Yurdun dört bir tarafında öğretmenlik ve idarecilik mesleğini icra eden Sosyal Bilgiler Öğretmeni Celal İrtekin, İki Eylül Ortaokulu’nda iki yıldır müdürlük görevini sürdürüyor. İrtekin aynı zamanda sekizinci sınıflara ‘Hukuk ve Adalet’ dersini veriyor. İrtekin’in anlatımıyla okulun geçmişi, başarıları ve hedeflenen çalışmaları sizler için derledik.

BAŞARI TEMELİ SAĞLAM BİR OKUL

İki Eylül Ortaokulu 1944 yılında kuruluyor. Ardından 1992 yılında ise bir bina daha ekleniyor. Geçmişten günümüze Eskişehir’de eğitimde öncüyüz. Altın yapılarla taçlandırılmış, başarı temeli sağlam bir okul olma özelliğini her zaman koruyor. 

BÜYÜK YATIRIM YAPTIK

Göreve geldiğimde okulun eksiklerini ve ihtiyaçlarını tek tek tespit ettik. Büyük bir yatırım yaptık. Okulun dış tarafında kaplamalar vardı. Kaplamaların arasına hava girdiği için dökülmeler meydana geliyordu. Bu da çocuklara zarar veriyordu. Mantolama sistemiyle sorunu çözdük. Okul Aile Birliği imkanlarıyla yeniliklerde öncülük ettik. Veliyi, öğretmeni, öğrenciyi motive edip, performanslarını geliştirebilmek çok önemli. Öğrencide gerekli altyapı ve kültürü oluşturmalıyız. Okulumuzda gerekli altyapıyı da kurduğumuza inanıyorum. Çocuğa sosyal altyapıyı vermezsen akademinin de önemi kalmaz.

ANKETLERDE %91,9 MEMNUNİYET VAR

Mutlu öğretmen, mutlu öğrenci, mutlu veli ilkesi kapsamında, karşılıklı diyaloglarla sorunların çözülmesi ve insanların ortak paydada birleşmesi hedefinde Eskişehir’de başarı ivmesi kazandığımıza inanıyorum. MEB’in anketleri, veli dönütleri bunu gayet net gösteriyor. Geçen yıl yapılan ankete göre %91,9 memnuniyet oranı var. Buda görevimizi layığıyla yaptığımızın göstergesi.

77 ÖĞRETMEN, 1184 ÖĞRENCİ

Okulumuzda 77 öğretmen var. Bunların dışında destek personellerimiz var. Eğitimci sayımız fazla olduğu için öğrencilerimizi farklı etkinliklere yönlendirebiliyoruz. 1184 öğrenci var. Merkeze yakın olması, eğitim kadrosunun sağlam olması, akademik ve sosyal başarıların gündemde olması nedeniyle okulumuza talep yoğun. Çoğu veli çocuğunu burada okutmak için yakın yerlere taşınıyor.

TÜRKİYE ŞAMPİYONLUKLARIMIZ MEVCUT

Okulumuz tüm dallarda şehrimizin en iyi okullarından biri olduğunu kanıtladı. Detaylandıracak olursak, Spor branşlarından Bireysel Kick Boks’ ta Avrupa ikinciliğimiz ve dördüncülüğümüz var. Bilek güreşinde, atletizmde Türkiye Şampiyonları bulunmakta. İl kategorisinde 30 tane birincimiz var. Resim, şiir, bilgi yarışması gibi her alanda bulunuyor. Robotik kodlamada da hem il birinciliği hem de ikinciliği var.

GALATASARAY LİSESİ GİBİ KÖKLÜ OKULLARA ÖĞRENCİ GÖNDERİYORUZ

Akademik sınavlarda başarılarımız çok fazla. İstanbul Erkek Lisesi, Galatasaray Lisesi gibi önemli okullara öğrenci gönderiyoruz keza buna Fen ve Anadolu Liseleri de dâhil.

AR-GE BİRİMİNDEN, UYUM SINIFLARINA

Okulumuzda ar-ge birimi var. Okul tanıtımı, çocukların iyi eğitim alması için neler yapılabilir gibi planlamalar yapılıyor. Toplam derslik 18. Bilgisayar Laboratuvarı, Fen Laboratuvarı, Müzik Odası, Resim Atölyesi gibi öğrencilerin gelişimi için çeşitli bölümler mevcut. Bununla beraber destek odamız var. Bireysel eğitim planlamaları yapılıyor. Rehberlik araştırmalarına göre belli başlı öğrenciler seçiliyor. Üstün zekâlılar da buna dâhil. Öğrencinin hangi derste eksikliği varsa o eğitimi birebir olarak alıyor.  Bir diğer nokta, okulumuzda bulunan yabancı uyruklu öğrenciler için Bakanlık tarafından yürütülen proje kapsamında Türkçe dersi ağırlıklı uyum sınıfları oluşturulmuştur. Sınıfta 30 yabancı uyruklu öğrenci eğitim ve öğretime devam etmektedir.

SÜMEYYE BOYACI KÜTÜPHANESİ

Gerçekleştirdiğimiz ve planladığımız çalışmalara geçersek, Barış Pınarı Harekâtı’nda askerimize mektup ve çeşitli yardım malzemeleri gönderdik. En büyük etkinliğimiz ise ekonomik durumu olmayan çocukları giydirmek oldu. Bunun için çeşitli ilçe ve köylere gidiyoruz. Öğrencilerimiz ile birlikte kaza geçiren sokak köpeğine yardımda bulunduk ameliyatı için bağış kampanyası düzenledik. Böylece hayvan sevgisi aşılama ve yardımseverlik duygularını aktarıyoruz. Çevre bilinci için ağaç dikimine gidiyoruz. Sümeyye Boyacı için okulumuzda kütüphane açacağız. Sümeyye kızımızı da davet edeceğiz. Önümüzdeki ay faaliyete geçecek. Sümeyye’nin ismini yaşatacağız. AKUT ile ilgili farkındalığı artırmak için anlaşma yaptık öğrencilerimize hem teorik hem de uygulamalı eğitim verecekler. Geleceğin arama kurtarma ekiplerini yetiştirmiş olacağız.

EN ÇOK KİTAP OKUYAN ÖĞRENCİ REKORUNA SAHİBİZ

Bir yıl içinde şehrimizde en çok kitap okuyan öğrenci bizde bulunuyor. Okuma bir yaşam biçimidir, çocuklara kazandırılmalı. Bilgisayar, cep telefonu gibi araçlar okuma alanında sıkıntılar yaratıyor. Okuma bilinci oluşturulması lazım fakat velinin de okuması gerekli sonuçta çocuk ailesini rol model görüyor. Bundan dolayı öğretmenlerimiz velilerle okuma çalışmaları yapıyor ve yine velilerimize ilk yardım bilgilendirme seminerleri düzenliyoruz.

OKULUMUZUN ARKA BAHÇESİNİ YAZ AYLARINDA DEĞERLENDİRECEĞİZ

Okulumuzun arka bahçesini yenileyeceğiz. Çocukların toprağa olan merakı artsın ve kapsamlı öğrensinler diye bahçemizde dersler verilecek. Yaz aylarında da velilerin çocuklarıyla beraber eğlenmesi, dinlenmesi için çay içip dinlenme fırsatı yakalayabilecekleri ortam yaratacağız. 2020 yazında bu çalışmayı hayata geçireceğiz.

Haber-Merve AKMAN