Eskişehir iş ilanları için tıklayın

Osmangazi Üniversitesi Çocuk ve Genç Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından ‘Beyin Farkındalığı Haftası’ kapsamında düzenlenen ‘Beyin Farkındalığı Yarışması’nda, 2018 yılında Fatih Anadolu Lisesi öğrencileri Damla Erdağ birincilik, Zeynep Kaya ise ikincilik ödülüne layık görülürken, 2019 yılında da Dilan Zümre Aydemir birinci, Beyzanur Yıldız ise ikinci oldu.

Yarışmaya 2018 yılında katılım gösteren ve birincilik ödülüne layık görülen Damla Erdağ, sürecin yorucu geçtiğini belirterek “Beyin Farkındalığı Haftası sadece Eskişehir’de düzenleniyor. Bir hafta boyunca beyinin yapısı ve oluşan hastalıklar hakkında bilgilendiriliyoruz. Bu haftanın sonunda da yarışma düzenleniyor. Fakat biz neredeyse bir sene öncesinden hazırlanmaya başladık. Hem toplu hem de tek başımıza çalışıyorduk. Sürekli kendimiz sorular hazırlıyorduk ve not çıkartıyorduk. Yorucu bir sürecin ardından hak ettiğimiz derecelere kavuştuk” ifadelerini kullandı.

TIBBA İLGİMİZ ARTTI

2018 yılındaki yarışmada ikincilik ödülünü alan Zeynep Kaya ise “İlk başta kazanamayacağımı düşünmüştüm. Açıklandığında Damla’nın birinci, benim ise ikinci olduğumuzu öğrendik. Yarışmadan sonra ESOGÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Aslantaş bize ödül olarak ameliyata girebileceğimiz sözünü vermişti. Bu söz kapsamında birkaç tane ameliyata girdik ve insan beyninin yapısına birebir şahit olduk. Tıbba karşı zaten bir ilgimiz vardı. Bu yarışma sayesinde iyice arttı” dedi.

ÜÇÜNCÜ SINIF TIP KİTAPLARI ÇALIŞTIK

Yarışma süreci hakkında bilgi veren 2019 birincisi Dilan Zümre Aydemir “Bu proje kapsamında tıp fakültesinde üçüncü sınıfta okutulan kitaplardan sınava tabi tutuluyoruz. Sınav öncesinde bir hafta boyunca laboratuvar gezileri, sempozyumlar ve üniversite hocaları tarafından verilen eğitimler düzenleniyor. Ardından doksan dakika süren yüz soruluk bir sınava giriyoruz. Fakat biz çalışmamızı bütün sene boyunca gerçekleştirdik. Mart ayında da sınavda yarıştık” sözlerini kaydetti.

SÜRECE YARIŞMA OLARAK BAKMADIM

Aydemir, sözlerinin devamında “Okuldaki derslerle birlikte yarışma sürecine hazırlanmak bizi çok yoruyordu. Çalışma esnasında bir tıp fakültesi öğrencisi gibi çalışmaya özen gösterdim. Onlar genelde yazarak çalıştığı için ben de bütün kitapların notunu çıkartarak bir sentez oluşturdum. Sabahları serviste gelirken dahi çalışıyorduk. İnsan vücuduna ve bilime karşı ilgim olduğu için çalışma sürecinde sıkılma gibi bir durum yaşamadım. Hiçbir zaman sürece bir yarışma olarak bakmadım. Sadece sevdiğim ve ilgi duyduğum alanda okumalar yapıyor gibi düşündüm” şeklinde konuştu.

CİDDİ BİR SÜREÇ GEÇİRDİK

2019 yılı ikincisi Beyzanur Yıldız ise “Çok ciddi bir çalışma sürecinden geçtik. O kadar çok çalışmıştık ki sınava girmeden on dakika önce bile okuma yaparak birbirimize sorular soruyorduk. 100 soruda 86 net yaptım. Sınava hazırlanırken Ümit hoca bize çok yardımcı oldu. Kitaplar o kadar zordu ki okuyunca hiçbir şey anlamıyorduk. Ümit hoca da her aşamada olduğu gibi bu aşamada da bize yardım etti ve kitaplardan bize sorular çıkardı. Moralimiz bozuldukça sürekli birbirimize destek olduk” dedi.

GRUBUMUZUN ENERJİSİ BAŞARIMIZIN SIRRI

Yarışma süresi esnasında öğrencilerin danışmanlığını yürüten Biyoloji Öğretmeni Ümit Akpınar

”Öğrencileri bu sürece hazırlarken inanılmaz bir keyif aldım. Adeta bana terapi gibi geliyor. Dört öğrencimiz de çok çalışkan öğrenciler. Bu kadar çalışkan öğrencilerle birlikte bu süreçte olmak bana ayrı bir keyif veriyor. Grubumuzun enerjisi çok fazlaydı. Bu da başarımızın sırrı bence” ifadelerini kullanırken, bu yıl için de yarışmaya öğrenci hazırladıklarını belirtti.

Haber-Atahan GEZER