Eskişehir iş ilanları için tıklayın

Ülkemizde yapılan uzaktan dil öğretimi çalışmalarında öncü olan Anadolu Üniversitesi, dünya çapında da dil öğretimi konusunda uzmanlaşmak isteyen üniversiteleri, eğitimcileri ve araştırmacıları destekleyerek onlara deneyimlerini aktarıyor. Son olarak, 4 farklı Filistin üniversitesinden 32 kişiye Anadolu Üniversitesinde, beş gün süren bir eğitim programı düzenlendi. Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümü Doç. Dr. Hülya Pilancı aynı zamanda projenin yöneticisi. Doç. Dr. Pilancı edindikleri küresel deneyimleri ülkemizdeki araştırmacılar ve öğrencilerle paylaşmaya devam edeceklerini ve projenin temel taşlarını bizlere anlattı.

Alanında uzman ve başarılı yayınlara imza atmış Doç. Dr. Hülya Pilancı’yı üniversitede odasında ziyaret ettim. Sohbet tadında çayımızı yudumlayarak Pilancı’ya projenin detaylarını paylaşmasını istedim. İşte uluslararası çapta önemli girişimlerden biri olan projenin nasıl ortaya çıktığı ve gelişen süreci:

Bu projeyi şöyle tanımlayabiliriz; Filistin’de sosyopolitik ve eğitim arasındaki boşlukları gidermek isteyen bir öğrenme girişimi. Ama yapılmak istenen şu; Filistin’deki durumu biliyorsunuz. Şu anda Filistin işgal altında. Dolayısıyla eğitim kurumları çok bozulmuş, dağılmış. Üniversitelerdeki eğitimlerde ciddi problemler var; çünkü öğrenciler çeşitli sebeplerle, özellikle çatışmaların sürdüğü bölgelerden gelen öğrenciler gelmiyor artık. İşleri bozulmuş, hayatları bozulmuş. Üniversitelerde bir boşluk var. Filistin’deki üniversite hocaları hem eğitimi ayakta tutmak istiyor, öğrencileri tekrar toplamak istiyor hem de seslerini dünyaya duyurmak istiyor. Haklı olduklarını ve bunu dünyaya duyuramadıklarını düşünüyorlar. Dört üniversite bir araya geliyor ve ne yapabileceklerini düşünüyorlar. O şartlar içerisinde öğrencilerin okula gidemedikleri düşünüldüğünde Filistin’de uzaktan eğitimi yapılandırmaya karar veriyorlar ve özellikle dil öğretimine önem veriyorlar.

BU ŞARTLARDA FİLİSTİN İÇİN EN UYGUNU UZAKTAN EĞİTİM

Filistinli arkadaşlarımız Türkiye’ye geldiklerinde bizden istedikleri şuydu, “Uzaktan eğitimin birçok avantajı var. Öğrenciler istediği saatte ulaşabiliyor, öyle programlar yapılandırabiliyorsunuz. Filistin için en uygunu şu anda uzaktan eğitim ve bizim ihtiyacımız dil eğitimi. Birçok dilde kendimizi duyurmak istiyoruz.” ardından biz de çalışmaları başlattık. Uzaktan eğitimde Türkiye’de ilk dil öğretim programlarını yapan üniversiteyiz.

ÜÇ YILLIK PROJE, 2021’DE BİTECEK

Yabancı dil olarak Türkçe öğretimi var. Ardından Arapça öğretimi başladı. Şimdi çok çeşitli Arapça var. Mesela Filistinlilerin konuştuğu Arapça burada öğretilen Arapçadan farklı. Uzaktan dil öğretimi diye baktıklarında belli üniversiteler var. İngiltere’den üniversiteler var, Almanya’dan üniversiteler var. Kültürel yakınlığımız dolayısıyla Türkiye’yi de işin içinde tutmak istiyorlar. Anadolu Üniversitesi, açıköğretim öğrencisi sayısı bakımından oldukça kalabalık. Dünya sıralamasına giriyor. Dolayısıyla dünya uzaktan eğitim sistemleri içerisinde yeri var. Kültürel yakınlığımız da olduğu için Anadolu Üniversitesi’yle birlikte çalışmayı istediler. İngiltere’den, Almanya’dan, İrlanda’dan ve Türkiye’den destek aldılar. Proje başvurusu 2018’de yapıldı. Çok yüksek bir puanla da Avrupa Birliği kabul etti. Bu ülkelerin kapasitelerini birleştirerek Filistin’de uzaktan dil öğretiminin yapılandırılmasını amaçlayan bir proje verildi ve bu kabul edildi. 2018’de başladı. Üç yıllık bir proje, 2021’de bitecek. Birinci iş paketini bitirdik. Birinci iş paketindeki bütün çalışmalar Avrupa Birliği tarafından onaylandı. Şimdi ikinci iş paketine başladık. Üç tane iş paketimiz var. İkinci iş paketimiz biraz daha yoğun. En önemli çalışmaların olduğu, eğitim çalışmalarının olduğu kısım ikinci iş paketimiz.

YARISI TEKNİK YARISI AKADEMİK PERSONEL

Birinci iş paketinde, Filistin’deki üniversitelerin durumunu yerinde inceledik ve raporladık. Filistin’e gittik. Dört üniversiteyi inceledik. Onların uzaktan eğitim altyapısını gördük. Dil eğitimi için nelere ihtiyaçları olduğunu raporladık. Daha sonra Filistin’deki teknik ve akademik personel Türkiye, İngiltere, Almanya ve İrlanda’ya geldi. Bu ülkelerdeki sistemleri incelediler ve eğitim almaya başladılar. Buraya otuz iki kişi geldiler. Yarısı teknik, yarısı da akademik personel. Teknik personel oradaki sistemi kuracak. Mühendisler, uzaktan eğitim uzmanları vs. Biz burada teknik kısma ayrı, akademik kısma ayrı eğitimler verdik. Teknik kısım; internette yenilikçi dil öğretim programlarının nasıl hazırlandığını gördü. Dil öğretiminde kayıt edebiliyorsunuz, seviye belirleme yaparak dil seviyesini ölçebiliyorsunuz. Bunlara öğrenme malzemesi yükleyebiliyorsunuz. İsterseniz sanal sınıflar kurabiliyorsunuz. Sanal sınıflarda öğrenciyle hocayı bir araya getirebiliyorsunuz. Danışmanlık desteği verebiliyorsunuz. Ödev verebiliyorsunuz. Gelen ödevleri yine internet üzerinden okuyup not verebiliyorsunuz. Teknik personel bunları nasıl yapacaklarını öğrendi. Hocalar da buraya konacak olan ders içeriklerinin nasıl hazırlanması gerektiğini öğrendi.

FİLİSTİN’DE BAŞKA GRUPLARI EĞİTİYORLAR

Şimdi Filistin’de başka grupları eğitiyorlar. Onlara bir sistem kurduk, eğitimi yapmaları için. Filistin’de başka teknik personelleri, başka akademik personelleri eğitiyorlar. Sonuçlarını bizimle paylaşıyorlar. Takıldıkları yerlerde ya da yaptıkları anketlerle ilgili de fikir alışverişinde bulunuyoruz. Bu arada Mart ayında Dublin’de yapılanları yeniden gözden geçirip, konuşacağız. 2020 ve 2021 Kasım’ında Filistin’e gidip yerinde inceleyeceğiz.

TÜRKİYE BU ALANDA ÖNCÜ

Bizim için küresel anlamda çok önemli bir deneyim oldu. Uzaktan dil öğretimini Türkiye’de ilk başlatan üniversiteyiz. Küresel anlamda da becerilerimizi görmüş olduk. Alanında uzman kişilerin içerisinde kendimizi görüyoruz. Alçakgönüllüydük ama artık değiliz. Ayrıca Filistin’deki üniversitelerin durumunu yakından gördük. Dezavantajlılar.

FARKLI KÜLTÜRLER BİR ARAYA GELİYOR

Ortadoğu’nun kalbi. İnsanlar artık o işgale alışmışlar. Bizim gittiğimiz yer Kudüs’e çok yakındı. Zaten bütün olaylar Kudüs’te çıkıyor.  Psikolojik olarak insanların durumunu bilemiyorum. Fakat anlatılan; sürekli İsrail Askerleriyle hareket etmek zorunda oluşlarının ciddi psikolojik rahatsızlık verdiği. Böyle bir ortamda insanlara eğitim yardımı yapmanın, destek olmanın verdiği bir huzur var. Ayrıca uzaktan dil öğretimi müthiş bir şey. Bu uluslararası alanda iş yapma gücümüzü gösterdi bize. Farklı kültürlerin bir araya gelmesi güzel. İngiliz geliyor, İrlandalı geliyor, Alman geliyor, Filistinliler geliyor ki Filistin’de dört üniversiteyle çalışıyoruz. Dördü de farklı farklı kültürlerle geliyor. Bir arada ortak bir iş çıkartma, akademik anlamda anlaşabilmesinin de bize, ekibe katkıları var. İş anlamında herkes profesyonel.  Dolayısıyla sıkıntı yaşanmıyor.

Aida Bakeer

Filistin’de bir üniversitede akademik personelim. Eğitim Fakültesinde öğretim teknikleri üzerine çalışmalarda bulunuyorum. Bununla birlikte öğrencilere yenilikçi eğitimler veriyoruz. Anadolu Üniversitesi’ndeki projeye 2018 yılında başladık. Dil öğrenimi ve İngilizce gelişimi bu süreçte önemli. Bizim için faydalı oldu. Öğrencilerle beraber fikir alışverişinde bulunup kendimizi geliştiriyoruz. Modern tekniklerle ve uluslararası kapsamda öğreniyoruz.

Asma Sbaih

Projede önemli metotları öğreniyoruz. Birçok eğitime katılıyor ve kendimizi her anlamda geliştiriyoruz. Gerek akademik gerek teknik personelin birbirine katkısı inanılmaz güzel. Eskişehir’e ikinci gelişim. Daha öncesinde yine bir proje için burada bulunmuştum. Anadolu Üniversitesi’nin çalışmalarında da her zaman yer almak istiyorum.

Montaser Motia Ujvari

Anadolu Üniversitesi’nin teknik ve akademik birçok personeli ile birlikte bu projeyi gerçekleştiriyoruz. Dijital içeriklerin gelişimi konusunda çalışmalarda bulunuyoruz. Yeni bir dijital içeriğin de üretim aşamasındayız. Projenin katkısı yadsınamayacak kadar büyük. Hem öğrenciler hem de öğretmenler memnun.

Yafa Abualrob

Proje konusunda hepimiz şanslıyız. Sistem, öğretim yani her türlü modernizasyonu ve teknolojiyi harmanlayarak çalışmalar yapıyoruz. Eskişehir’i de çok beğendim. Kibar, sıcakkanlı ve yardımsever insanlar. Zeiadee’nin de belirttiği gibi Odunpazarı’na hayran kaldım. Renkli ve özgün bir mekân. Tam bir görsel sanat eseri diyebiliriz.

Zeiadee Khalil

Bu projede teknolojik aplikasyonları nasıl kullanacağımızı öğrendik. İngilizce öğrenme ve öğretme kısımlarını da geliştirdik. Yeni bilgiler ve teknikler ilerlememizi sağladı. Üniversitedeki diğer çalışma arkadaşlarımla bilgilerimizi pekiştirdik. Çok şanslıyız. Şunu da mutlaka belirteyim; Eskişehir’e ilk defa geliyorum. Daha öncesinde İstanbul’da bulunmuştum. Harika bir yer, burada olmaktan çok mutluyum. İnsanlar çok kibar ve rahat iletişim kurabiliyoruz. Odunpazarı’na bayıldım. Birçok yerden alışveriş yaptık. Lületaşına hayran olmamak elde değil, beğendim. Tepebaşı Belediyesi’ne de ziyarette bulunduk. Başkan Ahmet Ataç ile tanıştık. Kibar biri ve bu projeyi faydalı bulduğunu belirtti.

Haber-Merve AKMAN