Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı işbirliği ile başlatılan, görme engellilerin gitmek istedikleri yere ulaşmalarını sağlayarak bağımsız hareket edebilmelerine destek olmak amacıyla yürütülen ‘Gören Göz Cihazı Projesi” kapsamında Eskişehin’deki 108 engeli vatandaşa cihazları teslim edildi.
Eskişehir Valiliği Yunus Emre Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen programa, Vali Özdemir Çakacak, Vali Yardımcısı İsmail Soyka, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Alper Sezer katıldı.
Ülkemiz son yıllarda her alanda hızlı bir değişim ve dönüşüm süreci yaşadığını dile getiren Vali Çakacak, dağıtım töreni esnasında yaptığı konuşmada, “Görme engelli kardeşlerimizin bilgi çağının getirdiği yeniliklerden faydalanabilmeleri için başlatılan ‘Gören Göz Projesi’ kapsamında cihaz dağıtımı için bir araya geldiğimiz bu toplantıda bulunmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum” dedi.


Dağıtımı yapılan cihazları hayırlı uğurlu olmasını dileyen Vali Çakacak, konuşmasının devamında şunları söyledi:
“Engelli vatandaşlarımıza yönelik birçok desteğin yanında teknolojik hizmetler de artarak devam etmektedir. Engellilerini saklayan bir toplumdan, engellilerinin artık hayatını kolaylaştırmaya çalışan toplum hâline geldik çok şükür. Bir taraftan engellilerimizin hayat standartlarını yükseltmeye yönelik tedbirler alırken, diğer taraftan onların hayata daha da katılmalarını kolaylaştırıcı birçok imkânı sunmaya çalışıyoruz. Bu anlamda hem kamu kurum ve kuruluşları hem de özel sektör kendi bünyelerinde değişiklikler yapıyorlar. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’mız ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’mızın işbirliği ile başlatılan Gören Göz Projesi son zamanlardaki en anlamlı projelerden birisidir. Bu proje sayesinde siz görme engelli kardeşlerimizin hayatları artık çok daha kolay olacak. Gitmek istediğiniz yere çok kolay ulaşacak, bağımsız hareket edebilme imkânına kavuşacaksınız. Gören Göz görme cihazı, siz engelli kardeşlerimizin ulaşmak istediği yere sesli komutlar yardımıyla yürüyerek veya otobüs, metro gibi toplu taşıma araçlarını kullanarak gidebilmesi amacıyla tasarlanmıştır. Aslında bu cihaz, Gören Göz yazılımının yüklenmiş olduğu ve GPS alıcısına gelen koordinat bilgilerinin sayısal harita yardımıyla işlenmesiyle görme engelliyi sesle veya tuşla gitmek istediği adrese doğru yönlendirecek olan bir akıllı telefon cihazıdır. Gören Göz cihazları sahip olduğu navigasyon özelliği sayesinde görme engellilerin erişilebilirliğini kolaylaştırmak üzere tasarlanmıştır. Önceki yıllarda Türkiye genelinde 26 ilde dağıtılan Gören Göz cihazı, 2018 yılı kapsamında yeni baştan tasarlanarak daha önceden cihaz dağıtılmamış olan 41 ilde dağıtılacaktır. Bu illerden birisi de Eskişehir’dir. Bakanlığımızca ilimize 130 adet cihaz gönderilmiştir.”