Koronavirüs salgınıyla birlikte pek çok esnaf kapısına kilit vurdu. Artan vakalar ve kısıtlamalar ekonomik anlamda özellikle küçük esnafı zor durumda bırakıyor. Eskişehir Bakkal ve Bayiler Odası Başkanı İsmail Hakkı Ördek, sorunlar ve beklenen destekler üzerine açıklamalarda bulundu.

FATURA GELİYOR AMA KAZANÇ YOK

Eskişehir Bakkal ve Bayiler Odası Başkanı İsmail Hakkı Ördek, “Kantinler komple kapatıldı. Sonrasında bir aylık süre zarfında açıldı. Herkes dükkandaki eksikliklerini tamamladı; ancak kısıtlamalar tekrar gelmesiyle yeniden kapandı.  Kantinlerde dolaplar çalışıyor, elektrik harcanıyor. Peki, kazanç yokken esnaf bu faturaları nasıl ödeyecek, herhangi bir çözüm de üretilmiyor.” dedi.

BELEDİYELER BİZDEN HALA ALINMAMASI GEREKEN VERGİYİ ALIYOR

İşletmeler kapalı olduğu halde belediyeler çevre temizlik vergisi gönderdi diyen Ördek, sözlerinin devamında şunları kaydetti. “Bu vergiyi almaları şu dönemde yasal değil. Tekel bayiler çok sıkıntıda. Tekel bayilerinin yüzde 90’ı gıda ağırlıklı çalışıyor.  Çifte standart uygulanıyor. Alkol satılan yerlere virüs geliyor ama satılmayan yerlerde virüs yok. Bu durum kendi içerisinde çelişiyor. Tekel bayilerin müşteri kaybı arttı. Hal böyle olunca kaçakçılık da artıyor. Bu insanlar evine ekmek götürmek zorunda. Her gün odaya gelip dertlerine çözüm arayan insanlarımız var. Şöyle bir örnek vereyim; akşam 20.00’dan sonra dükkanını kapatıp, arabasının arkasına içki şişelerini doldurup gece 01.00-02.00’a kadar satışını yapanlar var. İnsanların yaşaması için para lazım. Vaziyet böyle olunca vatandaş çare arıyor.”

DEVLET KİRA YARDIMI YAPABİLİR

Artan ödemelerle birlikte devletin kira ve KDV konusunda destek olabileceğini belirten Ördek, “Bakkal ve tekel bayi arasında zıtlık oluştu. Bakkallar devamlı açık ama tekelciler belli bir saatten sonra kapatıyor. Eskişehir’de 397 tekel bayi var. Odamıza kayıtlı olan 1500’de bakkal var. Devlet kira yardımı yapabilir. Çalışanların sigortalarına destek olabilir. Bakkal esnafına da KDV indirimi yapılmalı. Bunların KDV’si de yüzde 1 olmalı.” ifadelerini vurguladı.

BÜYÜK MARKETLER EN BÜYÜK SIKINTIMIZ

Büyük marketlerle rekabet etmenin de mümkün olmadığını vurgulayan Ördek, son olarak şunları aktardı. “40 metrekare dükkanıma 2 bin TL elektrik faturası geliyor. Geçen yıllara göre artış çok fazla. Büyük marketlerle de rekabet etmemiz zaten mümkün değil. Büyük marketler en büyük sıkıntımız. A101’in 12 bin tane şubesi var. Onun aldığı mal ile bizim aldığımız mal aynı olmuyor. Sabit fiyat olması gerekiyor. Böyle devam ederse küçük esnaf diye bir şey kalmayacak. Biz mahallenin kalbiyiz ancak değerlerimizi kaybediyoruz.”

HABER-MERVE AKMAN