Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Celalettin Kesikbaş, 2020 yılının birçok açıdan beklentilerin gerçekleşmediği ve sıkıntıların baş gösterdiği bir yıl olduğunu buna rağmen Eskişehir'de istihdama ilişkin önemli bir kayıp yaşanmadığını ve şehrin 2,5 milyar dolarlık bir ihracat yaptığını kaydetti. Kesikbaş, Çin'de görülen ve tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 virüsünün salgına dönüşmesinin ardından alınan tedbirlerin doğal olarak dünya genelinde de ülkelerin ekonomisini etkilediği gibi birçok sektörün de olumsuz etkilendiğini söyledi.

İSTİHDAMDA ÖNEMLİ BİR KAYIP YAŞAMADI
Türkiye'nin de bu olumsuz durumdan payına düşeni aldığını ve hizmet sektöründe iş kayıplarının yaşandığına dikkat çeken Kesikbaş, şunları söyledi:
"Ancak hepimizi mutlu eden nokta iş kaybı yaşayan Eskişehir, istihdamda önemli bir kayıp yaşamadı. Mart ve nisan döneminde bazı sıkıntılar yaşansa da üretim devam etti ve sanayinin çarkları hiç durmadan döndü. Üniversitelerin kapalı olması, turizm gelirinin düşmesi Eskişehir ekonomisini olumsuz etkilese de sanayi sektörleriyle üretmeye devam eden şehrimiz 2,5 milyar dolarlık ihracat yapmayı başardı. Genel merkezi diğer iller olup Eskişehir'de üretim yapan çok büyük firmaların ihracatları ne yazık ki Eskişehir'den gösterilmiyor. Bu yüzden TÜİK ve TİM'de ilimizin ihracat rakamları az görülür. Geçmiş yıllarda ihracat kaleminin neredeyse 3'te 1'ini tek başına karşılayan havacılık sektöründe yaşanan ciddi sıkıntılara rağmen 2020 yılında 2,5 milyar dolarlık ihracat başarısına imza atan Eskişehirli sanayicilerimiz bu başarıyla sadece kentimizin değil ülke kalkınmasına büyük katkı sundu."

HAVACILIK VE BEYAZ EŞYADA ÜRETİM ÜSSÜ
Kesikbaş, salgın nedeniyle uçakların yüzde 90'ının yerde olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Buna F-35 krizi de eklenince Eskişehir'in pay aldığı en önemli sektör havacılık da ciddi sıkıntı yaşandı. Kentte kurulu Arçelik firmamızda 2020 yılında yaklaşık olarak 4 milyon 800 bin buzdolabı üretimi gerçekleştirilerek büyük bir başarıya imza atıldı. Ayda ortalama 400 bin buzdolabı üretiminin gerçekleştiği ilimizde dakikada 9-10 buzdolabı üretimi gerçekleşerek ciddi bir rakama ulaşıldı. TEI-TS1400 motorunun ilk prototipi olan TS3 numaralı motor, 5 Aralık 2020 tarihinde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımlarıyla düzenlenen törenle TUSAŞ'a teslim edilmişti. TS3 motorunun tesliminin ardından çalışmalarına hız kesmeden devam eden TEI, bu motorun ikiz kardeşi olan TS4 motorunun üretim ve montajını da başarıyla tamamladı. TS4 motorunun ilk ateşlemesi ve çalıştırılması, 6 Ocak 2021 tarihinde başarıyla gerçekleştirildi. Eskişehir, Türkiye'nin havacılık ve beyaz eşyada üretim üssü olduğunu bir kez daha gösterdi."

Haber: Atahan Gezer