Sarıcakayalılar Derneği Başkanı İbrahim Eldem, şehrimizin mikroklima özelliğine sahip tek ilçesi olan Sarıcakaya'yı, ilçe bazında yapılan çalışmaları ve dernek faaliyetlerini anlattı.

SARICAKAYA İLGİNÇ BİR YER

İbrahim Eldem: Sarıcakaya, 1958 yılında ilçe statüsü kazandı. Daha önce Söğüt’e; ondan önce de İzmit’in Göynük kazasına bağlı bir kasabaydı. 1944 yılında da Eskişehir’e bağlandı. 1990 yılında ise, komşu ilçemiz olan Mihalgazi’nin bizden ayrılmasıyla mevcut sınırlarımıza ulaştık. Şu anda beşi merkezde, dokuzu ise merkez dışında bulunan toplam 14 tane mahallemiz var. Sarıcakaya, çok ilginç bir yer ve “mikroklima” özelliğine sahip. Örneğin Beyyayla diye bir mahallemiz var ve Karadeniz tarafına bakıyor. Tam ortada kalmış bir yapımız var… 220 rakımda olması nedeniyle de Sarıcakaya Bölgesi; Dağküplü Köyünden sonra neredeyse kış görmüyor.

İbrahim Eldem

HER KÖYÜN TEMSİLCİSİ VAR

Dernekte şu anda aktif üye sayımız 400 civarında… Fakat bunu binin üzerine çıkartma çalışmalarımız sürüyor. Daha sonra ki hedefimiz ise; iki binin üzerine çıkartmak... Çok güzel bir yönetim kurulumuz var ve son derece aktif şekilde çalışıyorlar. Her köyden bir temsilci olacak şekilde bir yönetim kurulu oluşturduk. Bu da belki başarımızın temelini teşkil ediyor.

SARICAKAYALILARI BİR ARAYA GETİRECEĞİZ

Derneğimizin öncelikli amacı; Sarıcakaya dışında yaşayan Sarıcakayalıları ve köylerimizdeki kişileri bir araya getirmek... Bununla ilgili çalışmalarımız da var. Yakın zamanda bir de “almanak” oluşturacağız. Böylece insanlar baktıklarında; Sarıcakayalıların nerelere geldiklerini ve hangi işlerle uğraştıklarını görebilecekler. Günümüzde sosyal medya çok yoğun bir şekilde kullanılıyor... Bu nedenle bunları sosyal medyada paylaştığımızda çok daha fazla kişiye ulaşacak. Çünkü on bine yakın bir nüfus ciddi bir rakam…

“ROBOTİK KODLAMA” SINIFI KURDUK

Dernek olarak Sarıcakaya Kaymakamımız Murat Demirbilek’in de bir hayalinin gerçekleşmesine vesile olduk. Herkesin bildiği gibi artık teknoloji çağındayız… Biz de; Sarıcakaya’daki bir okulumuza “robotik kodlama” sınıfı kurduk ve dernek olarak bilgisayar alarak buna destek verdik. Böylece sekiz bilgisayarlı bir robotik kodlama sınıfı yaptık.

BİSİKLET FESTİVALİ DÜZENLEYECEĞİZ

Ayrıca Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Servet Yazıcının da bir projesi var… Bu projeye göre; Eylül ayı içerisinde bir bisiklet festivali düzenleyeceğiz. Bisiklet dernekleriyle işbirliği yaparak, katılmak isteyen vatandaşlarımızın bisikletlerini Mayıslar Mahallesine getireceğiz ve güzergâhtaki köylerimizden geçerek Laçin’e kadar bir tur gerçekleştireceğiz. Katılım gösteren kişilere de hem yemek verecek hem de çevremizi tanıtmaya çalışacağız.

ÇEVREYE ÖNEM VERİYORUZ

Bundan sonraki faaliyetimiz ise; çevre ve çevre temizliği… Bu nedenle Ağustos’un ortalarına doğru, Eskişehir’deki çevre dostu kişilerle birlikte bir etkinlik yapacağız. Biliyorsunuz; vatandaşlarımız tatil günlerinde pikniğe gidiyorlar fakat çöplerini toplamadan alandan ayrılıyorlar. Biz de Şoförler Çeşmesinden başlayarak en son noktamız olan Beyyayla’ya kadar giderek hem çöpleri toplayarak etkinliğimizi gerçekleştireceğiz hem de bu güzergâhtaki köylerimizin güzelliğini misafirlerimize tanıtacağız. Ayrıca piknik yapan kişileri de alanı temiz bırakmaları konusunda uyaracağız. Çünkü belediyenin bu çöpleri toplama gücü yok… Sizin o çöpleri arabanızla geri götürmeniz gerekiyor.

HASAN HÜSEYİN ELDEM KENT MÜZESİ AÇILACAK

Öte yandan, çok uzun süreden beri kapalı olan tarihi bir hamamımızı, Belediye Başkanımız Hüseyin Çam şu anda restore ediyor. Kendisi aynı zamanda yönetim kurulu üyemiz… Ayrıca yine belediye başkanımızla birlikte başka bir projemiz de; Sarıcakaya’yı “sakin şehir” statüsüne sokmak. Bunun yanında; aileme ait olan ve 1930’lu yıllarda yapmış olduğumuz bir konağımız vardı. Bu konağı da Sarıcakaya Belediyesine bağışladık. Şu an da restorasyon çalışmalarını yapıyorlar. Rahmetli babamın adını taşıyacak olan Hasan Hüseyin Eldem Kent Müzesi, yakın zamanda açılacak.

Tarihi Hamam'ın Restorasyonu 

BÜTÜN YATIRIMCILARI BEKLİYORUZ

Derneğimizin, çiftçilerimizin nasıl daha iyi organik tarım yapabileceğine dair çalışmaları da var. Zaten ilçemizde çok büyük iki tane kuruluşumuz mevcut. Bunlardan bir tanesi; Sarıcakaya Bölgesinde ürettikleri kuşkonmazları özellikle Avrupa’ya yoğun bir şekilde ihraç ediyor. Böylece dünyanın pek çok yerinde Sarıcakaya’nın adı duyuldu… Ayrıca sözleşmeli tarım da yapıyorlar. Başka bir kuruluşumuz da 400 hektarlık bir alanda nektarin yetiştiriyor. 17 binin üzerinde ağaçları var ve kayısı, armut gibi meyvelerin üretimini gerçekleştiriyorlar. Bu da bölgemizde inanılmaz şekilde istihdam sağlıyor. Biz de Sarıcakaya’ya gelin ve yatırım yapın diyoruz… Kaymakamımız ve belediye başkanımız her türlü kolaylığı gösteriyor.

ATA TOHUMUYLA SEBZE MEYVE ÜRETECEĞİZ

Sarıcakaya, zaten tarım için elverişli bir yerdi; şimdi daha da elverişli hale geliyor. Çünkü önceden Sarıcakaya’nın her yerinde açık tarım yapılıyordu. Sarıcakaya Domatesi için Ağustos ayını beklemek zorunda kalıyordunuz.  Şimdi ise seralarımız sayesinde kapalı tarım yapılıyor. Ayrıca eski ata tohumlarıyla domates, biber ve patlıcan üretimi yapacağız.

DOĞA BİZE BİR EMANET

Son olarak Sakarya nehrindeki balık ölümleriyle ilgili de konuşan Eldem: “Kaymakamımız balık ölümlerinin nedenine dair incelemeler yapıldığını söyledi. Çocukluğumuzda da balık ölümleri olurdu ve Nallıhan’ın aşağısında bulunan bir dereden karışan bir otun buna yol açtığı söylenirdi. Gerçekten çok üzücü bir durum… Derneğimizin amaçlarından birisi de; çocuklarımıza ve gençlerimize hayvan ve doğa sevgisini aşılamak… Pandemi sürecinde insanlar bunu çok iyi yaşadı. Dört duvar arasından çıkamadılar. Bu nedenle hep birlikte duyarlı olalım. Çünkü doğa bize bir emanet.