Dr. Öğretim Üyesi Tün’ün depremle ilgili hazırladığı değerlendirme raporunda şu ifadeler yer aldı: “Eskişehir ili kent merkezinin kuzey batısında 22 Temmuz 2020 Çarşamba günü 05.19’da meydana gelen deprem, büyüklük, yerleşim yerine yakınlığı ve yerel zemin koşulları gibi birçok etken dikkate alınarak değerlendirilmiştir. Söz konusu deprem 7 ivmeölçer istasyonu tarafından kaydedilmiş ve ölçülen İlksel sonuçlara göre, depremin Tepebaşı’nın kuzeyindeki Alınca Fay segmenti üzerinde olabileceği değerlendirilmektedir. Alınca segmenti doğrultusunda 2013; 3.3, 2014; 3.9, 2015; 4.3 ve 2020; 4.1 büyüklüklerinde meydana gelen depremler bölgede aktif bir fay yapısının olduğunu göstermektedir.”

ZARARLAR BAŞ EDİLEBİLİR SINIRLARIN ÜSTÜNDE OLABİLİR
Raporun “Genel Değerlendirme” bölümünde ise şunlar kaydedildi:
1. Bölgedeki sismik aktivite, en yakın fay olan Alınca segmentinin kent merkezindeki yerleşim yerlerine olan olası uzanımının araştırılması gereğini önemli kılmaktadır.
2. Mekansal planlama çalışmaları yapılırken yerleşime uygunluk değerlendirmelerinde bu aktif fay segmentleri konumlarının 1/1000 ölçeğinde belirlenmesi oldukça önemlidir.
3. Özellikle yerleşime açılmış ancak plana esas çalışmalarda tespiti yapılamadığı için dikkate alınmayan faylardan dolayı oluşabilecek deprem tehlikesi ve ortaya çıkabilecek riskler nedeniyle meydana gelebilecek zararlar baş edilebilir sınırların üstünde olabilir.
4. Bölgede, olası daha büyük depremlere maruz kalınması olasılığı nedeniyle, risk yönetimi odaklı sakınım ve risk azaltma çalışmalarının çok disiplinli yürütülmesi gerekmektedir.

YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ…
Tün, sosyal medya hesabından da “Bölgede önceden meydana gelen depremler de dikkate alındığında bölgedeki fayların aktif olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle, yerleşime uygunluk değerlendirmelerinde, mekansal planlara esas 1/1000 ölçekli mikrobölgeleme çalışmalarının yeniden gözden geçirilmesi uygun olacaktır” paylaşımı yaptı.