Eskişehir iş ilanları için tıklayın

AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan’ın açıklamalarından satır başları:

MEVCUT OTOPARKLAR ŞEHRE YETMİYOR

Millet Bahçesi projesinin büyük bir kısmı TOKİ kanalıyla projelendirilmişken; dış kısma ilişkin bölüm Büyükşehir tarafından yapıldı. Estetik anlamında konuşulan bir konuydu. Büyükşehir Belediyesi, Millet Bahçesinin bazı kısımlarına müdahale etti. Çok şükür biz Millet Bahçesini bitiriyoruz. Dede Korkut Parkı yüzde yüz bir memnuniyet oluşturmuşsa; bu parkın da üst düzey beklentiyi karşılayacağı çok açık. Başlarken beton yapıyorsunuz diye itirazda bulundular. Betonu nereye yapıyoruz? Aşağı bölümüne otopark yapıyoruz. Mevcut otoparklar bu şehre yetmiyor.

ŞEHRİN GÜZEL YÖNÜNÜ SÖYLEYEN YOK

Daha bana bu şehrin güzel bir yönünü söyleyen olmadı. Bu üzüntü verici bir şey… Bu şehir baş tacı bir şehir. Bu şehri bugün güzide olmuş gibi aktarmak yanlış bir şey çünkü geçmişe haksızlık olur. Şehrin altyapısını kim yaptı? Rahmetli belediye başkanlarımıza haksızlık olur. Bu şehrin yüzyıla yaklaşan TÜLOMSAŞ’ı, Anadolu Üniversitesi, Hava İkmali ve özel bazı firmaları var. Bu şehir, bu özellikleriyle kıymetli, son 15-20 yılda var olmadı. Eğer öyleyse; bazı mahallelere neden hizmet üretilmiyor? Bu nedenle şehrimiz her yönüyle hizmeti hak eden bir şehir. Bu şehre biz 25 milyar TL’ye yakın yatırım yaptık. Bunları sırtımıza alıp gitmeyeceğiz. Eskişehir’imize helali hoş olsun. Şehrimize ilerleyen dönemlerde farklı müjdelerimiz de olacak. 

YEŞİL-BEYAZ TAŞLAR SORUNUNDA ÇABA SARF ETTİM

Yeşil-beyaz taşların döşenmesine ilişkin talimat; Büyükşehir Belediyesinin talimatıdır. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteriyle bu işin böyle olmayacağına dair bir görüşme yaptım. Eskişehir’de başka bir takıma ilişkin renkler kullanamazsınız. Ortak bir mutabakata vardık. Fakat dönüp dediler ki; Eskişehirspor taraftarının hassasiyeti karşısında biz bunu değiştirdik. İyi de; bunu döşeyen zaten sizdiniz. Bu yeşil-beyaz taşların değiştirilmesi için ben çaba sarf ettim. Bu haksızlığı kabul edemem.

VATANDAŞ HİZMETİ KİMİNİ ÜRETTİĞİNİ BİLSİN

Millet Bahçesini hükümet olarak biz yapıyoruz. Vatandaşlarımız hizmeti kimin ürettiğini bilsin. Biz hizmet ürettikçe; bu arkadaşların üretmediği hizmet belli olmuyor. Biz çevre yoluna alt geçitleri yapmasaydık; bugün şehrin hali ne olurdu?

ARSA MALİYETLERİ ÇOK YÜKSEK

Bu şehirde bir-iki milyon liraya daire var çünkü müteahhitlerimiz şehirde arsa olmaması nedeniyle çok yüksek maliyetli arsa alıyorlar. Yeni arsalarda sosyal yapı değişmesin diye üretilmiyor. Yapı maliyetleri aynı fakat arsa maliyetleri çok yüksek. Burada sosyal yapı değişmesin ve yüksek ekonomik gücü olan insanlar yaşasın diye düşünüyorlar. Böyle bir şehir hayal edemezsiniz. Sürdürülebilirliği yok. Kasten bu şehrin imar planlarını yapmıyorlar. Merkezleri şehirden uzaklaştırmanız lazım. Trafik sorunu anca böyle çözülür.

HER ŞEYİN TAKLİDİNİ AVRUPA’DAN ALIYORUZ

Trafiğin sıkışmaması için mutlaka döner kavşaklar yapmanız lazım. Her şeyin taklidini Avrupa’dan alıyoruz; döner kavşağın taklidini de Avrupa’dan alın. Döner kavşaklar trafik için çok faydalı çözümler üretir.

BAZI BELEDİYELERİMİZ BATIK VAZİYETTE

Ulaşım master planının olduğu söyleniyor. Ulaşım master planınız olsa Çamlıca ve Çankaya hatlarının faydalı veya faydasız hatlar olduğunu tartışırız. Bu planın yapılmasına ilişkin üniversitelerimiz, sanayi ve ticaret odalarımız var. Otursunlar, baksınlar. Hep ben bilirim mantığı; bu şehri 20 yıldır yürüten mantık. Siz önce kendi uzmanlık alanınızla ilişkili kısma kafa yoracaksınız. Ondan sonra kendi alanınızla ilgili olmayan kısımda fikir üreteceksiniz. Buradaki belediyenin, sosyal projeler üretip oy almak dışında hiçbir niyetleri yok. Zaten bir-iki belediyemiz batık vaziyetteler. Ekonomik olarak ödemelerini yapamıyorlar. Belediyemizin bir tanesinde personel maaşları zor ödeniyor. Siz paranızı çarçur eder ve şehrin önceliklerini kaçırırsanız; bugün kara kara düşünürsünüz.

SARICAKAYA’NIN, MİHALGAZİ’NİN ATIKLARI NEREYE GİDİYOR?

Eskişehirlilerin bile Fevzi Çakmak’tan, Sazova’dan, Yeşiltepe’den, Zincirlikuyu’dan ve Karapınar’dan haberi yok. Hemşerilerime buraları gezmelerini tavsiye ediyorum. Burada da insanlarımız yaşıyor. Bu şehrin birçok mahallesinde yağmur suyu, atık tertibatı yok. Sarıcakaya’mızın, Mihalgazi’mizin atık suları nereye gidiyor? Bu şehrin 40 milyon fazla bütçesi varken; hangimizin vicdanı buralara yatırım yapmamayı kabul ediyor? Algı oluşturarak bu şehir yönetilmez. Lütfen vazifelerinizi yapın.

FİZİBİLİTE YANLIŞ YAPILIYOR

Atalar ve Gaffar Okkan Caddesine tramvayı hangi bilimsel verilerle soktunuz? Şeker fabrikasının önünden geçen tramvayı hangi bilimsel verilerle yaptınız? Siz Yenikent’ten çıkan adamı neden şehir merkezine sokacaksınız? Yeni yollar açmanız lazım. Çamlıca’daki ring hattı bomboş. İnsanlar öncelikle Tepebaşı’na gidip şehri gezip merkeze gelmek istemiyor. 20 dakikalık yere 45 dakikada ulaşmak istemiyor. Çamlıca gibi en büyük ikinci mahallemize neden bu hizmeti üretmiyorsunuz? Çankaya gibi bir yerdeki insanları niye gezdiriyorsunuz? Dolaşmaktan şehre gelemiyorsunuz. Bunlar fizibilitenin yanlış yapılmasından… Bunlar hep paydaşlara danışılmamasından… Bu işin görevlileri var, ulaşım anabilim dalı var, Osmangazi Üniversitesi var, Sanayi Odası var…

HER ŞEYİ İKTİDARDAN BEKLEMEYİN

100 bin kişinin olduğu bir sanayi bölgesinde tramvay istemek neden kabahat olsun? Şehirdeki mevcut tramvay hatlarıyla; yüz bin kişiyi organizeye nasıl taşıyacaksınız? Sanayi Odası Başkanının canı yanıyor ve bununla ilgili bir çözüm üretmek istiyor. Kendisi de aynı hattı kullanıyor ve trafik sıkışık. Bu taleplerde bulunmuş olması normal. Bizim bu şehre ilişkin kısımları önce kendimizin çözmesi lazım. Her şeyi iktidardan beklerseniz olmaz. Bütçeni zenginleştir, farklılaştır, yeni hizmet üret…