Son zamanlarda artan maliyetler karşısında dolar kurundaki ani dalgalanmalar nedeniyle başta akaryakıt olmak üzere doğal gaz, elektrik gibi halkın zorunlu olarak kullandığı ürünlere ve temel tüketim mallarına zam yapılması artan inşaat maliyetleri karşısında hesaplanan kira bedelleri esnafı çok zor durumda bıraktığını dikkat çeken Eskişehir Lokantacılar Odası Başkanı Bahar Bilen, "Bu zorlu süreçte Esnafımızın ayakta kalabilmesi için zam değil indirim yapılmalı" dedi.

Yasal çerçevede bir düzenleme getirilmeli

Bilen: Artan maliyetler karşısında akaryakıta gelen zamların tüm ürünlerin fiyatlarını olumsuz etkilediğini belirterek, bu da beraberinde enflasyon artışını getirmektedir. Bu durumda zamların sorumlusu olarak esnafımız görülmektedir. Ne yazık ki gelen zamların karşısında direnen halkımızın alım gücünü de göz önüne alarak fiyat tarifelerini dahi güncelleyemeyen küçük esnafımız kesinlikle zamların ve piyasalardaki dalgalanmaların sorumlusu değildir. Soğuk kış günlerinin yaklaştığı bu günlerde Dolar kurundaki yükselişin akaryakıt ürünlerine fiyat güncellemesi olarak yansıtılması maliyetlerimizi aşırı yükseltmektedir ve piyasaların olumsuz etkilenmesi bizleri çok tedirgin etmektedir. Bu bağlamda başta akaryakıt, elektrik ve doğal gaz olmak üzere temel tüketim ürünlerine zam yapılmasından kaçınılmalıdır. 18 aya yakın tamamen kapalı veya kısıtlı olarak çalışan esnafımız yaralarını sarabilmesi için KDV ve Stopaj gibi vergilerden pandemi bitene kadar indirim devam etmeli aşırı kira artışlarına karşı yasal çerçevede bir düzenleme getirilmelidir.

"ZAMLAR MALİYETLERİ ARTIRIYOR"

Esnaf ve sanatkarın en önemli maliyet kalemleri olan kira,elektrik,doğal gaz ve akaryakıta gelen zamların hem esnafı hem de halkı olumsuz etkilediğini belirten Bilen, halen devam eden pandemi sürecinde dolar kuru bahane edilerek zam yapılmasından kaçınılmalıdır. Bu dönemde zam değil indirim yapılmalıdır. Çünkü özellikle imalat ve üretim sektörlerimiz başta olmak üzere tüm esnafımızın maliyetleri artarken kazancı düştü. Bu maliyet kalemlerinin en önemlisi tabii ki akaryakıt. Akaryakıt indirimi beklerken zam gelmesi giderleri büyük ölçüde artırırken, aynı zamanda tüm temel tüketim ürünlerinin de fiyatlarını artırıyor. Tedarik sektörünün taşıma noktasında akaryakıt fiyatının artması doğal olarak imalat ve üretim sektöründe ve akabinde diğer tüm temel tüketim mallarında da fiyat artışı olarak yansımaktadır. Bu durumun enflasyonu da doğrudan olumsuz etkilediği unutulmamalıdır. Esnafımız da vatandaşımız da fiyat güncellemelerinde artış değil indirim haberi beklemektedir. Pandemi sürecinde Sosyal devletin gereksinimleri doğrultusunda yapılacak indirimler hem vatandaşa hem de piyasalara özellikle ekonomik anlamda rahatlamayı da beraberinde getirecektir" ifadelerini kullandı.