Ülkemizin yakın dönemde tanınmaya başlayan noktalarından biri olan Gürleyik Şelalesi, Eskişehir’in Mihalıççık ilçesinde bulunuyor. Mihalıççık ilçe merkezine 27 kilometre uzaklıkta bulunan Gürleyik Şelalesi, aynı isimli köyün hemen yanı başında yer alıyor. Son zamanlarda çevrecilerin kampanyaları ile Gürleyik sık sık gündemde yerini koruyarak; piknik, gezi için gelenlerin duyarlı davranması gerektiği belirtiliyor. Bu yazıda Eskişehir’in saklı cenneti Gürleyik’ten bahsedeceğiz.

Eskişehir bitki (flora) popülasyonu açısından göz alıcı bir zenginliğe sahip. Sınırları içerisinde 1500’den fazla bitki türü doğal yayılım gösteriyor. Kabataslak bakınca ilimizin sahip olduğu türler İngiltere’nin sahip olduğu bitki türlerinden kat kat fazla. Gürleyik köyü ekosistem özellikleri nedeniyle özel bir konuma sahip. Doğal su kaynakları biyoçeşitliliğe ve bitki örtüsüne önemli katkılar sağlıyor.

Gürleyik deyince çoğu insanın aklına piknik ve gezi geliyor. Aslında içeriğindeki nimetler açısından da araştırmalar için elzem kaynaklar sağlıyor. Bölgede yapılan çalışmalar şunu gösteriyor ki sadece Gürleyik köyü sınırları içinde doğal olarak yetişen 395 bitki türü var. Bu türlerden 41 tanesi ülkemiz için endemik grubuna giriyor. Alanın yakın çevresinde yetişen 6 tür ise dünyada sadece Eskişehir’de yetişiyor.

Aynı zamanda Gürleyik beldesi Eskişehir’in 3 büyük barajından biri olan Sarıyar Barajına’da ev sahipliği yapıyor. Flora açısından bölgenin zenginliği çeşitli kuş türlerinin de olmasını sağlıyor.

Gürleyik köyü aynı zamanda yüksek kayalık ve patikaları ile şehrin stresinden kurtulmak isteyenler için mükemmel bir fırsat.  Dağçılık, dağ yürüyüşü sporları, doğa fotoğrafçılığı alanında da doğaseverlere çeşitlilik sunuyor.

Gürleyik Subaşı Şelalesi ise doğal bir havuz konumunda ayrıcalıklı üne sahip. Derinliği 1-7 metre arasında değişen bu havuz, doğal kaynak suyuyla dolmakta ve sürekli akış nedeniyle temizlenmektedir. İç Anadolu’da yüzmek için tercih edilebilecek en iyi tatlı su kaynaklarından biri.

Diğer yandan uzun yıllardır Gürleyik sakinleri ile çevreciler mangal ve pikniğe karşı mücadele ediyor. Ziyaretçilerin oluşturduğu çöpler konusunda duyarsız kalması ise ayrı bir sorun. Kirliliğin tehdit ettiği dünyamıza karşı el ele verip korumalıyız.