Yazı: Çağıl Hale Özel-Gözde Türktarhan

Fotoğraf: İsmail Alkılıçgil

Eskişehir’de 1960 yılından bu yana faaliyet gösteren Büyük Otel, ilk olarak “İlyas Gamgam Otel” adı altında faaliyete geçer. Eskişehir’de tanınan ve sevilen bir aile olması nedeniyle, otel uzun yıllar ailenin soyadı olan “Gamgam” adı ile anılır. Halen Eskişehir’de yaşayan pek çok kişi, Büyük Otel’i Gamgam Otel olarak biliyor. Büyük Otel, Eskişehir halkı için özel bir öneme sahip. Şehirle bu denli özdeşleşmiş olan Büyük Otel’in geçmişe dayalı öyküsünün ortaya çıkarılması, işte bu nedenle önemli. Gamgam Otel ve Lokantası’nın inşaatına 1957 yılında başlanır. Otelin faaliyete geçmesi ise 4 Ekim 1960 tarihinde gerçekleşir. O tarihlerde Gamgam Otel ve Lokantası, adından da anlaşılabileceği gibi, hem otel hem de lokanta olarak hizmet verir. Otel, Eskişehir Gamgam Un Fabrikası’nın sahiplerinden İlyas Gamgam tarafından kurulur.

Gamgam Ailesi, Yugoslavya’dan Türkiye’ye gelen muhacirlerden… Gamgam Ailesi’nin yakın dostları olan Şevket Tarcan’a göre, Tekirdağ’da ve Eskişehir’de un fabrikası sahibi olan Gamgam Ailesi’nin fertleri, çalışkanlıklarıyla tanınıyor. 1960’lı yıllarda hem şehir için hem de kendisi için oldukça yeni bir iş kolu olan otelciliğe adım atan İlyas Gamgam, kurduğu otele adeta evladı gibi bakar. Otelin sunduğu hizmetlerde kalitenin yakalanması amacıyla şehir dışından alanında uzman personel getirir.

Büyük Otel, 1976 yılında çalışanların başlattığı grev ile büyük bir sıkıntı yaşar. Çalışanlar ve yöneticiler arasındaki çatışmaların neden olduğu bu grev, yerel basına yansır ve Büyük Otel dönemine damga vuran olaylardan biri olur. Grevin başladığı tarihlerde aynı zamanda Gamak Motor Fabrikalarının sahibi olan İlhami Gamgam, işleri dolayısıyla İstanbul’dadır.

Otelde genel müdür pozisyonunda ise İlhami Gamgam tarafından işe alınan ve daha önceden Sosyal Sigortalar Kurumu’nda müfettiş olarak görev yapmış olan Suphi Bey vardır. İlhami Gamgam’ın, grevden sonra nitelikli personel bulma sorunu ile karşı karşıya kalması, oteli elden çıkarmasında önemli bir etken olur. 1978 yılında şehrin önde gelen iş adamlarından F. Yılmaz Sezer, Büyük Otel’i İlhami Gamgam’dan satın alarak adını “Büyük Otel Turizm Ticaret Anonim Şirketi” olarak değiştirir. Daha sonraki, yıllarda otel yeniden yeni sahiplerine satılır. (Çağıl Hale Özel - Gözde Türktarhan)