Eskişehir’de KYK’ya bağlı Gündüzalp Yurdu, karantina altında tutulanları ağırladı. İlk etapta umreciler misafir edildi. Karantina süresi sonunda vatandaşlar yurdu boşalttı. İlgili yönetmeliğe göre karantinadaki şahısların kullandığı tüm eşyalar tıbbı atık sayılıyor. Diş fırçasından terliğe, pijamadan plastik bardağa kadar her şey tıbbi atık olarak kabul ediliyor.
Buna rağmen ilk karantina ekibi yurdu terk ettikten sonra inanılmaz bir hatalar zinciri izlendi! Aslında süreç doğru başlamıştı. Umreciler gidince yurt yetkilisi Tepebaşı Belediyesi’ni aradı. Tepebaşı ekipleri “Bunlar tıbbi atık biz alamayız” deyip Büyükşehir’e haber verdi. Büyükşehir de prosedür gereği tıbbi atık toplamaya yetkili olan firmayı aradı. Söz konusu firma Eskişehir’de yetkili tek firma...
Yetkili firma yurda gittiği anda ‘inanılmaz’ olaylar zinciri başlıyor. Atıkları almasına izin verilmiyor. Hatta “Bunlar tıbbi atık değil” gibi laflar ediliyor. Firma çaresiz atıkları alamadan dönüyor. Bu arada Tepebaşı’na ‘atıkları al’ diye baskı yapıldığı da iddialar arasında...
Hatalar zinciri bununla bitmiyor hatta daha yeni başlıyor.
Sağlık Müdürlüğü “O çöpler tıbbi atık değildir” manasına gelecek bir yazı yazıyor, ilgili yerlere gönderiyor. Bu noktada tıbbi atık toplama işinin sadece Eskişehir’de sorun olduğunu ifade edelim.
Bakanlık bir genelge yayınlıyor ve herkesin ‘anlayacağı’ şekilde tıbbi atık toplama işini özetliyor. Bu arada Iraklı işçiler yurtta karantinaya alınıyor. Karantina sonunda atıklar yine sorun oluyor.
Tepebaşı’na ‘al’ deniyor, Tepebaşı ‘alamam’ diyor. Yetkili firma bir kaç kez yurda gidiyor. Firmaya teslimat yapılmıyor. Firma tutanak tutup ayrılıyor. En sonunda Büyükşehir Belediyesi yetkili firmayı arayıp “Tıbbi atıkları alın. Ne olursa olsun alın. Halk sağlığı söz konusu” diyor. Firma üçüncü denemesinde atıkları almayı başarıyor!
Yetkili firma hem umrecilerin hem de Iraklı işçilerin bıraktığı tıbbi atıkları akıl almaz olaylar, ihmaller, görüşmeler ve yazışmalar sonunda başarıyor.
Halk sağlığını böylesine tehlikeye atanlar kimlerdir? Vali Özdemir Çakacak’ın olaylardan haberi var mıdır? Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge meseleyi takip etti mi? Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hikmet Çelik’in yaşananlara dahli var mıdır?

Haber: Cihan Yıldırım