Eskişehir-İstanbul arasında 10 Eylül’de sabah ve akşam olmak üzere iki kez saat 06.00 ile 20.40’ta konulan ek Yüksek Hızlı Tren seferleri ile 44 günde 33 bin 500 yolcu taşındı. 10-30 Eylül tarihleri arasında 15 bin 200, 1-24 Ekim arasında ise 18 bin 300 yolcunun yararlandığı seferler, vatandaşların yüzünü güldürdü.

eskisehir.net’e değerlendirmede bulunan Ulaştırma Memur-Sen Şube Başkanı Zafer Karadağ, vatandaşların ek seferlerden memnun olduklarını söyledi.

“İstanbul yolcusu sayısında yüzde 50’ye yakın artış oldu”

Karadağ, konulan ek seferler kapsamında sabah 06.00’da Eskişehir’den Söğütlüçeşme’ye giden bir tren olduğunu dile getirerek, “20.40’ta da bu trenin dönüşü oluyor. Sadece Eskişehir’de yaşayan vatandaşlarımız için konulan bir tren. Sendika olarak bu seferlerin başlamasını biz de talep ettik çünkü trenler yetersiz geliyordu, yolcular yer bulamıyorlardı. Bu tren İstanbul yolcularını büyük ölçüde rahatlattı. Ek seferler konduktan sonra İstanbul yolcusu sayısında yüzde 50’ye yakın bir artış oldu” diye konuştu.

“Arada 100 bin fark var”

Eylül 2022’de İstanbul’a gidiş-geliş olarak 280 bin 200 yolcunun taşındığını ifade eden Karadağ, “Bu rakam Eylül 2021’de 180 bin 300’dü. Arada 100 bin fark var. Ağustos 2022’de ise 165 bin 600’dü. Tabii geçen sene pandemi nedeniyle bu rakam daha azdı ama yine de arada büyük fark var. Yolcu talebimiz şu anda artmış durumda. Ek seferler sıklaştırılırsa bu talebin daha da artacağına inanıyorum” bilgisini verdi.

“Ankara için de talep var”

Karadağ, vatandaşların Ankara için de ek sefer talep ettiklerini söyleyerek, “Böyle bir ihtiyaç var. Özellikle sabah 06.00’dan sonra 09.00’a kadar Eskişehir’den Ankara’ya tren yok. Bu 3 saatlik arada bir tren daha talep ediyoruz. Bunu genel müdürümüze ve yolcu daire başkanımıza da ilettik. Anlayışla karşılayacaklarını umuyoruz. İmkanları el verdiği zaman mutlaka sefer koyacaklardır. Ankara’da bakanlıklarda, resmi dairelerde işi olan bir insan Eskişehir’den 07.30 trenine bindiği zaman 09.00’da Ankara’da olmuş olacak. 09.00’da da zaten resmi kurumlar açılmış oluyor. Böylece işini bir an önce halledip Eskişehir’e geri dönebilir” değerlendirmesinde bulundu.

“Esnafımız bu treni yine kullanabilir”

Karadağ, “Önceden Eskişehir ekspresi vardı. Bu tren, ağırlıklı olarak Eskişehir esnafının kullandığı bir trendi. Sabah 06.00’da hareket ediyordu. 09.00-10.00 civarında da Haydarpaşa Garı’nda oluyordu. Esnaf, toptancıları gezer, alışverişlerini yapardı. Ardından İstanbul’da gezerler, yemek yerlerdi. Akşam da Eskişehir’e dönerlerdi. Esnafımız bu treni yine kullanabilir. Sabah 06.00’da trene binsinler, 09.00’da İstanbul’dalar… Toptancıları gezerler, siparişlerini verirler. Hem de gezmiş olurlar” dedi.

Vatandaşlar ek seferlerden memnun

Mikrofonumuzu uzattığımız vatandaşlar da ek seferlerden memnun olduklarını belirtti.

“Bence mantıklı”

Ek seferlerin konulmasının mantıklı olduğunu dile getiren üniversite öğrencisi 20 yaşındaki Zilan Yazgılı, “Abim İstanbul’da yaşadığı için İstanbul’a çok sık gidip geliyorum. Seferler daha da artırılırsa iyi olur çünkü yoğunluktan dolayı bilet bulmak bazen zor oluyor” diye konuştu.

“Çok iyi bir gelişme”

Ek sefer konulmasını “Bu çok iyi bir gelişme” diye yorumlayan 39 yaşındaki Lokman Kurucu da “YHT ile yolculuk yapmak daha hızlı ve konforlu çünkü otobüsler yorucu oluyor. Uçak daha da sıkıntılı oluyor. Uçakla yolculuk daha kısa olabiliyor fakat havaalanına gitmek, bilet almak gibi işlemler yüzünden daha yorucu oluyor. Bir sürü prosedür var. Sevindim yani, güzel bir olay” dedi.