Toplantıya Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç’ın yanı sıra Eskişehir Sanayi Odası Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) Başkanı Nadir Küpeli, sempozyumun sanat danışmanlığını üstlenen Prof. Bilgehan Uzuner, sponsor firma temsilcileri ve basın mensupları katıldı. Tepebaşı Belediyesi Özdilek Sanat Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında, Tepebaşı Belediyesi’nin her yıl düzenlediği ve bu yıl 12.’sini organize ettiği Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu anlatıldı. 

BİR DÜĞÜN, BAYRAM GİBİ OLACAK
Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç sempozyum hakkında basın mensuplarına bilgiler aktararak, sempozyumu Eskişehir halkının sahiplendiğini ve bu sayede her sene daha fazla ilgi çektiğini belirtti. Sempozyumdan dolayı büyük heyecan duyduğunu dile getiren Başkan Ataç, “Bir yerde bizim düğünümüz, bayramımız gibi… Sempozyum tarihi geldiği zaman bizim kanımız kaynıyor ve kentimizde iyi şeyler yapacağız diye seviniyoruz Farklılığı ve çeşitliliğiyle dünyada sadece Eskişehir’de düzenlenen Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu’nun 12’ncisini,  1- 16 Eylül 2018 tarihleri arasında gerçekleştireceğiz. Sempozyumun açılışı 3 Eylül Pazartesi saat 18.30’da Eti Eski Fabrika alanında yapılacak. Açılış konserimizde sanatçı İzel bizlerle olacak. Kapanış törenimizi 15 Eylül Cumartesi günü sempozyum alanında saat 18.30’da gerçekleştireceğiz ve o gün de törenin sonunda sanatçı Özgenur Altuntaş sahne alacak. Bir gün sonra, 16 Eylül Pazar akşamı saat 20.30’da da Espark AVM yanındaki otopark alanında ülkemizin en sevilen topluluklarından biri olan Moğollar Eskişehirli sanatseverlerle buluşacak. Bu yılki sempozyum, Eti’nin kurucusu ve Onursal Başkanı, değerli büyüğümüz rahmetli Firuz Kanatlı’nın anısına düzenlenecek. Sempozyumda pişmiş toprak her zaman olduğu gibi bilimsel, sanatsal ve sektörel olarak ele alınacak. Bu kapsamda bilimsel sunumlar yapılacak,  davet edilen sanatçıların çalıştığı heykeller Tepebaşı bölgesinde parklara yerleştirilecek, geleneksel üretim yapan üreticilerle, sektör içinde yer alan firmaların ürünlerini tanıtmalarına olanak sağlanacak” ifadelerini kullandı.

Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumunun bir yönü ile de vefa projesi olduğuna vurgu yapan Başkan Ataç, “Bu büyük proje aynı zamanda bir vefa projesidir. Önceki yıllarda sempozyumlarımızı; bir uçak kazasında yitirdiğimiz Arp Sanatçısı Fatma Ceren Necipoğlu, Türk tiyatrosuna büyük katkılar veren ve bugün aramızda olmayan Ergin Orbey, Müşfik Kenter, Güngör Dilmen, sempozyumumuza büyük destekler veren ve 2013 yılında aramızdan ayrılan Prof. Dr. Taciser Sivas, Soma Maden faciasında kaybettiğimiz 301 madenci, Eti’nin kurucusu Firuz Kanatlı’nın eşi merhume Gülay Kanatlı ve Başak Kiremit’in kurucusu merhum Ali Rıza Karık ve geçtiğimiz yıl ise adalet kavramına adamıştık. Bu yıl ise sempozyumumuzu rahmetli Firuz Ağabey’e adıyoruz. Hepsi ışıklar içinde uyusun” şeklinde konuştu.

Başkan Ataç ayrıca 12. Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu’na, Tepebaşı Belediyesi’nin 2 kardeş şehrinden de katılım olacağı bilgisini vererek, “Sempozyumda bu yıl 2 kardeş şehrimiz de yanımızda olacak. Almanya’dan Treptow-Köpenick Belediye Başkanı Oliver Igel ve ekibini misafir edeceğiz. Geçtiğimiz yıl kardeş şehir protokolü imzalamıştık. Yine geçtiğimiz yıl Almanya’da düzenlenen ‘Demiryolu Kültürü Ortak Mirası’  fotoğraf sergisinin Eskişehir bacağını sempozyum alanında sergileyeceğiz. İkinci misafirimiz ise Filistin Büyükelçisi Dr. Faed Mustafa ve Salfeet Belediye Başkanı Abdülkarim A.A. Zubaydi ve ekibi Eskişehir’de olacaklar ve kendileri ile kardeş şehir protokolümüzü imzalayacağız” dedi.

SEÇKİNLERİN DEĞİL HALKIN SEMPOZYUMU
Başkan Ataç önceki yıllarda gerçekleştirilen sempozyumlara da değindiği konuşmasında, etkinliğe olan ilginin her geçen yıl arttığını belirterek, “Bu zamana kadar, 11 sempozyumda 111 sanatçı, 150 heykel üretirken 424 bilimsel sunum yapıldı. Bu sene ise 20 adet bildiri sunumu olacak. Bu eserlerin birçoğu açık alanlarda, parklarımızda vatandaşlarımızın beğenisine sunuldu. Yapısı itibari ile daha narin olan eserlerimizi ise belediyemizde sergiliyoruz. Her yıl olduğu gibi bu yıl da sempozyum alanında sanatçılarımız tasarladıkları heykel çalışmalarını gerçekleştirirken diğer yandan pişmiş toprakla ilgili bilimsel sunumlar yapılacak, sergiler açılacak, yarışmalar ve çocuk atölyeleri düzenlenecek, konserler verilecek. Çocuklarımız tüm gün kurulu atölyelerde toprakla çalışmalar yapacak. Ayrıca pişmiş toprak kaplarda yemek yarışmaları olacak. Belde Evlerimizdeki kadınlarımız, aşçılarımız ve özel çocuklarımız yemek yarışmalarına katılacak. Şehrin işlek noktalarında da torna çalışmaları gerçekleşecek. Bu etkinliklerde çok büyük emek söz konusu ve seçkinlerin değil, halkın sempozyumu olduğu için de her yıl büyüyerek devam ediyor. Dünyada tek olma özelliği ile de bizlere ve kentimize övünç kaynağı oluyor” sözlerini kullandı.

Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu hakkında söz alan Sanat Danışmanı Prof. Bilgehan Uzuner de konuşmasında, “12.’sini yapacağımız sempozyumumuz, Başkanımız Ahmet Ataç ile yaklaşık 20 sene önce ana fikrini oluşturduğumuz bir etkinliktir. Bütün hazırlıkları ile belediye-üniversite işbirliğinin iyi bir örneğini temsil eden ve şehrin en önemli sanat etkinliği diyebiliriz. Aynı zamanda ülkede bu alanda yapılan en kapsamlı seramik ve heykel bileşkesinden oluşan bir çalışma. Açıkçası artık yurtdışında da tanınır olduğunu, buraya katılmak isteyen yabancı sanatçılar olduğunu biliyoruz. 5 yurtdışı ve 5 Türkiye’den olmak üzere sanatçılarımız bu yıl eserlerini üretecekler ve 60 asistan öğrenci onlara yardımcı olacak. Burası aynı zamanda çok önemli bir seramik okuluna dönüştü. Herkes için öğretici bir alan, sanatçıların farklı fikirleri, estetikleri ve tekniklerini görme imkanı yakalanıyor. Ayrıca halka da mal olmuş yanı ile dikkat çekiyor, sosyal bir alanda herkesin sanatçıları izleyebileceği bir ortam. Başta Sayın Ahmet Başkan olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum, nicelerini diliyorum” şeklinde konuştu.

Basın toplantısı konuşmaların ardından çektirilen toplu fotoğraf ile sona erdi.

6 ÜLKEDEN 10 SANATÇI
12. Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu bu yıl Türkiye’nin yanı sıra Şili (Catalina Vial), Ukrayna (Zuban Nataliya), Lübnan (Neville A. Salha), Güney Kore (Kim Jaekyu) ve Karadağ (Luka Rodojevic) ülkelerinden sanatçıların katılımı ile gerçekleşecek. Sempozyuma ülkemiz adına katılan sanatçılar ise Soner Pilge, Candan Güngör, Tuba Korkmaz, Emet Egemen ve Nida Olçar olacak.