İnsan hayatının ayrılmaz bir parçası haline gelen cep telefonları ile birlikte çok sayıda uygulama, sosyal medya platformlarını bambaşka bir şekle dönüştürüyor. ABD’li ünlü fotoğraf sanatçısı olan Troy Christopher Plota tarafından geliştirilen bir uygulama olan “Plotaverse” ile fotoğraf ve resimler hayat buluyor. Programının Türkiye elçilerinden ve geliştiricilerinden olan Eskişehir’li Aslı Özenç program hakkında bilgiler verdi. Özenç, yaptığı çalışmaları sosyal medya hesabından paylaştığını aktararak, “Sosyal medyadaki İnstagram sayfam olan “@artemisasli” üzerinden Plotaverse programıyla yaptığım çalışmaları paylaşmaktayım. Bu sayfamda çeşitli fotoğraf sanatçılarının fotoğraflarını, düzenlenmiş dijital fotoğrafları veya resim sanatçılarının güzel resimlerini hareketlendirerek video haline getirip yayınlamaktayım” diye konuştu. Facebook’un Plotaverse'i en iyi 5 fotoğraf uygulamasından biri olarak adlandırdığını söyleyen Özenç, MarketWatch ise Plotagraph Pro'yu masaüstü alanında 2018 yılının animasyon kategorisinde en iyi “Yeni Ürün” seçtiğini belirtti.

PLOTAVERSE, YEPYENİ BİR SANAT DALININ DOĞMASINA ÖNCÜLÜK EDİYOR

Programın Türkiye elçisi olan ve programın geliştirilmesine fikri yönden katkı sağlayan Aslı Özenç, Plotaverse uygulamasıyla 2017 yılında tanıştığını ifade ederek, “Plotaverse ile 2017 yılında tanıştım. Böylece hayatımda yeni bir serüvene başlamış oldum. Serüven diyorum, çünkü Plotaverse benim için bir uygulamadan çok, kendimi yeniden keşfetmemi sağladı. Farklı bir dünya ve görselleri hareketlendirerek, bunlara uygun müzikler ekleyerek, kendi duygularınızı ve iç dünyanızı görsel olarak anlatabilmek çok farklı bir duygu. Bence Plotaverse uygulamasının insanlara sunduğu imkanlar yepyeni bir sanat dalının doğmasına öncülük etmekte. Plotaverse ile yaptıklarınızı görmek onları hissedebilmek ve de bunları karşınızdaki kişilere hissettirebilmek, bu gerçekten bambaşka bir duygu. Plotaverse sayesinde hem Türkiye’den hem de dünyanın dört bir köşesinden çok sayıda yeni arkadaşım oldu. Her bir plotaverse kullanıcısı gerçekten birer sanatçı benim gözümde. Programının kullanıcıları çok geniş yelpazede yer alıyor, kullanıcıların bazıları fotoğraf sanatçıları, bazısı emekli, kimi benim gibi ev hanımı, bunun yanında gençler ve birçok farklı alanda çalışan kişiler programı kullanmakta” dedi.

“PLOTAVERSE UYGULAMASININ TÜRKİYE ELÇİLERİNDEN BİRİ OLDUM”

Programı 3 sene önce kullanmaya başladığını söyleyen Özenç şunları söyledi: “Kullanımını öğrenebilmek için yabancıların hazırladığı çeşitli eğitim videolarını izledim ve en iyi şekilde kullanabilmek için çabaladım. Daha sonra programın sahibi olan Troy Christopher Plota ile tanıştım, onun bu konuda çok desteğini ve yardımını gördüm. Dünyanın farklı köşelerinde olsak da Plotaverse kullanıcıları olarak büyük bir aileyiz. Zaman içinde Plotaverse’in geliştirilmesi konusunda Troy’a farklı fikir ve öneriler sunmaya başlayınca ve yaptığım çalışmalar beğenilince, bu çabamın karşılığını Plotaverse uygulamasının Türkiye elçilerinden biri olarak aldım”

ÇALIŞMALARININ TÜRKİYE’DE VE YURTDIŞINDA SATIŞINI YAPIYOR

Çalışmalarının zamanla bir e-Ticarete dönüştürdüğünü anlatan Özenç, “Zamanla gelen talepler doğrultusunda bu çalışmalarımı bir çeşit e-Ticaret şekline döndürmeye başladım. Ve şu anda arzu eden kişilere video satışı yapmaktayım. Sadece görselleri hareketlendirmekten ziyade, fotoğraflara yepyeni bir hava katıp tekrar düzenliyor ve müşterimin arzu ettiği müzikleri ekleyerek, onlara gönderiyorum. Yerli veya yabancı müşterilerim mevcut. İnsanın sevdiği bir işi yaparak gelir elde edebilmesi çok güzel” diye konuştu.

VİDEOLARIN HUZUR VERDİĞİNİ SÖYLÜYORLAR

“Kelimelerle insanın duygu ve düşüncelerini anlatabilmesi gerçekten güzel” diyen Özenç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hitap edebildiğiniz kesim kısıtlı. Hele ki sosyal medya ve İnstagram ortamında bu çok daha kısıtlı. Görsellik bugün hızla kelimelerin yerini alıyor. İnsanların duygularına, düşüncelerine kısa videolarla da olsa tercüme olmaya çalışmak ve kendi hissettiklerinizi videolarla anlatabilmek, tüm dünyaya hitap edebilmenizi sağlıyor. Sayfamda pek çok farklı milletten ve ülkeden takipçilerim var. Bana sayfamdaki videoların huzur verdiğini söylüyorlar. Tanımadığın bilmediğin, hatta kullandığı lisandan tek kelime anlamadığın insanlardan bunları duyabilmek gerçekten bana mutluluk veriyor. Şimdi aklınızdan şöyle bir şey geçtiğini duyar gibiyim. Nasıl anlaşıyorsun? Teknoloji bu konuda imdadıma yetişiyor işte. Her ne kadar İngilizce bilsem de birçok dilde gelen mesajlar için anlık çeviri uygulamaları en büyük yardımcım bu konuda.”

‘Plotaverse’in kurucusu Troy Christopher Plota kimdir?

Plotaverse’in kurucusu Troy Christopher Plota, 30 yılı aşkın süredir ödüllü bir profesyonel fotoğrafçı. Çalışmaları Vanity Fair, GQ, Rolling Stone ve daha pek çok dergide yer almış bir kişi. Reklam çalışmaları, New York Times Meydanı'nda ve Las Vegas şehrinde düzinelerce reklam panosunda da yer almış. 13 yaşındayken Troy ilk kamerasını alarak çekimlere başlamış. 21 yaşında ise kendi stüdyosunun kapılarını açmış. Son yıllarda ise uygulama işine dalmış olan Troy, profesyonel bir fotoğrafçı olarak 30 yıllık deneyiminin ona rekabette hayati bir avantaj sağladığını ve onu Teknolojinin ön saflarına çıkardığını fark etmiş. Troy, geliştirdiği program sonucunda “Hareketli Sanat ve Fotoğraf Animasyonunun Babası” olarak adlandırılmayı sevdiğini belirtiyor.