Türkiye’de yaşanan hayat pahalılığı, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) verilerine yıllık yüzde 85,51, Enflasyon Araştırma Grubunun (ENAG) verilerinde ise yüzde 185,34 enflasyon olarak insan hayatına dokundu.

İğneden ipliğe gelen zamların yanında, şebeke suyuna yüzde 70,23’lük zam kararı, geçim zorluğu çeken vatandaşın cüzdanını daha da inceltti.

eskisehir.net’e değerlendirmede bulunan vatandaşlar, ekonomik kriz ortamının geçimi imkansız kıldığını söyledi. Eskişehirliler, içinde bulunulan şartlarda tasarruf yapmanın mümkün olmadığını bildirdi.

“Trene bineceğim, param yok”

Ekonomik durumdan memnun olmadığını kaydeden 74 yaşındaki Abdullah Çakır, “Her şey zamlandı, cebimizde para yok. Ne yapalım? Boyun büküyoruz. Çiftçilik bitti, karnımız aç… Durum iyi değil. Bu durum ilerde de düzelmez çünkü Türkiye çok geriye gitti. Her şey pahalı… Cepte para yok… Az önce dört tane fotoğraf çektirdim, 50 lira verdim. Nereden gelecek bu para? Fakirlik var. Trene bineceğim, param yok… Geçinmek zor...” değerlendirmesinde bulundu.

“Çok zor durumdayız”

Geçimin mümkün olmadığını belirten 60 yaşındaki Ayşe Aydın da “Çok zor durumdayız. Her şeye yüzde 70-80 zam geldi. Bugün fotoğraf çekildim. Önceden 35 liraydı, 80 lira olmuş. Bu nedenle yaşamak mümkün değil… Geziyoruz, neredeki fiyatlar uygunsa oraya bakıyoruz. Tasarruflu yaşamaya çalışıyoruz. Havaların soğumasıyla doğalgaz faturaları da gelecek. İnsanlar tasarruf yapamaz. Nasıl yapacaklar? Herkes gelirine göre alışveriş yapacak” diye konuştu.

“Kimse geçinemiyor”

Ekonomik durumun kötü olduğunu söyleyen 17 yaşındaki İlyas Polatoğlu, “Bu durumu hiç desteklemiyorum. Nereye kadar gidecek? Hiçbir fikrim yok… Durum çok kötü, kimse geçinemiyor. Bence yönetimin değişmesi gerekiyor. Ekonomik durumun düzelmesi için paramızın değerlenmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

“Bu durumu kim gelirse gelsin düzeltemez“

İnsanların pahalılığa alışması gerektiğini savunan ismini vermek istemeyen bir vatandaş, “Bu durumu kim gelirse gelsin kolay kolay düzeltemez. Hiçbir şeyin kontrolü yok. Bir ürün bir mağazada 60, diğerinde 120 lira… Bu, eski enflasyon değil. Eskiden enflasyona çare bulunurdu ve düşerdi. Yüzde 100’e çıkardı, tedbir alındıktan sonra yüzde 50’ye düşerdi. Şu anda kimse enflasyonu düşüremez çünkü bütün dünyada artıyor” bilgisini verdi.

“Amerika’da soğuktan, açlıktan ölen insanlar var”

Toplumun hayat pahalılığını kabullendiğini dile getiren vatandaş, “Küresel enflasyon var. Önceden yalnızca Türkiye’yi ilgilendiren enflasyon vardı, çaresi de kolaydı. Dünyada herkes para basıyor, faizleri yükseltiyor. Faizler yükselince yatırım duruyor. Bu da işsizliği artırıyor, üretimi düşürüyor. Herkes imkanına göre geçinecek. Memlekette aç, açıkta olanlar, sokakta kalanlar var ama bu dünyanın her yerinde var. Amerika Birleşik Devletleri’nde soğuktan, açlıktan ölen insanlar var. Bizde de var. Biz, çok gelişmiş bir toplum değiliz. Kendimizi onlarla mukayese etmeyelim” yorumunu yaptı.

“20-30 sene önceki Türkiye’yle şimdiki Türkiye bir mi?”

Vatandaş, “20-30 sene önceki Türkiye’yle şimdiki Türkiye bir mi? O zamanlar Avrasya Tüneli, havalimanları gibi düşüncelerimiz var mıydı? Hiç kimsenin yoktu. Yeni yeni görgü, bilgi artıyor. Toplumun kalitesi yükseliyor fakat muasır medeniyet seviyesine yetişmiş bir hal olmaz. Belki 20-30 sene sonra bugün ki Almanya-Fransa seviyesinde oluruz” dedi.

“Ekonomik kriz yok, her yer kalabalık”

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, CHP’li belediyelerin zam yapmayacağını söylediğini ifade eden 58 yaşındaki Mehmet Tekeş, “Fakat Eskişehir’de suya yüzde 70 zam geldi. Bu, belediyelerin bileceği bir şey… Gıda fiyatları birbirini tutmuyor. Akşam yatıyoruz, sabah kalktığımızda her şeye zam gelmiş oluyor. Bu durum inşallah düzelir. Düzelmesini bekliyoruz. Bu şartlarda idareli davranılırsa geçinmek mümkün… Ekonomik kriz yok. Görüyorsunuz, her yer kalabalık… Mağazalar, restoranlar kalabalık…” bilgisini verdi.