Pandemiden dolayı işleri durma noktasına gelen kantin işletmecileri birçok sorunla uğraşıyor. Vergi, kredi, kira vb. ödemelerini yapamayan ve gıda yardımı alacak hele gelen işletmeciler, sıkıntılarını Merve Akman’a anlattı.

İcralık olacağız

Gökhan Karagöz (Şehit İlker Karter Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Kantin İşletmecisi): Gökhan Karagöz: Medyada kantinci sorunları yeteri kadar yel bulmadı. Meslek olarak gözükmüyoruz. Ahmet olmazsa Mehmet yapar zihniyetindeler. Mali kanadımız durmadı. Devamlı ödemeler yapıyoruz. Ekstra toptancılarla sıkıntılar yaşıyoruz. Aralık sonuna kadar toptancılara borcumuzu ödeyemezsek icralık olacağız. Bu iş kredilerle çözülmez.

Hibe destek kredisi bekliyoruz

Can Faytoncu (Hürriyet İlkokulu Kantin İşletmecisi): Hiçbir gelirimiz yok. Başka yapabileceğimiz iş yok. Kredimi zor ödüyorum. Okullar açılınca da pandemiden dolayı zaten çoğu öğrenci okula gelmedi. Hibe destek kredisini bekliyoruz. Çalışmadığımız halde ayda 1000 TL Bağ-Kur ödüyoruz. Sürekli faiz işliyor. Sesimizi artık duyun.

Kiramızı ödeyemiyoruz

Hüseyin Çarkçı (Gülay Kanatlı Ortaokulu Kantin İşletmecisi): Ticari yönden sıkıntılar yaşıyoruz. Ekstra kredi çekmek zorunda kaldık. Hiç olmazsa asgari ücret tutarında bu dönem içerisinde destek verilsin. İnsanlar kredi ve kiralarını nasıl ödeyeceklerini düşünüyor.

Kantinciler unutuldu

Yadigar Demir (Şehit Yunus Baykal Ortaokulu): Biz vergi ödüyoruz. Hiçbir erteleme yapılmadı. Sadece kredi verildi ancak onu da ödemeye başladık. Feryat figan ödemeler yapıyoruz. Hayat durdu. Vergiler en az bir yıl ertelenmeli. Hepimiz aynı potada kavruluyoruz. Bu memlekette kantinciler unutulmasın.

Sosyal güvencesi olmayanlar bitmiş vaziyette

Mehmet Demir (30 Ağustos Ortaokulu): Yaklaşık yüz öğrenci okullar açılınca gelmedi. Pandemiden dolayı herkes endişeli. Hal böyle olunca kantini kapattım. Vatandaşlara karşılıksız destek verilsin. Sosyal güvencesi olmayan insanlarımız çok kötü durumda.

Gıda yardımı alacak duruma geldik

Ceyhan Çiçek (Orgeneral Halil Sözer Ortaokulu): İnşaatta, tarlada çalışan kantincilerimiz var. Gıda yardımı alacak duruma geldik. Odunpazarı Belediyesi temizlik vergisi gönderdi. Vergiyi bu dönem almaması gerekiyor. İktidarı, muhalefeti kimse kantincinin kapısını çalmadı. SSK ve Bağ-Kur ücretleri alınmamalıydı. Kısa çalışma ödeneği bize de verilmeliydi. Borçlarımız çoğaldı.

HABER-MERVE AKMAN