Eskişehir iş ilanları için tıklayın

Online ortamda bir araya gelen Eskişehir Sanayi Odası Meclisi üyeleri, sanayi üretiminin sürmesi, çarkların dönmesi için bir dizi önlemin mutlaka hayata geçirmemsi yönünde görüş bildirdiler. Eskişehir Sanayi Odası ve Meclis Üyelerinin bu konuda hazırladığı metinde şunlar söylenerek, sanayicilerin talepleri dile getirildi;

"Eskişehir Sanayi Odası Meclis Üyeleri, Covit-19 pandemisinin üretim ve ihracat süreçlerine olan yansımalarını değerlendirdiği, bunun yanında ekonomik konuların görüşüldüğü online toplasını 15.04.2020 tarihinde gerçekleştirmiştir.

16 ana sektörün temsil edildiği Eskişehir Sanayi Odası Meclis toplantısında, ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş  yapılan çalışmalarla ilgili bilgilendirmelerde bulunuştur.

Sıkıntıların üretimle aşılacağı vurgulanan toplantıda, alınması gerekli tedbirlerle, şirketlerin ve çalışanların pendemiden  korunması için görüş birliğine varılmıştır.

 Eskişehir Sanayi Odası Meclis Üyeleri'nin katıldığı toplantıda üreticilerin süreçten en az etkilenmesi ve atılması gereken adımları içeren taleplerde belirlenmiştir.

Eskişehir Sanayi Odası ve Meclisinin birlikte oluşturduğu ve  aşağıda bulunan talepleri TOBB, bakanlıklar, ilgili kurumlar, valilik, belediyeler ve sivil toplum örgütleri ile paylaşılarak,  birlik ve beraberlik içerisinde kamuoyunun bilgilendirilmesi, sanayicilerin görüşlerini her platformda ifade edilmesi hedeflenmiştir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 MALİ DESTEKLER

1.Tüm işletmelerin ve sektörlerin mücbir sebep kapsamına alınması ve sektör ayrımı yapılmaksızın desteklerden faydalanması gerekmektedir.

2. İşletmelerin kamu alacaklarının tamamımın ivedilikle ödenmesi gerekmektedir.

3.Avans koşullarının basitleştirilmesi ve işletmelere uygun hale getirilmesi gerekmektedir.

4. İhracatçıların Katma Değer Vergisi iade alacaklarının geri ödemelerinin yapılması gerekmektedir. Bu kapsamda;

A-Koronavirüs salgını nedeni ile Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerinin Mart, Nisan, Mayıs/2020 aylarına ait Ba-Bs formları ile Katma Değer Vergisi ve Muhtasar beyannamelerin verilme süreleri Temmuz/2020 ayına ertelenmiştir.

B-İhracatçıların bu aylardaki iade alacakları katma değer vergileri, mal ve hizmet aldıkları mükelleflerin beyanname ve Ba- Bs formlarını vermemeleri nedeni ile gecikecektir.

C-İhracatçıların bu zor durumu aşmaları için, ihraç edilen malın tabi olduğu katma değer vergisi oranına veya genel orana (%18) göre, ihracat bedeli üzerinden hesaplanan tutarın devreden KDV’si var ise ihracatçıya ödenmesi gerekir.

D-Katma değer vergisinin 32.md.2. fıkrasında ihracat bedelinin belli bir oranına kadar katma değer vergisi iadesi yaptırmaya Maliye Bakanlığı yetkili kılınmıştır. Bu maddenin işlevlik kazana bilmesi için gerekli düzenlemenin yapılması yukarıda belirttiğimiz önerimiz, kanuna uygun olduğu gibi, ihracatçıların mağduriyetini giderecektir. 

FİNANSAL DESTEKLER

1.Kamu ve özel bankalar, KGF desteklerinin kullandırılması konusunda imtina etmektedir.

A-Bankaların rahat kredi verebilmelerini sağlama adına KGF’nin tazmininin %7’den %10’a hatta %15’e taşınıp, sıkıntıdaki şirketlere likidite sağlanması gerekmektedir.

B-Özel bankalar KGF limitli verecekleri kredilere %2 hazine faiz desteği verebilirse, sistemin içine dâhil edilmeleri sağlanarak piyasalara likidite akışı sağlanmış olur.

C-Çek ödeme kredi desteğinin senetler içinde verilmesi sağlanmalıdır.

2.Kredi paketlerinin hızla işleme alınması gerekmektedir.

3.İhracat stok kredisinin bir an önce açıklanması, ihracatçı firmalar için önem az etmektedir.

4.Eximbank’ın teminat mektupsuz kredi verebilmesinin önü açılmalıdır.

5.Leasing ödemelerinin ertelenmesi gerekmektedir.

 OPERASYONEL DESTEKLER

1.Sanayide ve ticari işletmelerde elektrik, doğalgaz, su, internet gibi faturalarının ertelenmesi,

2.THY kargo ücretlerinde indirim yapılması,

3.Limanlardaki ardiye ve demoraj ücretlerinin düşürülmesi, (Mersin yaptı.)

4.Ticari araçlarda MTV’nin 2020’de kaldırılması,

5.Kar dağıtım kısıtlamasının gözden geçirilmesi gerekmektedir.

İSTİHDAM DESTEKLERİ

1.Kısa Çalışma Ödeneğinin ödenmesi için aranan, 3 yıl içinde 450 gün prim ödeme ve son 60 gün çalışıyor olma şartı, söz konusu şartları sağlayamayan çalışanlar için mağduriyet yaratmıştır.

A-Hükümetimiz Kısa Çalışma Ödeneğinden faydalanamayan çalışanların mağduriyetini gidermek adına ücretsiz izne giden çalışanlara 1.200 TL aylık destek verileceğini açıklamıştır. Bu da eşitlik ilkesine aykırı olacaktır.

B-İŞKUR’a çok sayıda iş yeri ve çalışanın başvurmasından dolayı işlemler tamamlanamayacak hatalar ve gecikmeler oluşacaktır.

C-İçinde bulunduğumuz hassas durum göz önüne alınarak, tüm sigortalı çalışanların herhangi bir engele takılmadan Kısa Çalışma Ödeneği Desteğinden faydalanmasına izin verilmesi bürokratik süreçleri, hataları azaltacak ve uygulama kolaylığı sağlayacaktır, çalışanlar açısından da eşitlik sağlanmış olacaktır.

D-Kısa Çalışma Ödeneği ödemelerinin PTT bank yerine maaş hesabına yatırılması gerekmektedir.

2.Uygunluk incelemesinin kaldırılarak, doğrudan onay/kabul süreci işletilmelidir.

3.Ödeme alt sınırının asgari ücret, üst sınırının askerin ücretin 3 katı olarak uygulanması,

4.COVID-19’un meslek hastalığı kapsamına alınmaması gerekmektedir.

5.Talebi artan sektörler için esnek çalışma ve geçici iş ilişkisinin önünün açılması sağlanmalıdır.

LOJİSTİK DESTEKLERİ

1.Sınır geçişlerinde karantina koşullarının gevşetilmesi,

2.Vizesi biten şoförlere gri pasaport verilmesi,

3.Serbest çalışan şoförlere (Kamyon, otobüs, servis, dolmuş, taksi) doğrudan gelir desteği sağlanması (ÖTV’siz akaryakıt gibi) gerekmektedir."