Eskişehir’in trafik sorununun çözümüne katkı sağlayacak Güney Çevre Yolu Projesi için bütçeye sadece 1000 lira ayrılırken, Eskişehir’in en fazla ölümlü trafik kazasının yaşandığı Seyitgazi-Kırka-Afyon karayolunun genişletilmesi de yine programa alınmadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP’li bakanların 31 Mart 2019 yerel seçimleri öncesinde vaat yağdırdığı Seyitgazi’ye söz verilen hastane programa alınmazken, temeli atılan kültür merkezi için de ödenek konmadı. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “2021 yatırım programı Eskişehir için yine hüsran oldu. Ölüm yoluna dönen yollar programda yok. Seçim öncesi verilen vaatler yok. Ama ne var? Eskişehirlilerin ‘istemiyoruz’ diye direndiği Alpu zehir santrali projesine yine 2 milyon lira ayrılmış. Eskişehirliler olarak yıllardır yaptığımız çağrılara iktidar yine kör ve sağır” dedi.

YOLUN YAPILMASI İÇİN DAHA KAÇ İNSAN ÖLMELİ?

Eskişehir'de yüzlerce trafik kazasının yaşandığı ve onlarca yurttaşın yaşamını yitirdiği Seyitgazi-Kırka-Afyon karayolunun genişletilmesi projesi Cumhurbaşkanlığı 2021 Yatırım Programı'nda bu yıl da yer almadı. Yapılması için TBMM’de bakanlara defalarca çağrıda bulunan Çakırözer, “On yılda 800 kaza, 30 ölü, 1350 yaralı. Bu yolun yatırım programlarına alınması için daha kaç kaza olması gerekiyor. Senelerdir Eskişehirlilerin çığlığı neden duyulmuyor. Bunun hesabını bu iktidar Eskişehirlilere vermeli” diye sordu.

ÇEVRE YOLUNUN PLANINA DAHİ PARA YOK

Eskişehir’in acil ihtiyaçlarından olan yeni Çevre Yolu projesinin de geçtiğimz yıllarda olduğu gibi Yatırım Programında sadece adının yer aldığını belirten Çakırözer, “En fazla kazanın yaşandığı yollarda biri de mevcut çevre yolu. Bu yol artık şehrin içinden geçiyor. Sık sık ölümlü yaralanmalı kazalar oluyor. Ama değil yol yapımına bütçe ayırmak, yeni çevre yolunun etütü için yani planı için dahi yatırım programına para konmamış. Eskişehir’in ihtiyaçlarıyla dalga geçer gibi sadece bin lira koymuşlar!” dedi.

SEÇİMİ KAYBETTİLER, SEYİTGAZİ’Yİ UNUTTULAR

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 31 Mart yerel seçimleri öncesinde Eskişehir’de verdiği sözlerin de yatırım programında yer almamasını eleştiren Çakırözer, “31 Mart seçimine 10 gün kala Erdoğan Eskişehir mitinginde ‘Seyitgazi Kırka'ya da entegre hastane kazandıracağız’. Programa bakıyoruz değil parası, hastanenin adı bile yok! Aynı şekilde Kırka’da eski kültür merkezi yerine temeli atılan Kırka Kültür Merkezi’ne de bütçe ayrılmamış. Sadece bin lira! AKP seçimi kaybedince Seyitgazi’ye küsmüş, Kırka’yı unutmuş. Böyle devlet yönetimi, böyle ülke yönetimi olmaz”

ZEHİR SANTRALİNE MİLYONLUK BÜTÇE

Eskişehir’in ihtiyacı olan alt yapı projeleri 2021 yatırım programına alınmazken, Alpu Termik Santral projesi için 2 milyon lira kaynak ayrılmasını da eleştiren Çakırözer, “Eskişehirliler havası, suyu, verimli toprakları için direndi. İhalesi 7 kez iptal edildi. Zehir saçacak termik santrale karşı açılan davalar kazanıldı. Buna rağmen hala bu zehir santrali projesi için yatırım programlarına para konması şaşırtıcı. Bu zehir santraline ısrar neden? İktidar zehir santraline ayırdığı bütçeyi Eskişehir’in bir türlü yapılmayan yolları için kullansın” çağrısında bulundu.

GÖKPINAR BARAJI BU YIL DA BİTMEZ

2021 Yatırım programında kuraklıktan etkilenen Eskişehir çiftçilerinin talebi olan Gökpınar Barajı için 23 milyon lira ayrıldığı görüldü. Bu yaz susuzluk nedeniyle mağdur olan Günyüzü, Polatlı, Sivrihisar çiftçileriyle birlikte yaptıkları ‘Ödenek ayırın, barajı bitirin’ çağrısına olumlu yanıt verildiğine dikkat çeken Çakırözer, “Çiftçilerle yaptığımız çağrı sonrasında gördük ki bu yıl Gökpınar Barajı için ödenek konmuş. İki yıldır hiç yoktu. Çağrımıza kulak verilmesi önemli ama konulan para yine yetersiz. Yatırım Programında yazıyor. Barajın toplam bedeli 570 milyon lira. Ama bakıyoruz 2021 yılı için sadece 23 milyon liralık tutar ayrılmış. Bu parayla bu baraj yine bitmeyecek. Yazın yine kuraklık yaşanacak, mağduriyet yaşanacak. Oysa çiftçilerin taleplerinin derhal karşılanması gerekli. Bunun için de en kısa zamanda barajın bitirilmesine ihtiyaç var” dedi.