En büyük problem enflasyon ve artan maliyetler  
Eskişehir Sanayi Odası tarafından çok büyük bir katılımla gerçekleştirilen “Eskişehir Sanayi Odası Piyasa Beklenti Anketi 2022” sonuçlandı ve rapor haline getirilerek yayınlandı. ESO Üyelerinin yanı sıra Eskişehir’de sanayi, hizmet ve tarım sektörlerinde faaliyet gösteren işletmelerin cevap verdiği anket çarpıcı sonuçlar içeriyor.
Piyasa Beklenti Anketinin 1058 işletmenin katılımıyla yapıldığını ifade eden ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, sonuçların bir rapor haline getirilip, ilgili tüm bakanlıklar, TOBB ve resmi makamlarla paylaşıldığını açıkladı.  
Anket sayesinde yaşanan ve önümüzdeki dönemde çözüm bekleyen ana sorun alanlarının tespit ettiklerini vurgulayan Kesikbaş, “İş dünyamız; enflasyon, enerji, hammadde fiyat artışları, döviz ile finansman için istikrarlı yapısal ekonomik program ve yapısal reformlar istiyor” dedi.    
Enflasyon bir numaralı sorun
Ankete verilen cevaplardan ve bunlardan elde edilen sonuçlara göre öne çıkan başlığın yüksek enflasyon olduğuna değinen Kesikbaş, kalıcı ve küresel yüksek enflasyon eğilimi ile karşı karşıya kalındığını, ekonomide öncelikli olarak çözülmesi gereken en önemli sorununun enflasyon olarak tespit edildiğini belirtti.  
“Döviz kurlarındaki oynaklık ve öngörülememe konusu enflasyonist ortamı körükleyen en büyük etken olarak değerlendirilmekte” diyen Kesikbaş, enerji ve hammadde fiyatlarındaki artışın altını kalın bir şekilde çizenlerinin oranı ankette %49’larda olduğunu ifade etti.
Sanayici tasarrufları tekrar işine yatırıyor
Ankete katılan işletme sahiplerinin %31’nin tasarruf yapamadığını ifade ettiğini, söyleyen ESO Başkanı Kesikbaş, tasarruflar içinde ise iş yerine yatırım %18 ile ilk sırada yer aldığını belirterek, “İşletme sahiplerimiz tasarruflarını eve, arabaya ya da başka alanlara yöneltmiyor. Yine işine, işinin korunmasına ve gelişmesine harcıyor. Bu çok kıymetli ve ümit verici bir durum. Firmalarımız her şeye rağmen üretmekten vazgeçmiyor” diyerek diğer bazı sonuçları ise şöyle paylaştı;
“Ankete katılanların %69’u 2022’de karlılığın azalmasını beklemekte. İşletmelerin %80’i 2022’de yeni yatırım düşünmemekte. Yeni yatırım düşünmeyenlerin bunun için gösterdikleri gerekçelerde yatırım ortamının iyileşmemesi %55 ile ilk sırada yer alırken bunu %24 ile kredi koşullarının uygunsuzluğu ve %12 ile hukuk sistemi izlemiştir. 2021 yılının tamamında her beş firmadan ikisi küçüldüğünü belirtmekte. Firma karlılığına yönelik önlemlerin ilk sırasında yaklaşık %30 ile maliyet azaltma gelmekte. Firmaların %84’ü 2022 yılı için kur tahmini yapamadığını söylüyor. Ankete katılanların %61’i Suriye'deki ve Afganistan'daki iç savaşlardan kaçarak ülkemize gelen göçmenlerin geri dönmesi gerektiğini belirterek, istihdama katkı sağlayanlar kalmalı diyenlerin oranı ise %23 civarında.”
Üretim ekonomisine dayalı ekonomik program
Kapsayıcı ve yüksek bir katılımla gerçekleştirilen ESO Piyasa Beklenti Anketine verilen cevaplar ve buna bağlı beklentiler doğrultusunda hazırlanan raporun ana fikrini konusunda da açıklamalarda bulunan Kesikbaş, bunun ‘öngörülebilir, sürdürülebilir, adil ve rekabetçiliğin korunduğu bir ekonomik ortam’ olarak tanımlamak mümkün olduğunu hatırlattı.
Anketin ön plana çıkan sonuçlarından bir tanesinin ise topyekûn, üretim ekonomisini önceleyecek, yeni bir ekonomi programına ve yapısal reformlara ihtiyaç olduğuna değinen Kesikbaş, “Yapısal ekonomik reformların; üretimden finansmana, eğitimden ihracata, teknolojiden yabancı yatırımcıya, Ar-Ge süreçlerinden kamu alımlarına ve stratejik sektörlere, ithal ikamesinden tasarrufa, global algıdan seçiciliğe kadar tüm etkenleri içeren, ama en önemlisi rasyonel, disiplinli ve kredibilitesi yüksek para politikalarına ve etkinliği yüksek Merkez Bankasına ihtiyacı bulunmakta. Ülkesine güvenen, yatırıma, istihdama, üretime ve ihracata hiç durmadan devam eden sanayicilerimiz; rekabetçiliğini kaybetmek istemiyor ve üretim için yeni bir Ekonomi Programı bekliyor” diye konuştu.