Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen, eskisehir.net’e yaptığı açıklamada, kentteki bazı esnafın POS cihazı kullanımından uzaklaştığını söyledi. POS cihazlarının işletmelere bankalar tarafından birtakım satış garantileri karşılığında verildiğini, istenen şartlar yerine getirilmediği takdirde bankaların cihazları geri aldığını ifade eden Birsen, esnafın, bankalar tarafından istenen yüksek komisyonlar karşısında ezildiğini de dile getirdi.

Bankalar ile esnafın uzlaşarak ortak bir yol bulması gerektiğini savunan Birsen, bankaların komisyon oranlarını düşürmesinin, esnaf ve sanatkarın POS cihazlarını daha yaygın şekilde kullanabilmesinin önünün açacağını ifade etti.

Ticaretin rekabet ortamında geliştiğini belirten Birsen, “Esnaf ve sanatkarlar, işletmelerinde POS cihazı kullanmadığı takdirde kendi ayağına sıkmış olur” dedi. Birsen, şunları kaydetti:

“Bankaların yüksek oranlarda komisyon almaları sebebiyle esnaf ve sanatkarlar bu komisyonlar altında eziliyor. Bankalar ile esnaf ve sanatkarlarımızın ortak bir yol bulması gerekiyor. Bankaların komisyon oranlarını düşürmesi, böylece esnaf ve sanatkarların POS cihazlarını daha yaygın bir şekilde kullanması lazım. Esnaf ve sanatkarlar, zincir mağazalarla rekabet ediyorlar. Zincir mağazalardaki POS cihazı hizmetinin esnaf ve sanatkarlarda olmaması işletmelerimize gelecek müşteri sayısını mutlaka azaltır. İşletmelerimizde mutlaka POS cihazı kullanmak zorundayız. Bu konuda sıkıntı çeken esnaf ve sanatkarlarımız, meslek odalarına ve bizlere gelerek şikayetlerini bildirsinler ki olumsuzlukları hep birlikte giderelim ve camlarımızdaki ‘kredi kartı geçerli değildir’ yazılarını kaldıralım.”

“Karımızın 4’te 1’ini bankalar komisyon olarak alıyor”

Birsen, “POS cihazıyla alışveriş yapıldığı takdirde yüzde 2’yi geçen oranlarda komisyon kesiliyor. 40 gün beklerseniz sıfır komisyon kesiliyor. Beklemeden paranızı hemen almak istediğiniz takdirde yüzde 3’lere varan komisyon kesiliyor. Bunu aylık olarak tekamül ettirdiğimiz zaman, 10 günlük faiz oranı 30 günün üzerine bindiğinde karımızın 4’te 1’ini bankalar komisyon olarak alıyor. Esnaf ve sanatkar da bundan şikayetçi… Komisyon oranlarının yüksek olmasından kaynaklanan olumsuzluğu ortadan kaldırdığımızda sürecin daha iyi olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

“‘Kredi kartı geçerli değildir’ diye yazı asıyor ama…”

Birsen, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Küçük işletmeler bunu karşılayamadıkları için camlarına ‘kredi kartı geçerli değildir’ diye yazı asıyor ama aslında işini baltalamış oluyor. Burada herkese düşen vazife küçük esnaf ve sanatkarı koruyup, kollamak… Bu hem devletin hem de bankaların vazifesi. Küçük esnaf ve sanatkara destek verilmesi, bu komisyonların azaltılması gerekiyor. Esnaf ve sanatkarımızın da parasını gününde kullanabileceği şekilde bankalardan geri alarak faaliyetini sürdürmesi gerekir.”