Valilik, Garnizon Komutanlığı ve Büyükşehir Belediyesi tarafından Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulmasıyla başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti.

Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, “30 Ağustos 1922’de düşmanı kesin olarak yenilgiye uğratan Türk ordusu, Kütahya Dumlupınar tarafından hızla Eskişehir’e doğru yaklaşırken, düşman ordusu bir taraftan kaçıyor bir taraftan da şehirde ne var ne yok hepsini yıkıp yakıyordu. Karşı koyanları acımazsızca katlediyordu. O gün 300’e yakın hemşehrimiz işgal kuvvetleri tarafından işkencelerle öldürülmüştür. Ülkemizin ve Eskişehir’in yaralarını sarması kolay olmadı. Ama artık Eskişehir ve Türk halkı özgürdür. İnönü Meydan Savaşı’yla başlayan ve 30 Ağustos 1922’de düşman ordularının Dumlupınar yenilgisiyle sonuçlanan Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın en önemli başarıları bugün üzerinde onur ve gururlu yaşadığımız bu topraklarda gerçekleşmiştir” ifadelerini kullandı.

Vilayet Meydanı’nda düzenlenen törene Vali Erol Ayyıldız, Muharip Hava Kuvvetleri ve Garnizon Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu, AK Parti Eskişehir Milletvekili Harun Karacan, CHP Eskişehir milletvekilleri Utku Çakırözer ve Jale Nur Süllü, MHP Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak, İYİ Eskişehir Milletvekili Arslan Kabucukoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Tuncay Döğeroğlu, Baro Başkanı Mustafa Elagöz, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan, CHP İl Başkanı Recep Taşel, İyi Parti İl Başkanı Emine Edizgil, askeri ve idari erkan, protokol üyeleri ve sivil toplum temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Düzenlenen törende Eskişehir’in kurtuluşuna dair şiirler okundu, halkoyunları gösterisi sunuldu. Törende İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı Jandarma Komando Birlikleri, tüfekli hareketlerle hazırladıkları gösteriyi sahneledi, Türk savaş uçakları alçaktan uçuş gerçekleştirdi.