Geçtiğimiz günlerde İran’da ‘kıyafet kurallarına uymadığı’ gerekçesiyle gözaltına alınan 22 yaşındaki Mahsa Amani gördüğü şiddet sonrası hayatını kaybederken İran’da başlayan özgürlük direnişinin simgesi oldu.

İran’da kadınlar zorunlu başörtülerini yakarken ülkede işçi, öğrenci, esnaf ‘kadın mücadelesi’ne destek çıkıyor. Bu dayanışmaya ise bir destek de Eskişehir’den geldi.

Yapılan basın açıklamasına CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü de katıldı.

Halk kesiminin birliği Molla Rejimini yenecektir

DİSK, KESK, TMMOB ve EBTO adına basın açıklamasını gerçekleştiren EBTO Genel Sekreteri Seçil Biçer, “İranlı kadınlar, gençler, işçiler, emekçiler kadın mücadelesi etrafında birleşiyor. Selam olsun direnen İran halkına. İran halkı kazanacaktır. Mahsa Amani’nin akrabalarını ziyarete etmek için Tahrana gitmiş ahlak polisi tarafından giyinme şekli hedef gösterilerek gözaltına alınmıştır. Mahsa Amani’nin darp edildiği için karakolda fenalaştığı ve ambulansa hastaneye götürüldüğü öğrenilmişti. Doktorlar genç kızın ağır beyin hasarı aldığını, kalp krizi geçirdiği söyleyerek komaya girdiğini açıklamışlardı. Daha sonrasında Mahsa hayatını kaybetti. İşte o günden beri Mahsa Amani direnişin simgesi oldu. İran’da kadınlar üzerinden yüksele baskı ve tahakküm rejimine karşı tüm halk ayakta. Sokakta sadece kadınlar yok. Sosyal, ekonomik, demokratik, adil ve eşit bir yaşam talebiyle pek çok kesim sokakta. Bugün sokaklardaki İran halkı tek çözümün siyasi yapının parçalanması olduğunu görmüş durumda. İşte bu geniş halk kesimlerinin birliği baskıcı Molla Rejiminin sonunu hazırlayacak olanın ta kendisidir” ifadelerini kullandı.