‘Kalabak Suyu’na gelen zam vatandaşlar tarafından büyük tepki topladı. Farklı çözüm arayışına giren vatandaşların bir kısmı da su arıtma sistemlerine yöneldi.

Su arıtma sistemleri satışıyla uğraşan Mehmet Kök, kurulum maliyeti olarak cihazların 650 TL ile 950 TL arasında değiştiğini belirterek “Tabi bunların altı aydan altı aya bakımları oluyor. Altı aylık bir bakım ücreti de yaklaşık bir 100 TL ile 150 TL arasında değişiyor. Aslında bu çok uygun bir maliyet. Biliyorsunuz şimdi ‘Kalabak Suyu’ zamlandı. Bir kişi günde bir damacana alsa ayda 150 TL. Yılda 1800 TL maliyeti var. Bizim sadece yaklaşık yıllık 200-250 TL gibi bir maliyetimiz var” sözlerini kaydetti.

Arıtma suyunun aylık su gider maliyetinin ise yaklaşık 3TL olduğunu belirten Kök  “Aylık insanlar arıtmadan 500 litre su tüketirse, bunun 500 litre de atık suyu olacaktır. Bunun toplamı da bir tondur. Yani bir tonunda evler için yaklaşık 3 TL’lik maliyeti var” ifadelerine yer verdi.

Arıtma suyunun da damacana suyu kadar sağlıklı olduğunu vurgulayan Kök “Kullanılan her filtre ilk önce yapay değil. Hepsi doğaldır. Karbon hindistan cevizinin kabuğundan oluşturuluyor. Bu filtre bir ağacın yaprakları sarılarak oluşturuluyor. Membran yani ana filtre ağacın iç lifinden oluşturularak yapılıyor. Bunlar zaten doğal olduğu için doğada nehirlerden akarak geldiği için onlarda böyle arıtım yapıyor” sözlerini belirtti.