Türkiye’de ilk covid-19 vakasının görülmesi sonrası erken harekete geçerek tedbirler alan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, 13 Mart 2020 tarihi itibariyle yüz yüze kurs ve eğitimlere ara vermişti. Bu gelişme sonrası online süreç için harekete geçen Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, e-dönüşüm hamlesini pandemi sürecinde başarıyla yürüttü. Her yıl binlerce Eskişehirliye “Hayat Boyu Öğrenme” modeliyle hizmet veren Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Sanat Meslek Eğitim Kursları (ESMEK), pandemi sürecinde 7’den 70’e kursiyerlerine desteğini online olarak sürdürdü. Çevrimiçi eğitimlere başlayan ESMEK tarafından Eğitime Destek Kursları, Almanca A1-A2, Autocad, Bilgisayar İşletmenliği, Dijital Vatandaşlık, Diksiyon, Diksiyon Spikerlik Sunuculuk, Doğru ve Etkili Konuşma Teknikleri, Etkili ve Hızlı Okuma, Fransızca A1-A2, Hızlı Klavye Kullanımı, İşaret Dili, Japonca, Korece, Medya Okuryazarlığı, Resim, Rusça, Solidworks, Speaking, Yönetici Asistanlığı, Karikatür Çizimi, Web Tasarım, İçerik Yönetim Sistemleri, İngilizce, İş İngilizcesi, Keman, Sokak Fotoğrafçılığı, El Sanatları, Pilates, Zumba ve kişisel gelişim seminerleri olmak üzere 67 branşta 11 bin 794 kursiyere eğitim verildi. Ayrıca ESMEK ile Habitat Derneği işbirliği ile 67 Kişisel Gelişim Semineriyle 48 bin 391 kişiye bu alanda ulaşmayı başardı.

ESMEK uzaktan eğitim nedeniyle EBA’dan faydalanamayan çocuklar için EBA Destek Sınıfları, Tablet ve Bilgisayar Bağış Kampanyası, Kitap Toplama Kampanyası ile de çocukların eğitim hayatına büyük katkı sağlayan çalışmalara imza attı. Öte yandan ESMEK’e bağlı Gençlik Merkezi de koronavirüs önlemleri nedeniyle çevrimiçi sisteme geçerek 90 etkinlik ile 49 bin 863 gencin eğitim, sosyal ve kültürel hayatına katkı sundu. Merkez, 100’den fazla gönüllüsü ve 60’a yakın partneri ile online etkinliklere ara vermeden devam ediyor.

ESMEK yetkilileri, kurs, söyleşi, seminer gibi çok sayıda etkinliğin pandemi koşullarında online platformlara taşınarak vatandaşların eğitim, sosyal ve kültürel hayatına çevrimiçi olarak da önemli katkılar sunulduğunu belirterek bu yönde çalışmaların artarak devam edeceğini ifade etti. Bu kapsamda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda ilçelerdeki ESMEK kursiyeri çocuklar Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ile online olarak bir araya gelmişti. Son olarak İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunca koronavirüsle mücadele kapsamında 5 Nisan 2021 tarihinde alınan karar ile Eskişehir’de bulunan park, bahçe, tematik park, mesire alanları vb. yoğunluk oluşturan alanlara girişlere kısıtlama getirilmiş, eğitimdeki kısıtlamalar nedeniyle ESMEK de yüz yüze eğitim ve atölyelerine ara vermişti. ESMEK yetkilileri ayrıca, Cumhurbaşkanlığı kararı ile 17 Mayıs’a kadar sürecek tam kapanma döneminde de ESMEK’in online etkinliklerle kursiyerlerle buluşmaya devam edeceğini ifade etti.