CHP İl Başkanı Rabia Akman, Eskişehir’i, Türkiye'yi yakından ilgilendiren Kömürlü Termik Santrale ilgili açıklama yaptı.
"Hepiniz bildiği gibi geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan “100 günlük eylem planı” kapsamında gerçekleştirilmesi planlanan, Eskişehir ‘i çok yakından ilgilendiren konular var" diyen CHP İl Başkanı Akman konuyla ilgili şunları söyledi:

"Türkiye’nin en verimli tarım arazilerinden olan Alpu Ovası’na  kurulması planlanan Kömürlü Termik Santral bunlardan bir tanesi. Kömürlü Termik Santrale karşı yürütülen hukuksal mücadelede Danıştay 10. Dairesi önemli bir karar verdi.Toprak Koruma Kurulu’nun üye yapısını,karar yeter sayısını değiştiren yönetmelik için “Yürütmeyi Durdurma Kararı” verdi.Ancak bu karara rağmen yerli kömür kaynaklarımızın ekonomiye kazandırılması gerekçesiyle Alpu’da kurulması planlanan termik santralin ihalesinin tekrar ihaleye çıkması gündemde. Dolayısıyla Danıştay ‘ın vermiş olduğu kararın hükümsüzlüğünü,ülkedeki hukukun işlevsizliğini,anayasanın yok sayılmasını bir kez daha gözler önüne sermiştir.Kaldı ki Danıştay 10. Dairesi, Anayasanın 44. maddesine atıfta bulunarak ,’’Devletin toprağın verimli olarak işletilmesini korumak ve geliştirmek konusunda gerekli tedbirleri almakla yükümlü olduğu’’ karar ile ilgili gerekçe yazısında belirtildi.Buradaki en önemli sorunlardan birisi de yapılmak istenen bu Termik Santral yılda en az 6,3 milyon ton kömür yakarak, 1,6 milyon ton kül ortaya çıkaracak olmasıdır.Eskişehir’in havası, toprağı, suyu kirlenecek,yeraltı suları ısınacak ve Eskişehir ‘in tüm su rezervleri tüketilmeye başlanacak,susuzluk sorunu ile bizleri karşı karşıya bırakacak,ekolojik denge zarar görecek,önemli sağlık sorunları,erken ölümler,hastalıklar olacak  Eskişehir’e termik santral istemiyoruz! 

Linyit , yanmaz yakar arkadaşlar.
Yönetmeliğin gerek iptali konusunda gerek Kömürlü  Termik Santralin yapılmaması konusunda kamuoyu yaratmak adına, Belediyelerimizin, Eskişehir Çevre ve Yaşam Platformu’nun oda, dernek ,STK ve biz CHP lilerin yapmış olduğu toplantılar, ziyaretler, gençlik kollarımızın Eskişehir il Başkanlığı’ndan Beyaz Altın Köyü’ne kadar yaptıkları yürüyüş gibi önemli gayretleri oldu.Tüm bu gayretlerin yok sayılıp Termik Santralin yapılması gayreti bir rant ekonomisi değil de nedir?Takipçisi olacağımızı tüm kamuoyunun bilgisine sunarız."