Eskişehir Sanayi Odası ev sahipliğinde yapılan ve 2 gün süren eğitim programında katılımcılara, Avrupa Birliği (AB) Yeşil Mutabakat sürecinin ekonomik, sosyal ve çevresel anlamda üretici ve özellikle ihracatçı firmalara getireceği önemli değişiklikler aktarıldı.

Bu artık bir mecburiyet haline geldi

Yeşil Yakalı Akademisi eğitim programının açılışında konuşan ESO Sürdürülebilir Yeşil Sanayi Biriminden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Benli, birim ve AB Yeşil Mutabakat süreci hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Benli, “Birim olarak sürdürülebilirlik adına birçok toplantı ve faaliyet yürütüyoruz. Yeşil Yakalı Akademisi de Odamızın marka olarak yarattığı ve çok önem verdiğimiz bir hizmet. Buraya gelmiş olmanız bu işin farkındalığında olduğunuzu gösteriyor, bundan dolayı sizleri tebrik etmek isterim. İki gün boyunca sürecek eğitimlerimizde önceliğimiz Eskişehir sanayinin yeşil mutabakat sürecinden olumsuz etkilenmesini en aza düşürmek ve şirketlerinizi yeşil düşünmeye yöneltmektir. Bu artık bir mecburiyet haline geldi. Birim olarak tüm sektörlere yönelik farkındalık eğitimlerimizi tamamladıktan sonra hedeflediğimiz nokta tüm üyelerimize karbon danışmanlığını sunmaktır. Firmaların kurumsal karbon ayakizini hesaplamaya başladık. Bu kapsamda geçen haftalarda bir firmamızın raporunu teslim ettik.” diye konuştu.

Karbon emisyonunu yüzde 55 seviyesine getirmeyi hedefliyoruz

ESO önderliğinde Sürdürülebilir Yeşil Sanayi Biriminin hedeflerini açıklayan Benli, “2025 yılına kadar hedefimiz tüm ihracatçı firmalarımızın kurumsal karbon ayakizinin hesaplanmış olmasıdır. 2025-2030 yılları arasında ise Yeşil Mutabakat süreci içerisinde firmaların uyması gereken karbon emisyonunu yüzde 55 seviyesine getirmeyi hedefliyoruz. Üyelerimizin ürününü yurtdışına göndermeden önce bu önlemleri alarak sınırdan sorunsuz geçmesini sağlamak yani ihracat yapan firmaların tüm ürünlerinin yeşil dolaşım sertifikalarını sağlamaktır.” dedi.

Eğitim programında katılımcılara, ESO Genel Sekreter Yardımcısı İsmail Öztürk, ESO Sürdürülebilir Yeşil Sanayi Birim Danışmanı/Eskişehir Teknik Üniversitesi Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Türe, ESO Sürdürülebilir Yeşil Sanayi Uzmanı Gözde Çolak, Enerji Verimliliği ve Yenilenebilir Enerji Danışmanı Emre Kocagöz ve Metsims firması tarafından, sürdürülebilir kalkınma hedefleri, Türkiye Yeşil Mutabakat Eylem Planı ve getirecekleri, karbon ayak izi hesaplamasının firmalara getirisi, karbon sınırı düzenlemesi ve sınırda karbon ticareti mekanizması, karbon ayakizi azaltımı için sanayide enerji verimliliği ve ISO 50001, kurumsal/ürün karbon ayak izi hesaplamaları ve karbon yönetimi konusunda işletmelerin çevre danışmanlık firmalarında araması gereken yeterlilikler, enerji etüdü, yenilenebilir enerji uygulamaları ve finansmanı, Eskişehir Model Fabrika hizmetleri ile Eskişehir’deki çalışmalar hakkında detaylı bilgiler verildi. Eğitim sonrasında katılımcılara Yeşil Yakalı Akademisi Eğitim Programına katılım sertifikası takdim edildi.