Journo'dan gazeteci Emre Kızılkaya ve veri bilimci Emrah Yılmaz Türkiye’nin "haber çölleri" üzerine bir çalışma yaptı. İki hafta boyunca 6.500’den fazla haber sitesinde 973 ilçenin adlarının geçtiği toplam 1.116.916 adet içerik tarandı. Yapılan çalışmaya göre Eskişehir'in Günyüzü ilçesi en az haber gelen ilçeler arasında yer aldı.

Günde 3’ten daha az haber gelen ilçeler
En az sayıda haberde geçen ilçeler listesinde Ankara dışındaki İç Anadolu ile kıyıdakiler hariç Ege ilçeleri çoğunlukta. Günde 3’ten daha az haber gelen ilçeler şunlar: Uşak‘tan Karahallı, Ulubey ve Sivaslı; Afyon‘dan Evciler, Hocalar ve Kızılören; Çankırı’dan Eldivan ve Yapraklı, Aksaray‘dan Sarıyahşi ve Ağaçören; Niğde Altunhisar, Osmaniye Hasanbeyli, Bilecik İnhisar ve Eskişehir Günyüzü.

Bölgelere göre durum şu şekilde:
Bir ilçenin kendisinden olmasa da, yakınından haber almak, okur için önemli olsa gerek. Örneğin Günyüzü ilçesinde yaşayan biri kendi ilçesiyle ilgili fazla haber göremese de, en azından Eskişehir’in diğer ilçelerinden daha çok haber alabiliyor.
Bu nedenle Doğu Anadolu’nun kuzeyinde durum daha kötü. Çünkü burası, çok az haber üretilen ilçelerin kesintisiz olarak çok geniş bir alana yayıldığı bölgemiz.
Yani bu bölgede, kendi ilçesinden yeterince haber alamayan okurlar, genelde komşu ilçelerden de pek haber alamıyor. Bambaşka ilçelerin, illerin gündemini haberlerde çok daha sık görüyorlar

Kaynak: journo