Yazı: Busena Çelik Zümbül

İş hayatında kurumsal kimliğiniz ilk intibanız, yenidünya düzeninde doğru dijital ayak iziniz ise itibarınızdır. Geleneksel pazarlama unsurlarını yeni nesil pazarlama unsurlarına entegre ederek kurum kültürünüzü geliştirirken büyümenizi sağlayan partnerler edinmelisiniz. Artık pazarlama giderleri sabit gider unsuru olarak görülüp buna göre aksiyon almasını işletmecilerin öğrenmesi gerekiyor. Geleneksel pazarlama ve dijital pazarlama bir bütün, önemli olan doğru ihtiyaç analizi ile kaynaklarınıza uygun olarak doğru tercihleri yapabilmek. Bunu yaparken de özellikle dijital tarafta dikkat etmemiz gereken birçok unsur var. İnstagramdan kitlelere ulaşmak pek mümkün, herkesin bir yazılımcı, grafik tasarımcı ya da fotoğrafçı tanıdığı var. Ancak bu işler göründüğü kadar kolay mı dersiniz?

Marifet işi kurmakta değil marifet işi sürdürebilir olmakta. Peki, işimizi nasıl sürdüreceğiz diye soracak olursanız size iki ana başlıktan söz etmek istiyorum; biri finans diğeri pazarlama.

Sahip olduğunuz finansal gücü net bir şekilde ortaya koymalısınız. Bunun için de hem nicelik yönünden hem de nitelik yönünden finansal gücünüzü ayrıştırmalısınız. Nicelik yönünden sahip olduğunuz finans gücünüz ortaya koyabildiğiniz kapasitenizdir. Nitelik yönünden sahip olduğunuz finans gücünüz ise sahip olduğunuz networkünüzdür. İş yapmak için hem beşeri sermayeye hem de fiziksel sermayeye ihtiyacınız vardır.

Bunun arkasından ise asıl konu pazarlamadır. Pazarlama ile ilgili sormanız gereken sorular ise;

  1. Ne satacağım?
  2. Kime satacağım?
  3. Hangi zaman diliminde ve nerelerde satacağım?
  4. Nasıl, hangi iletişim kanallarını kullanarak satacağım?
  5. Tüketicinin rakiplerden değil de benden alması için nasıl bir değer önerisi sunuyorum?

Bu sorulara ilk başta vereceğimiz kaba cevapları bir bir masaya yatırarak altlarına derin çukurlar açmanız gerekir. Her biri üzerine yapacağınız derin araştırmalar sizi doğru marka konumlandırmasına, doğru maliyet analizine buna bağlı olarak doğru fiyat politikasına ve hatta doğru satış stratejisine götürecektir. En önemlisi ise alacağınız her aksiyonu sürdürülebilir kılmanızdır. Sadece düşünmek ve söylemde kalmak yetmez, şartlar uygun değilse şartları duruma nasıl uydurmalısınız çok iyi düşünmek gerekir.

Markalarda insanlar gibidir. Doğarlar büyürler ölürler. Ömürlerinin uzunluğu ise marka kurucularının emeğine ve çabasına bağlıdır. İşte bu noktada marka ömrünüzün uzun olmasını ve tüm bu sorulara verilecek cevapların profesyonelce oluşturulmasını istiyorsanız güvendiğiniz bir marka stratejisti ile iletişime geçmelisiniz.

Unutmayın ‘‘Evren hareketi alkışlar, düşünceyi değil”. Zaman aksiyona geçeme vakti. Rekabet her geçen gün artıyor ve sadece çok çalışan değil zamanını verimli kullanıp akıllıca çalışanlar, yenidünya düzenine ayak uyduranlar kazanıyor.