Haber: Atahan Gezer

Sayın, eskisehir.net’in sorularını yanıtladı. Parti olarak Eskişehir’de yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren ve Türkiye gündemini değerlendiren Sayın, AK Parti’nin 2023 seçimlerinde iktidarı kaybedeceğine emin olduklarını dile getirerek, Türkiye’deki tüm sorunların temelinde ‘adaletsizlik’ olduğunu öne sürdü.

İşte Sayın’ın konuşmasından öne çıkan satırbaşları;

7-8 ilçemiz kuruldu

“Eskişehir’de benim il başkanlığım 10 ay oldu. Şu anda teşkilatlanma çalışmaları yoğun şekilde devam ediyor. 7-8 ilçemiz şu anda kuruldu. Kurulma aşamasında olan birkaç tane daha ilçemiz var. Onun haricinde üyelik çalışmalarımız var. Gayet iyi gidiyor. İl yönetimini zaten geldikten hemen sonra hızlı bir şekilde kurmuştuk. Onun haricinde çalışmalar halen devam ediyor.”

Seçim sürecine girildiğinde üye sayımız artacak

“Üye sayımız 400’ün üzerinde. Kayda girilmemiş üyelikler de var. Ben resmi olarak kayıtlarımızda olanları söylüyorum. 500’e yaklaştık zannedersem. Seçim startı verildiği anda biz bunun artacağı kanaatindeyiz. Çünkü insanların siyasete olan bir mesafesi var şu anda. Biz tabi bunu mevcut iktidardan olan çekincelerden dolayı olduğunu düşünüyoruz. Ama genel manada iyi gidiyor.”

Eskişehir’de terör yok ama trafik terörü var

“Eskişehir özelinde tabi ki projelerimiz var. Hatta bizimle beraber çalışan çok kıymetli hocalarımız var şu anda; ‘Yerelde ne yapılabilir?’ diye… Tabi şu anda yerel seçim aşamasında olmadığı için bunları çok deklare etmiyoruz. Çalışma düzeyinde olanlar var. Eskişehir’in en büyük sorunları; özellikle ‘ölüm yolları’ dediğimiz Alpu Yolu, Seyitgazi Yolu… Hatta önceki gün tekrar bir kaza olmuş. Onların bir an önce yapılması taraftarıyız. Bunu her programda, röportajda da özellikle dile getiriyoruz. Eskişehir’de terör yok ama trafik terörü var.”

‘İŞE GİRERSİN AMA GİT, GENÇLİK KOLLARI’NA ÜYE OL’

Çocuğunu okutmak için 10 bin lirayı gözden çıkartması lazım

“Eskişehir’de eksik olarak gördüğümüz; teknik buna müsaade ediyorsa eğer kat sayılarının biraz fazla verilmesi kanaatindeyim. Kişisel görüşüm bu benim… Tabi mesafeler artabilir, yeşil alan payları artabilir. Ona bir şey demiyorum. Ama kat sayılarının artması sanki konut maliyetlerini düşürebilir diye tahmin ediyorum. Onun haricinde; öğrenciler… Öğrenci kentiyiz. Mevcut kiralar çok büyük bir sorun şu anda. Yani bir ailenin çocuğunu Eskişehir’de bir apart kiralayarak okutması için herhalde ayda 10 bin lira gibi bir rakamı gözden çıkartması lazım. Türkiye’nin mevcut ekonomik koşullarında bu çok büyük ve ciddi bir rakam… Orada bir düzenlemeler olabilir. Yerel yönetimler ya da mevcut iktidar tarafından toplu konutlar yapılması düşünülebilir. Tabi ne kadar yapabilirler? Bilmiyorum… Minimal düzeyde kalmamalı bu. Konut sayılarının çok artması lazım ki; en azından kira problemlerinin çözülmesi lazım…”

Eskişehir zor bir şehir

(‘Eskişehir siyasetini nasıl değerlendiriyorsunuz?’ diye sorulması üzerine) “Tabi Eskişehir zor bir şehir… Şöyle zor bir şehir; Eskişehir’de siyasete katılım noktasında azalma görüyoruz; yıllar öncesi gibi değil… Yıllar önce insanlar siyasete karşı daha ilgili, alakalıydı ama şu anda insanların siyasetten soğuduğu kanaatindeyim. Genel Başkan’la diğer şehirleri de geziyoruz; orada da görüyoruz. Bu genel bir problem de olabilir. İnsanlar siyasete sıcak bakmıyor. Tabi bunun sebeplerinin araştırılıp ona göre hareket edilmesi lazım…”

İmamlarımız bile torpille atanıyor

“Benim kişisel kanaatim, sırf muhalefet yapmak için anlaşılmasın bu durum; bunun ana sebebinin ben iktidar olduğunu düşünüyorum. Çünkü iktidar partisi haricinde başka bir partide siyaset yapıyorsanız risk alıyorsunuz bu ülkede; işleriniz çözülmüyor, ahbap çavuş ilişkileri çok fazla… En son Diyanet’te, biliyorsunuz… En dürüst olması gereken kurum Diyanet’tir. Diyanet’te vekillerin göndermiş oldukları isimler var. İmamlarımız bile torpille atanıyor… Ana sebebi bu bence. Çünkü siz bir siyasi partide aktif olarak hareket edeceksiniz; çocuğunuz bir işe girecek… Şunu duyuyoruz; ‘İşe girersin ama git, Gençlik Kolları’na üye ol.’ Bu sebepten insanlar başka partilere girme noktasında, mevcut iktidarla paralel düşünmeseler bile zaruretten dolayı siyasete pek bulaşmak istemiyorlar.”

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK SORUNU ADALETSİZLİK

Bir KHK ile şirketlere el konabiliyor

(‘Türkiye’yi nasıl değerlendiriyorsunuz?’ diye sorulması üzerine) “Türkiye ekonomik olarak zaten feci durumda… Ekonomiyi çok yoğun bir şekilde hissettiğimiz için onun üzerine yoğunlaşıyoruz fakat bunun adalet temeli de var. Çıkın, dışarda sorun; 10 kişiden 9 tanesi bu ülkede adaletin sağlıklı işlemediğini söyleyecektir. Bunu görüyoruz zaten; suçlanan, itham edilen vekiller var… Rüşvet aldığı söylenen vekiller var ayda 10 bin dolar… Bunu bir içişleri bakanı bildiğini söyledi; ‘Ben bunu savcılığa ileteceğim’ demişti. Bunların hepsini topladığınız zaman ülkede adaletin tam işlediğini söylemek mümkün değil. Tam işlemeyen bir adalet sisteminde yatırımcının ülkeye gelmesini beklemek de yanlış olur. Volkswagen, Manisa’da yer aldı. Açacaktı, bıraktı gitti… Honda bıraktı gitti… Şirketlerin belki kendi özel durumları da vardır ama ben işi şuna bağlıyorum; bir gece, bir KHK ile bu ülkede bir şirkete el konabiliyor. Neden yatırım yapsın? Türkiye’nin en büyük sorunu adaletsizlik ve bu direkt veya dolaylı olarak da ekonomiyi de etkiliyor.”

Gençlerimiz Hakkâri’de doğuyorsa orada mı kalsın?

“Biraz önce işte baktık; 6 bin lira apart kiraları… 5 bin 500 lira asgari ücret alan bir vatandaş çocuğunu üniversitede nasıl okutacak? Çocuk kendi şehrinde bile üniversite okursa; Sayın Cumhurbaşkanı demişti ya; ‘Biz Hakkâri’de üniversite açtık. İstanbul’a neden gidiyorsunuz?’ manasına gelen bir cümle kurmuştu. Ne yapalım? Gençlerimiz Hakkâri’de doğuyorsa orada mı kalsın? Eskişehir’de doğdu büyüdü; bütün hayatını Eskişehir’de mi geçirsin? Bu gençlerin seyahat etme özgürlüğü olmasın mı? Başka bir şehirde yaşama özgürlüğü olmasın mı?”

Çok cahil bir yönetim var

“Biz geçen kış hep şunu söyledik Gelecek Partisi olarak; ‘Bu kış çok zor geçecek.’ Bu sene şunu söylüyoruz; ‘Bu kış geçmeyecek…’ Bunu buraya not düşelim; bu kış geçmeyecek. Biz ekonomik verileri çok iyi biliyoruz. Nereye gidebileceğini de çok iyi biliyoruz. Ekonominin gerilemesinin de ana nedeni şu; birincisi ‘cahilce’ bir yönetim… Net söylüyorum; çok cahil bir yönetim var. Bilimden, iktisattan uzak… Bilimsel hiçbir temeli olmayan, kendi kendilerine ürettikleri teorilerle ekonomi idare ederseniz olacağı bu… 24,6 milyar TL sanırsam kur korumalı faize geçti. Bütçeden ayrılan para... Gençlerden çıkıyor bu para; gençlerin geleceğinden çalınıyor.”

DÖRT KİŞİLİK BİR AİLENİN YOL PARASI 5 BİN 500 LİRA

Etiyopya’da enflasyon yüzde 32’ye düşmüş

“Siz ülkenin kaynaklarını Türkiye’deki 300-500 bin zengine veriyorsunuz. Mesela Etiyopya’da enflasyon yüzde 34’ten yüzde 32’ye düşmüş. Pandemiyi bahane ediyorlar ya… Bugün bir tatile gitmeye kalksın vatandaşlarımız; 5 bin 500 lira asgari ücret alan vatandaşın yol parası 5 bin 500 lira… Biz bunları hep hesap ediyoruz; 5 bin 500 lirayla ancak tatil yerine gidip gelebiliyor dört kişilik bir aile… Yabancı ne yapıyor; bizi kıskanıyor ya Almanya… 1200 euro orada alınan asgari ücret; 1200 euroyla Türkiye’de en lüks otelde bir hafta tatil yapabiliyor. Ama bizim asgari ücretlimiz 5 bin 500 lirayı ancak yol parasına verebiliyor. Sosyal yardım alanlar dört kat artmış. Bunu iyi bir şeymiş gibi sunuyorlar; bu doğru bir şey değil… Bir daha dört kat artarsa; bütün ülkedeki vatandaşlar sosyal yardımlarla mı geçinelim? İstihdam yaratacaksınız…”

Israrla nas diyorlar, din diyorlar, Diyanet diyorlar…

(‘Parti olarak iktidarda olsaydınız ilk yapacağınız çalışmalar neler olurdu?’ diye sorulması üzerine)” Bir kere sıkı bir para politikası… Paranızın değerini arttırmanız lazım. Şu anda ülkedeki en büyük problem; paramızın herhangi bir değeri yok. Bunu yapmanın bilimsel yolları var. ‘Enflasyon sebep, faiz sonuç’ derseniz… Ekonomide, iktisatta böyle bir terim yok. Üniversiteye giden herkes okumuştur bunu ekonomiye giriş dersinde; ‘Döviz çıkarsa faiz düşer, faiz çıkarsa döviz iner…’ Israrla nas diyorlar, din diyorlar, Diyanet diyorlar. ‘Faizi indireceğiz’ dediler; işte bu ekonomik cehaletin sonucu… Ekonomik veriler o yüzden burada. Eğer siz orada inat etmeseydiniz, faiz inadına ‘nas’ deyip girmeseydiniz… Peki, senin şu an sadece Haziran ayı için vermiş olduğun 24,6 milyar TL faiz değil mi? Hani ‘nas’ vardı? Hani faize karşıydınız?”

AK Parti iktidarı kaybedecek

(‘Seçim süreci yaklaşıyor, nasıl değerlendiriyorsunuz?’ diye sorulması üzerine) “Resmi olarak olmasa da fiili olarak Türkiye seçim maratonuna girmiş durumda. Biz iktidarın bu haliyle; ikinci tur konuşuluyor fakat ben bunların hiçbirinin olacağı kanaatinde değilim. İlk turda bu iş bitecektir. Vatandaşlarımızın çünkü iliklerine kadar işlemiş… Eskişehir için söyleyelim, bu Türkiye’nin genelinde problem; şu anda avukatların uğraştığı tek iş; arabuluculuk… Kiracı, ev sahibi… Böyle bir durumda bu halkın kalkıp mevcut iktidara oy verme ihtimalini düşünmüyoruz. Sahada da bunu görüyoruz. Vermeyeceklerdir. AK Parti iktidarı kaybedecek. Zerre şüphemiz yok bu konuda.”

Öncekileri nasıl götürdülerse…

“Vatandaşlarımız çünkü sağduyuludur. 2001 seçimlerinde geldikleri zaman ki konjonktüre de çok benzetiyorum. O zaman da vatandaşımız suskundu. Bu millet ne yapacağını biliyor. Onları nasıl getirdilerse, onlardan öncekileri nasıl götürdülerse aynı şeyi 2023 seçimlerinde göreceğiz.”