Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler’i makamında ziyaret etti. Başkan Güler ziyarette, Koronavirüsü salgınının Eskişehir ekonomisine etkisi hakkında milletvekili Süllü’ye bilgi verdi. Üyelerin taleplerini meslek komiteleri aracılığıyla belirlediklerini ve Eskişehir milletvekilleri ile bakanlıklara gönderilmesi amacıyla TOBB’a yazılı olarak gönderdiklerini belirten ETO Başkanı Metin Güler, “Koronavirüs salgını sebebiyle işletmelerini kapatmak zorunda olan sektörlerdeki meslek komitelerimizle istişareler gerçekleştirdik. Meslek komitelerimizden gelen bilgiler hizmet sektörümüzün büyük mağduriyetler yaşayacağını gösteriyor. İşletmelerinin kapalı olması sebebiyle ticari faaliyetlerine devam edemeyen küçük ölçekli üyelerimizin kira bedellerinin işsizlik fonundan ödenmesi talepleri var. İşletmelerini geçici olarak kapatan firmalarımızın elektrik, doğalgaz ve su faturalarının sübvanse edilmesini, belediyelere ödenen reklam, çevre temizlik ve emlak vergilerini 2020 yılı için affedilmesini veya gelecek yıla ertelenmesini talep ediyorlar. Cirolarının düşük olduğunu ve personel maaşlarını bile ödemekte zorlandıkları için personel maaşlarının bir kısmının devlet tarafından karşılanmasını bekliyorlar” diye konuştu.

İşletmeleri kapanan firmalar zor durumda
ETO üyelerinin SGK primleri ve sicil affı gibi önemli talepleri de olduğunu belirten Güler, “Üyelerimiz ayrıca işletmeleri kapandığı için zorlanacaklarını bu sebeple SGK işveren primlerinde indirime gidilmesi gerektiğini ilettiler. Bankadan kredi çekerken zorlanmamaları için bir kereliğine Sicil affı ve kira ücretlerine bu yıl zam olmaması için gerekli düzenlemelerin yapılmasını talep ediyorlar. KDV tevkifatının her tüccar ve sanayiciye uygulanması, havayolunda olduğu gibi hizmet sektörünün tamamında KDV indirimi sağlanması gerektiğini tarafımıza bildirdiler. Biz de üyelerimizin tüm bu taleplerini TOBB’a ve tüm milletvekillerimize yazılı olarak ilettik” dedi.

Milletvekili Süllü: “Tüccarın, sanayicinin, esnafın yanındayız”

Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü ise, Koronavirüs salgını dolayısıyla tüm dünyanın tedirgin olduğunu belirterek, bu sebeple devletin ilgili tüm kurumlarıyla temaslar gerçekleştirdiklerini ve gerekli önemlerin alınması noktasında katkı sağlamaya çalıştıklarını dile getirdi. İş dünyasını temsil eden kurum ve kuruluşları ziyaret ederek Koronavirüsü salgını sebebiyle ekonomide meydana gelebilecek hasarı ölçmeye çalıştıklarını belirten Süllü, bu zorlu süreçte iş dünyasının yaralarının sarılması için ellerinden geleni yapacaklarını dile getirdi. İş dünyasının taleplerinin önemli olduğuna dikkat çeken Süllü tüccarın, sanayicinin, esnafın işlerini sürdürebilmesi, işten çıkarılmaların önüne geçilmesi için daha kapsamlı bir destek paketi oluşturulması gerektiğini vurguladı.