Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen, eskisehir.net’e yaptığı açıklamada, “Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun”un, esnaf ve sanatkarlar nezdinde “haksız rekabete” yol açtığını belirtti.

Birsen, bu yasayla, zincir mağazaların, ürünlerini aracısız olarak direkt fabrikalardan alarak bayi karını ortadan kaldırdıklarını dile getirdi. Durumun kendilerinde böyle olmadığını anlatan Birsen, zincir mağazaların, her türlü ürünü satabildiklerini de sözlerine ekledi.

Birsen, şu bilgileri verdi:

“Esnaf ve sanatkarlarımızın çözüm bekleyen sorunlarının başında, ‘Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’ geliyor. Bu yasa, yeniden düzenlenmeli… Bu kanun nedeniyle esnaf ve sanatkarlar olarak, mallarımızı bayilikler vasıtasıyla alıyoruz fakat zincir mağazalar, mallarını direkt fabrikadan alarak bayi karını ortadan kaldırıyorlar. Bu da bizim açımızdan haksız rekabet ortamı yaratıyor. Bu nedenle bu kanunun tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor.

“Bu, haksız rekabet anlamına geliyor”

Zincir mağazalar, aklınıza gelebilecek her türlü ürünü satabiliyor. Esnaf ve sanatkarlar ise ruhsatlarında yazan faaliyet konularıyla ilgili ticaret yapabiliyor. Bu, haksız rekabet anlamına geliyor. Herkesin yaptığı işle alakalı ürün satabilmesi sağlandığında ve haksız rekabet ortadan kaldırılmış olduğunda ticaret düzeni, Türkiye’de daha iyi işlemiş olacaktır. Bu nedenle bizim en büyük beklentimiz, bu yasanın yeniden düzenlenerek, Türkiye’deki ticari düzenin yapılandırılmasını sağlamaktır.”