Eskişehir iş ilanları için tıklayın

2 milyondan fazla öğrencinin katılacağı üniversite sınavlarına (YKS) az bir süre kaldı. Salgın nedeniyle okulların kapatılmasının ardından 2020 YKS sınav tarihi değiştirilmiş ve 25-26 Temmuz tarihlerinde yapılacağı açıklanmıştı. Ancak geçtiğimiz günlerde normalleşme takvimi belli oldu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2020 YKS’nin yeni tarihini duyurdu. Kabine Toplantısı sonrasında 2020 YKS’nin 27-28 Haziran tarihinde yapılacağı açıkalandı. Böylece sınav 1 ay erkene alınmış oldu.

Peki, Eskieşhir’in eğitim sendikaları başkanları bu konuda ne düşünüyor? İşte yorumlar;

YAPILAN TERCİH ÖĞRENCİLERİMİZİN SAĞLIĞINDAN YANA DEĞİL

Eğitim-Sen Şube Başkanı Faik Alkan

Milyonlarca öğrencinin geleceğini belirleyecek, aynı zamanda da yüzbinlerce öğrencinin, eğitim ve bilim emekçisinin sağlığını yakından ilgilendiren konularda 04 Mayıs 2020 tarihinde yapılan açıklamalar kaygılarımızı artırdı. 20 Haziran tarihinde yapılacak olan LGS ve 27-28 Haziran tarihinde yapılacak olan YKS öğrencilerimizin yaşamı açısından belirleyici öneme sahiptir. Salgının henüz bitmeyeceğinin belli olduğu bir dönemde, alınan önlemler ne olursa olsun, yapılacak olan sınavlara öğrencilerimiz kaçınılmaz olarak kaygı ile katılacaktır. Ayrıca, YKS’nin Temmuz ayında yapılacağı düşüncesi ile hazırlıklarını sürdüren, bu tarihe göre planlarını yapan öğrenciler, sınavın yeniden Haziran ayına alınması ile ciddi sorunlar yaşamıştır. Yaşamlarının başlangıcında çocuklarımıza yaşatılan travmayı kabullenmek mümkün değildir. Bununla birlikte sınavda öğrencilerimizin maske ile Haziran’ın sıcağında soru çözmesi de ayrı bir durumdur. Kronik rahatsızlığı olan-kalp,şeker vs.- öğrencilerimiz için durum hayli sıkıntılı.

YKS KIŞKIRTMASI EN BÜYÜK ZARARI ÖĞRENCİLERE VERİYOR

Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Muammer Karaman

ÖSYM daha önce bu sınavı Temmuz ayının sonlarına atarak Milli Eğitim Bakanlığı’na dayatma yaptı. Sonraki gelişmelere göre karar verilse çok daha makul olurdu. Sınav olması gereken tarihten bir hafta ertelenmiş oldu. Dönemin ilk yarısından soruların çıkacak olması, sınav süresinin 30 dakika uzatılmış olması ve barajın 10 puan düşürülmesi öğrencilerimizin kaygıları için atılmış olumlu adımlardır. Bu konuyu devamlı tartışma konusu yapmanın iyi niyetli olmadığı kanaatindeyim. MEB’in en doğru yönettiği iş LGS tarihleriydi. LGS’de iki haftalık erteleme var ama bu kadar tartışma konusu olmadı. YKS üzerine sosyal medyada koparılan fırtına, siyasete alet etme düşüncesi yaratıyor. Tartışmanın kimseye kazancı yok. MEB, paydaş kurumlarla çocukların bu süreci nasıl verimli geçireceğine dair çalışmalar yapmalı. Bilim Kurulu’nun görüşlerine de kesinlikle başvurmak lazım. Sınavda kullanılacak maskeler ise belki yaz mevsimine uygun olarak üretilir ve sorun çözülebilir.

EVLATLARIMIZIN PSİKOLOJİSİ İÇİN TÜM TEDBİRLER ALINMALIDIR

Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Haydar Urfalı

Sınav tarihinde yeni bir değişiklik yapılmasının hele tekrar öne alınmasının sınava girecek öğrencilerimizin moral ve motivasyonlarını çok olumsuz etkileyeceği alan uzmanlarınca ve sendikamızca defalarca dile getirilmiştir. Ancak, tüm bu uyarılara rağmen turizm sektöründen gelen yoğun taleplerin daha etkili olması sonucu yeni bir düzenleme yapılmış, 27-28 Haziran tarihi yeni sınav tarihi olarak açıklanmıştır. Bir sınav tarihinin ötelenmesinin gerekçeleri açıklanabilir ancak öne alınmasının çok riskli olduğu herkesin malumudur. Özellikle öğrencilerimizin moral ve motivasyonunu olumsuz etkileyeceği açıktır. Bu itibarla yapılan değişikliğin çok doğru bir karar olduğunu düşünmüyorum. Öğrencilerimizin psikolojik durumunda yaratacağı olumsuzluk diğer tüm etkenlerden üstün gelmeli ve sınav öne alınmamalıydı. Değerli velilerimiz ve tüm görevli ve yetkililer bütün tartışmaları geride bırakarak bir an önce evlatlarımızın psikolojilerini düzeltmek için tüm tedbirleri almalıdırlar.

TURİZMİ ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİNDEN DAHA ÇOK ÖNEMSİYORLAR

Eğitim İş Şube Başkanı Hüseyin Yurtman

Milyonlarca öğrencinin ayları değil, günleri bile ders programlarına bölüştürerek çalıştığı sınav daha önce açıklandığı gibi temmuz sonu değil, bir ay önce yani 27-28 Haziran tarihlerine çekilmiştir. Cumhurbaşkanı Erdoğan söz konusu açıklamasında sınav tarihinin öne alınma gerekçesini lütfetmese de anlaşıldığı kadarıyla çocuklarımızın geleceği iç turizmin canlandırılması kaygılarına kurban edilmektedir. Kaldı ki sınav tarihini bir ay erkene çekmek “Bir gün bile evde kalınsa kardır “diyen Bilim Kurulu'nun tavsiyeleriyle de çelişmektedir. Eğitim-İş olarak alınan bu kararı doğru bulmuyor ve kınıyoruz.

HABER-MERVE AKMAN