler için ördüğüm ‘fil tulum’ çok ilgi gördü ve sevildi. Ardından kâğıt ipin hayatıma girmesi ile hasır şapka ve çantalar örmeye başladım. Aslında bu süreçte sadece örgüye değil, dikişe de merak salmıştım. Uzun bir süre kıyafetlerimi kendim diktim. Bez çantalar dikip boyadım. Odam küçük bir atölye gibi sürekli işliyor.

HAYAL ATÖLYESİ KURMAK İSTİYORUM

Örgü örmek için zaman ve mekan fark etmiyor. Her an her yerde örebiliyorum. Özellikle araba yolculuklarında örmeyi çok seviyorum. Zaman zaman bazı örgü evlerinde mini atölyeler düzenledim. En büyük hayallerimden biri de hayal atölyesi kurmak. Burada herkesin farklı yeteneklerine hitap edecek eğitimler düzenleyip birlikte üretim yapmak istiyorum.

INSTAGRAM ÜZERİNDEN SATIŞ YAPIYORUM

Satışlarımı ise instagram üzerinden yapıyorum. El emeği çok değerli ve epey uğraşlı bir iş. Bu sebeple ürünlerin fiyatlarını belirlerken bu değeri korumayı önemsiyorum. Hasır şapka ve çantalarım 80 ile 200 TL arasında. Amigurumi oyuncaklar ise boyutuna bağlı olarak 60 ile 150 TL arasında değişiyor.

OĞLUMUN HAYATIMA GİRMESİYLE BAKIŞ AÇIM DEĞİŞTİ

Tüketim kültürüne bir alternatif olarak devamlı üretmek istiyorum. Satın almak yerine daha düşük bütçelerle üretim yapmak ve kıyafet, ev dekorasyonu, çocuk eşyaları gibi alanlarda yeni bir şeyler tasarlamayı amaçlıyorum.  Oğlumun hayatıma girmesiyle birlikte dünyaya daha çocuk gözüyle bakmayı öğrendim. Zaten çocuk ruhlu bir insanım ama bebeklerin o hiç bitmeyen keşfetme güdüsü bende yeni ufuklar açtı diyebilirim. Oğluma örgü oyuncaklardan oluşan bir çiftlik tasarlamak istiyorum. Rengârenk yünler ile her hayvanı ilmek ilmek örmek ve ona güzel hatıralar bırakma niyetindeyim.

Merve Karamanlı, oğlu Can Alp ve eşi Uğurcan Karamanlı ile birlikte

BÜYÜK PROJELER İÇİN SPONSORA İHTİYAÇ VAR

Butik bir atölye gibi çalıştığım için malzemelerimi kendim temin ediyorum. Büyük projeler için sponsor desteği elbette çok güzel olurdu. Bu konuda farklı örgü markalarından ufak sürprizler oluyor ama atölye çalışmaları için sponsor desteği almayı çok isterim.