Haber: Atahan Gezer

Teknopark firmaları ve projeleri ile Ar-Ge, teknolojik ve yenilikçi projelerin yanı sıra Avrupa Birliği, TÜBİTAK, SSB, KOSGEB, BEBKA ve benzeri kuruluşların teknolojik çalışmalarının yer aldığı festival, ESTÜ Merkezler Binası’nda başladı. 30’dan fazla standın bulunduğu ve çeşitli patent projelerine de ev sahipliği yapan festival, gün boyu sürmeye devam edecek.

Fikir bir ay önce ortaya çıktı

Etkinlik hakkında konuşan Rektör Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, festival fikrinin bir ay önce ortaya çıktığını söyleyerek “Katılımla alakalı endişem de vardı açık söylemek gerekirse. Biraz da üniversite içerisinde dışarıya açmadan yapılan bir etkinlik olarak ifade etmişlerdi. Ama görüyorum ki; epeyce karşılık buldu. Bu vesileyle tüm araştırma merkezlerimize ve tüm Teknopark şirketlerimize, çok kıymetli hocalarımıza ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum. 30’un üzerinde stant açılmış. Burada da muhtemelen üretilmiş olan patentler, üretilen prototipler sergileniyor olacak. Yürüyen çalışmalara ilişkin posterler sunuluyor olacak” ifadelerini kullandı.

Amaçlarının bir ekosistem yaratabilmek ve araştırma ekosistemi içerisinde var olan, işbirliği içerisinde bulundukları tüm sanayi sektörü bileşenlerini ve diğer kuruluşları da bir araya getirebilmek olduğunu kaydeden Döğeroğlu, festivalin ileride gerçekleştirecekleri etkinlikler için de motivasyon ve cesaret kaynağı olmasını dilediğini belirtti.

Çok daha iyi yerlere geleceğiz

Döğeroğlu, sözlerini şöyle sonlandırdı;

‘Araştırma odaklı üniversiteyiz’ diye başından bu yana söylediğimiz bu yöndeydi. Faaliyetlerimizi buna ilişkin olarak yönlendirdik. İki gün kadar önce de biliyorsunuz; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TÜBİTAK’ın açıklamış olduğu 2021 Yılı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksinde 19’ncu sıradaki yerimizi korumuş olduk. Burada yaklaşık üç yıllık performansımızla gösterdiğimiz bir başarıydı. Eminim sizlerin desteğiyle, sizlerin katkısıyla çok daha iyi yerlere gelecek bu üniversite.

Birçok unsuru bir araya getirdik

Etkinlikte söz alan Prof. Dr. Servet Turan ise şu ifadeleri kullandı;

“Tabi bu sadece Merkezler’de olmuyor. Teknopark’ımız var, Anadolu Araştırma Teknoloji Parkı... Onun yanı sıra Tekno ofisimiz var. Onlarla birlikte böyle bir organizasyona giriştik. İyi bir katılımcı görüyoruz. Sadece sayı önemli değil; aynı zamanda nitelik de çok önemli hem üniversitemizin Teknopark’ının, firmalarımızın çalışmalarını gösteriyor. TUBİTAK projeleri, patentlerimizin sergileri olacak burada. Gerçekten iyi bir etkinlik olacağına inanıyoruz. Bunun yanı sıra genel bir serzeniş diyeyim; ‘birbirimizi tanımıyoruz’ olgusu üzerinden gidiyordu. İşte ‘Teknopark’taki firmalarımız birbirini tanımıyor veya ‘bazı projeler gerçekleştiriliyor bu projelerde neler yapılıyor bilmiyoruz.’ Üniversitemizin araştırma ekosisteminde yer alan birçok unsuru bir araya getirerek böyle bir etkinlik gerçekleşmiş oldu.”