1979 Eskişehir doğumluyum. Tüm eğitim hayatım Eskişehir’de geçti. Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunuyum. İş hayatım da Eskişehir’de geçiyor. YKM’de, Espark’ta kozmetik sektöründe çalıştım. Yöneticilik de yaptım. Avon Bölge Sorumlusu oldum. Eşimin işi nedeniyle istifa ettim. İşsiz kaldım. 13 yıl aradan sonra kendi işim olmalı dedim. Ne yapabilirim dedim. Eve kendi işimi yapmalıyım ama ne yapmalıyım? Maliyeti az olan bir sektör seçmeliyim. Bireysel olarak kendimin çalışabileceği bir iş olmalı. Araştırmalar yaparken Kahve Dükkanı adı altında bir marka çıktı karşımıza. İnanılmaz şirin bir stant çıktı. Bursa’da görüyorum bunu. Eşim fark etti… Ben bu stantın içinde bulunabilirim, bunu yapabilirim dedim. Tam hayallerimdeki gibi küçük bir kafeteryam olur modundaydım.

Marka Kadınlar'da Busena Çelik Zümbül'ün konuğu Eskişehir Kahve Dükkanları Kurucusu Arzu Akeler oldu.

Evi satıp bunu mu açtın!

Sorduk, franchise sistemle yeni kurulmuş. Randevu alıp sahibiyle görüştük. İlk bayimi Espark AVM’de açıyorum. Kahve Dükkanı’nın ilk bayisi benim… Kahve Dükkanı’nı kuran Nazile Paketoğlu Özbay bana göre ülkemizde şu ana kadar gelmiş geçmiş en iyi kadın girişimcilerden birisidir. Nazile Hanım’ın ilk bayisi ve ilk kadın bayisi oldum, hayal ortağı oldum. Çok da güzel yol kat ediyoruz beraber. 1+1 evimi sattım, yaklaşık 50 bin liraya… O parayı sermaye yaptık. Dükkanın açılışında babam ‘Evi satıp bunu mu açtın’ dedi. Ailemde ticaretle uğraşan yok. Hep işçi olarak çalıştık. O yüzden babama göre çok büyük cesaretti. Haliyle endişeleniyorlar. Aslında pek başarılı olacağıma da inanmadılar. Her şey işi çok sevmekle ilgili… Ben bir işe girdiysem ya başaracağım ya başaracağım…

Panikle İstanbul’a gittiğim günler

İlk şubenin ardından hemen ikinci ve üçüncü şubeyi açtık. Kanatlı AVM ve Vega AVM’ye şubeler açtık. Eşimin çok desteği oldu. Daha sonra İstanbul’a açıldık. Büyük mağaza zinciri değiliz. Onlarca çalışan yok. Bir şubede sabah bir kişi, öğleden sonra iki kişi olur. Sabah çalışan işe gelemezse dükkanınız açılmaz. AVM’lerin prosedürleri var. Tutanak tutulur. Uymak zorunda olduğumuz kurallar var. Bununla ilgili sorunlar yaşadık. Atlayıp panikle İstanbul’a gittiğim günleri bilirim. Sabahtan üç saat açılmadı ama dördüncü saat dükkanımın başında olurum diye… Ankara ve İstanbul arasında gidip geldim. Küçük sorunlar yaşadık. Genel merkezimiz Bursa’da… Malı da kendim gidip alıyordum. Bu şekilde ilerledi. Keyifli, zorlu, maceralı…

50 metrelik personel kuyruğu

Yaklaşık 13 yıl kozmetik sektöründe çalıştım. Yöneticilik de yaptım. Birçok kişiyle muhatap oluyorduk, yönetiyorduk. Kurumsal ve güçlü şirketler adına muhatap oluyorduk. Güçlü sistem, iyi personel seçimi gibi nedenlerle her şey orada daha basit. Ama kendi işletmeniz adına insan yönetmek çok farklı. İkinci, üçüncü şube derken artık kendim yönetemeyecektim. Haliyle personel gerekti. Eskisehir.Net’e ilan verdim. Tecrübesizlikle ilan vermişim, zaman falan belirtmeden… Sabah dükkana gidince 50 metrelik personel kuyruğu ile karşılaştım. Bir yandan kahve yapıyorum, bir yandan da 50-60 kişilik başvuruyla uğraşıyorum. Kuyrukta hoş bir kadın gördüm. İçgüdüsel olarak onunla görüştüm. Aradan bir kişi daha seçtim. Onlarla görüştüm, onları işe aldım. Biriyle yedi, diğeriyle altı yıl çalıştık. Yolculuğuma eşlik ettiler. Öyle bir maceramız var.

İnanan her kadın başarıyor

Eskişehir’de kadın girişimci olarak anılmaktan büyük onur duyuyorum. İyi böyle bir şeyle adım atmışım, iyi ki cesaret etmişim. İyi ki böyle keyifli bir işe sahip olmuşum. Böyle bir düşüncesi olan varsa lütfen cesaret etsin, adım atsın. İnanan her kadın başarıyor.