BÜTÇE GÖRÜŞMELERİNDE ESKİŞEHİR TARTIŞMASI

TBMM’de Dışişleri Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde Bakan Mevlüt Çavuşoğlu’nun milletvekillerine yaptığı sunumda Türk dış politikasında çizdiği pembe tablo muhalefetten eleştiri aldı. Bakan Çavuşoğlu, Anadolu’da yatırımların ve ihracatın artmasını iktidarın dış politika başarısına bağlayarak, “Dış politika sadece dış politika değildir! Diplomasimizin başarılı olması, ihratacamızın artması, Diyarbakır’dan Eskişehir’e girişimcilerimizin kazancının artmasıdır” diye konuştu.

ESKİŞEHİR’E KAYBETTİRDİKLERİNİZDEN HABERİNİZ VAR MI?

Çavuşoğlu’nun açıklamalarınn ardından söz alan Çakırözer, Türkiye’nin ortağı olduğu yeni nesil hava uçağı (F-35) projesinden çıkarılması kararının Eskişehir’deki TEİ, Alp Havacılık, 1 Hava İkmal Bakım Merkez Komutanlığı gibi savunma ve havacılık tesislerine çok büyük iş kayıplarına neden olduğunu hatırlatarak, “Övündüğünüz dış politika ile Eskişehir’e kazandırdık diyorsunuz ! Ya kaybettirdikleriniz? Sizin hatalı dış politika tercihleriniz nedeniyle havacılık sektörü sadece Eskişehir'de milyarlarca dolarlık iş ve yüzlerce yeni istihdam olanağını kaybetti! Yerine de hiçbir şey koymadınız! Anlaşılıyor ki sizin bunlardan hiç haberiniz yok! ” dedi.

EYLEM PLANI ÇAĞRISI KARŞILIKSIZ KALDI

Daha önce de Türkiye’nin F-35 projesinden çıkarılmasının en çok Eskişehir merkezli savunma şirketleri ile alt yüklenicilere kaybettirdiği yönündeki açıklamalarını kamuoyu ile paylaşan Çakırözer’in, 1. Hava İkmal Bakım Merkez Komutanlığı, TEİ, Alp Havacılık gibi hava şirketlerinin milyarlarca dolarlık iş kaybı yaşamaması, Eskişehir’deki savunma ve havacılık şirketleri ile bunların alt yüklenicisi sanayi şirketlerinde çalışan Eskişehirlilerin işsiz kalmaması için yaptığı Eylem Planı çağrısı da karşılık bulmamıştı.

‘TÜRKİYE YÜZYILI’ DERKEN MECLİS MİLLETE ZEHİR EDİLDİ

Bakan Çavuşoğlu’nun konuşmasında vurgu yaptığı ‘Türkiye Yüzyılı’ sözlerine de tepki gösteren Çakırözer, “Tam siz ‘Türkiye Yüzyılı’ derken şuradan yüz metre ileride binlerce Alevi vatandaşımız polis müdahalesine uğradı. Anayasal haklarını kullanarak basın açıklaması yapacaklardı. Milletin Meclisi onlara zehir edildi yani sizin içeride insani değil ki politikanız dışarıda olabilsin” dedi.

“VATANDAŞIMIZ AB KAPILARINDA VİZE KUYRUĞUNDA!”

Çakırözer, Bakan Çavuşoğlu’nun, “AB ile ilişkiyi olumlu gündeme taşıdık” sözlerini de eleştirerek, “Hangi olumlu gündem? Artık AB belgelerinde Türkiye'nin adaylığından bahis bile edilmiyor. Vatandaşlarımız, Avrupa ülkelerinin kapısında vize kuyruğunda bekletiliyor. Son yılların en kötü ilerleme raporu yine sizin Bakanlığınız döneminde çıktı” dedi.

GÜVEN SORUNU ÇÖZÜLMEDEN BAŞARI GELMEZ

Çakırözer şu değerlendirmeleri yaptı:

“Dış politikadaki en önemli sıkıntı olan güven meselesini çözmedikçe dış politikada arzu ettiğimiz başarıyı yakalayamayız. Bunu siz yapamazsınız çünkü demokrasiden, hukuk devletinden, şeffaflıktan, hesap verebilirlikten uzak bir tek adam iktidarısınız. Türkiye'yi demokrasi ve hukuk devleti yoluna sokacak bir iktidar geldiğinde ancak ve ancak böyle bir iktidarda Batı kurumlarıyla da komşularla da tüm dünyayla da ilişkilerimiz düzelecektir.”