Haber: Atahan Gezer

Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte pide fiyatları da fırıncı esnafı ve vatandaşlar tarafından merak konusu oluyor. Artan maliyetler nedeniyle 450 gramlık pidenin en az 7-8 liraya satılması gerektiğini söyleyen esnaf, diğer unlu mamüllerde de durumun farklı olmadığını ve bazı ürünlerin fiyatını vatandaşa söylerken güçlük çektiklerini dile getirdi. Öte yandan Eskişehir İç Anadolu Fırın İşverenleri Sendikası tarafından ETO Meclisi’ne sunulacak olan fiyat teklifinin ise 23 Mart’ta gerçekleşmesi bekleniyor.

Konu hakkında konuşan Fırıncı Mahir Gölet, şunları kaydetti;

Önümüzü göremiyoruz

“Un fiyatlarını biliyorsunuz… Un fiyatları zaten yüksek. Daha da yükselmesi bekleniyor Ukrayna Savaşı’ndan dolayı. Şu anda onu kestirmek zor… Önümüzdeki haftalarda un fiyatları ne olur? Onu biz de bilemiyoruz. Daha doğrusu önümüzü göremiyoruz yani… Susamı geçen hafta 850’den aldım çuvalını; bu hafta 950’den aldım. Haftaya ne olur? O da muamma…”

Gerçek fiyat: 10-12 lira

“Ortalama bir fiyat çıkarttık; yani 7-8… Tabi 450 gram pide benim bahsettiğim, yumurtalı… Aslında gerçek fiyatlarını yansıtmak gerekirse; 10-12’ye vermemiz lazım şu an ki fiyat ortalamalarına göre. Ama ben ortalama 7-8’i bulduğunu düşünüyorum.”

Çuvalı 260 liraydı; şimdi 850 lira

(Geçtiğimiz yıl 3 liraya satılan 280 gram pidenin günümüzdeki satış fiyatının sorulması üzerine) “Altı, altı buçuk… Her şey aslında onun üzerinde çok arttı. Mesela geçen sene benim bildiğim kadarıyla susamın çuvalı 260 lira civarındaydı. Şu anda susamın çuvalı 850 lira… Hemen hemen üç katı… Yani geçen seneye göre hesaplarsak üç katı yapar.”

Un fiyatları burada kalmayacak

(Un fiyatlarının sorulması üzerine) “Un fiyatları çuvalı 310, 350 civarında… 400’e kadar var… Ama burada kalmayacağı kesin yani… Geçen sene bu zamanlarda tahminimce 115-120 civarındaydı… Aşağı yukarı bu şekildeydi. 310 lira şu anda.”

Vatandaşın bütçesi ne kadar el verir?

“Değişen yerler de var; mesela diğer baklavalık unlar da var; onlar 500-600’ü buluyor yani… Bu Ramazan’da pidenin satış fiyatının 7-8 lira olacağını tahmin ediyorum; tabi satabilirsek… Çünkü ona vatandaşın bütçesi ne kadar el verir?”

Müşteriye söylemeye utanıyorum

“Satışlarımız yarıya düştü… Pide dışındaki normal satışımız geçen seneye nazaran, pandemi olmasına rağmen bu sene daha da düşük… Neden? Fiyatların çok yüksek olmasından… Ben şimdi haşhaşlıyı 18 liraya satıyorum; inan ki müşteriye 18 lira demeye utanıyorum… Utanıyorum; çünkü onlar da haklı… Ceplerini karıştırıyorlar, şey yapamıyorlar… Gidiyor nihayetinde müşteri… Bizim de kaybımız; o insanın da isteği olmuyor. Zor durumlar yani…”