Haber merkezi

Eskişehir Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Gülçin Yapıcı, Eskişehir'in de arasında bulunduğu 4 ilde 20 kızıl geyiğin avlanması için Orman ve Tarım Bakanlığı'nca Afyonkarahisar'da açılan ihalenin yürütmesinin durdurulması için açtığı davanın sürüncemede bırakıldığını bildirdi.

Eskişehir Barosu'na kayıtlı avukat olan Yapıcı, eskisehir.net'e yaptığı açıklamada, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın boynuzlu kızıl geyiklerin ‘av turizmi' adı altında vurulmasına izin vermesini kınadığını kaydetti.

Afyonkarahisar'da 2, Kütahya'da 1, Denizli'de 2, Eskisehir'de 15 olmak üzere toplam 20 kızıl geyiği kurtarmak için Afyonkarahisar'da 16 Eylül'de yapılacak av ihalesinin yürütmesini durdurmak amacıyla 2022/18 esas numaralı davayı açtığını anımsatan Yapıca, şöyle konuştu:

"Halen durumun onemini, yaşam hakkının telafisi olmadiğını defalarca iletmeme ragmen  Afyonkarahisar Idare Mahkemesi diğer tüm illerin mahkemesinin aksine yürütmeyi durdurma konusunda olumlu veya olumsuz hiçbir karar vermeyerek olayı sürüncemede bıraktı. Eskişehirde daha önce yürütmeyi durdurma kararı alip tüm ihaleleri kazanmamız sebebiyle ihalenin Afyonkarahisar'a taşınması ve mahkemenin Tarım ve Orman Bakanlığı 5. Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Afyonkarahisar'da yapılması ve kararın olumlu veya olumsuz verilmemesi düşündürücüdür. Yaşam hakkı gibi hassas bir konuda bu sekildeki iradenin kabul edilemez olduğu açıktır. Gerekli yasal basvuru Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu'na yapılacaktır."

Daha önce iptal ettirmişti

Eskişehir'de kızıl geyik acente kotalarının avlanmasına ilişkin ihale 20 Temmuz 2020 tarihinde de yapılmak istenmişti. İhale ile Eskişehir'de yine aynı 18 kızıl geyik 513 bin TL muhammen bedelle vurulması planlanmıştı. Geyiklerin vurulacak olmasına gelen tepkiler ve İdare Mahkemesi'ne açılan dava sonrası yürütmenin durdurulmasına karar verilmişti. 18 kızıl geyiğin toplam 513 bin TL muhammen bedelle ‘av turizmi' adı altında öldürülecek olmasına gelen binlerce tepki üzerine Eskişehir Hayvanları Koruma Dernek Başkanı Gülçin Yapıcı ve Eskişehir Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkan Yardımcısı Ahmet Seyhan yürütmenin durdurulması amacıyla Eskişehir 1.İdare Mahkemesi'ne dava açmıştı.

Eskişehir Hayvanları Koruma Dernek Başkanı Gülçin Yapıcı tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı lehine Eskişehir 1.İdare Mahkemesi'ne açılan dava jet hızıyla ihale tarihinden 3 gün önce sonuçlanmış ve 1. İdare Mahkeme heyeti işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar vermişti. Daha sonra da ihale iptal edilmişti.