Yıllık bazda artışta 81 kent içerisinde 80'inci sırada bulunan 'öğrenci kenti' Eskişehir, okulların açılmasıyla birlikte 'aylık bazdaki artışta' ise birinci sıraya yükseldi. T24 haber sitesinin derlediği bilgilere göre Eskişehir'de temmuza kıyasla ağustos için yaşanan artış yüzde 10,8. Emlakçılar Odası Başkanı Gazi Çelik’e göre de kira artışı geçen seneye göre %30-40 artmış durumda.

Siteye konuşan Emlakçılar Odası Başkanı Gazi Çelik durumu şöyle anlatmış;

"Pandemi döneminde çok iyi gördük ki, öğrenciler gidince şehrimiz bomboş kalıyor. Biz öğrencinin halinden çok iyi anlayan bir şehiriz. İlimize gelen göçmenlerin kışın boş kalan evleri doldurması kira artış nedenlerine eklenebilir. Bölge bölge değişmesiyle birlikte il genelinde yüzde 30-40 arasında geçen seneye oranla bir kira artışı yaşandı. Bir sene önce 600 liraya kiraladığımız evler artık bin liradan aşağı verilmiyor."

Gazi Çelik’in cümleleri arasında çekip alınması gereken bir cümle var ki üzerinde uzun uzun tartışmak ve ele almak gerekiyor. Çelik, öğrenciler için vahim durumu "Şartlar böyle devam ederse çocuğumu bir sene okutmayacağım, bekleteceğim' diyen veliler var" diyerek özetlemiş.

Görülüyor ki bu kira artışları açıkça fırsata dönüştürülmeye çalışılıyor. Bu kiralık dairelerin kaçta kaçının devlete vergi verdiği, kazancını belgelediği de şüpheliyken eğitim hakkının dahi elinden alınacak düzeye getirilmesi kabullenemez.

Hükümetin ülke genelinde giderek büyük bir sıkıntıya dönüşen bu kira artışına el atması, fiyat artışlarını dengelemesi olmazsa olmaz bir konu arasına girmişe benziyor. Fahiş kira talepleri eski kiracıları da olumsuz etkileyerek geri dönülmez sorunlar yaratır, şimdiden uyarması…

Kaynak: Deniz Çağlar Fırat - 17 Eylül 2021 tarihli köşe yazısı