Bursa’nın Gemlik ilçesinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı Togg fabrikasının açılış töreninde, Devrim otomobilinin üzerinde sergilenen cam biblonun üreticisi Eskişehirli cam ustası Taha Yoldaş, bibloyu “füzyon” tekniğiyle ürettiğini ifade etti.

Yoldaş, eskisehir.net'e yaptığı açıklamada, 12 yıldır cam sanatıyla uğraştığını söyledi.

Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii AŞ (TÜRASAŞ) Devrim Arabaları Müzesi için de çeşitli biblolar ürettiğini kaydeden Yoldaş, Togg fabrikasının açılış törenine, müze yetkililerinin gideceğini öğrendiğinde böyle bir teklifte bulunduğunu dile getirdi.

Biblonun, Eskişehir’de üretilen “ilk yerli otomobil Devrim”le Togg fabrikasının açılışında sergilenmesinden mutluluk duyduğunu ifade eden Yoldaş, çalışmasıyla ilgili olumlu geri dönüşler aldığını bildirdi.

Yoldaş, “01” numaralı biblonun TÜRASAŞ Devrim Arabaları Müzesi yetkililerince Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına hediye edildiğini de belirterek, şunları kaydetti:

“Törende sergilenen biblonun yapımı dört gün sürdü. Vatandaşlarımız da aynı ürüne ulaşabilirler. Oraya yaptığımız ürün özel ve büyük bir üründü. Biraz daha küçüğünü yapacağız çünkü o prototipti… Hali hazırda aynı üründen elimizde var. Ustamız Ahmet Geçili ile atölyemizde füzyon ürünler yapıyoruz. Biblo ve çerçeve tarzında ürünler üretiyoruz. Ürünlerimiz yapılırken fotoğraf üzerinden çalışıyoruz. Öncelikle yapılacak ürünün fotoğrafı çekiliyor. Sonrasında parçalarını ve taslağını çıkartıyoruz. Nispeten kara kalemle çalışıyoruz. Ürünlerin her parçasını ayrı ayrı boyuyoruz. Boyanan camları el yordamıyla kesiyoruz. Kesilen parçaların rodajlanmasının akabinde geçici olarak yapıştırılıyor. Sonrasında gölgelendirme tekniğiyle detaylar çiziliyor. Son olarak, füzyon fırınlarımızda ısıyla birleştirilerek son haline geliyor. Örneğin Devrim ve Togg’un küçük biblolarını 500 liradan satışa sunacağız.”

Yoldaş, binlerce model çeşidine sahip olduklarını da dile getirdi.

Ürün fiyatlarını her kesime uygun tutmaya çalıştıklarını ifade eden Yoldaş, sipariş vermek isteyenlerin web siteleri aracılığıyla buna sahip olabileceklerini sözlerine ekledi.