Dr. Jale Nur Süllü, sözleşme ile üretim yapan haşhaş üreticilerine, internetten başvuru zorunluluğu getirilmesinin, üç tarlaya kadar ekim izni verilmesinin ve kotaların, önceki yıllara göre azaltılmasının, çiftçilerin para kazanabildiği nadir ürünlerden biri olan haşhaş ekiminin sınırlanması anlamına geldiğini söyledi.

Başvuru Sistemi” üzerinden yapılan elektronik başvuruda, diğer üreticilerin ekim taleplerinin görülememesinin, belirsizlik yarattığına değinen Süllü, daha önce taahhütname ile ekim yapabilen çiftçiye “Çiftçi Kayıt Sistemi” ne üye olma zorunluluğu getirilmesinin, tarlalardaki miras ve hisse sorunları nedeniyle çiftçilerin şikâyetine yol açtığını dile getirdi.

Süllü, “Uluslararası baskılara direnerek, 1974’te haşhaş ekiminin önünü açan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanımız ve dönemin Başbakanı merhum Bülent Ecevit’i saygıyla anarken bu anlayışın aksine teslimiyetçi tarım politikaları, yeni kotalar ve uygulamalar ile üretici çaresiz bırakılıyor “ dedi.

Plansız üretim ve günlük kararlar ile ülkede tarımın bitme noktasına geldiğini, para kazanamayan çiftçinin, üretmeyi bırakmasına ve kırsalı terk etmesine sebebiyet verdiğini söyleyen CHP Eskişehir Milletvekili Süllü, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den konu ile ilgili sorularını yanıtlamasını istedi.