Olağanüstü ESKİ Genel Kurulu, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen başkanlığında toplandı. Genel kurulda gündeme gelen 2022 yılı su satış ve kullanılmış suların uzaklaştırılması tarifesi ile ilgili madde görüşüldü. Söz konusu madde AK Partili Meclis Üyelerinin ret oyu vermesi nedeniyle oy çokluğuyla kabul edildi. Bunun üzerine 29 Temmuz itibariyle geçerli olmak üzere şebeke suyuna yüzde 40 zam yapıldı.

Partisinin karşı oy gerekçesini açıklayan AK Parti Meclis Üyesi Murat Özcan, “Daha önceki ESKİ oturumlarına zam tarifelerine güncelleme geldiği zaman 2019’da yüzde 75 civarında yapılan büyük zammın dışında bu zamana kadar enflasyon farkı olarak nitelendirilmiş bütün zamları oy birliği geçirdik. Burada daha önceki mecliste ESKİ Genel Müdürü Oğuzhan Özen, bize yapmış olduğu sunumda zam gerekçesini bize net bir şekilde açıklamış ve artan enerji maliyetlerini baz alarak ve asgari ücrete yapılan zamdan dolayı ESKİ’nin zamma ihtiyacı olduğunu belirtmiştir. Evet 7-8 aydan beri, dünyada olduğu gibi ciddi anlamda enerji maliyetlerinde artış olmuştur. Dolayısıyla ESKİ’nin de çok önemli gider kalemini oluşturan enerji maliyetlerinden dolayı ESKİ’nin böyle bir zam kararı alma ihtiyacı duymuş olabilir” dedi.

Ulaşım ve su gibi konularda belediyenin vatandaşlara ikram yapması gerektiğini söyleyen AK Partili Özcan, “8 aydan beri 40 dolardan 120 dolara çıkmış petrol varil fiyatları gerilemiş olmasına rağmen, kimse bize makul zam olduğunu söylemesin. Belediyelerimizin vatandaşlarımıza enflasyonla ilgili mücadelede yapılabilecek en önemli iki faktörden bir tanesi, yani ulaşım ve su ile ilgili konularda bir sübvanse teklifimiz oldu. Yani bunu ellerinden geldiği kadar vatandaşımıza ikram etmeleri, bir fedakârlık yapmaları gerektiğini düşündük. Ama maalesef kasım ayındaki genel kurul beklenmeden bu 4 ay içerisindeki zammın farkını alabilmek adına böyle bir teklifle karşı karşıya kaldık. Bunu keşke kasım ayına bıraksaydık. Enflasyon farkını hesap etseydik. Vatandaşımıza anlatsaydık ondan sonra yapsaydık keşke” diye konuştu. Artan maliyetlere dikkat çeken CHP Meclis Üyesi İbrahim Arslan, “Zam çok kötü bir şeydir. CHP olarak uygulanan ekonomik politikalar nedeniyle insanlarımızın hayatına değen iğneden ipliğe yapılan zamların tümüne karşıyız. Ancak bu politikaların hiçbirinden de sorumlu değiliz. Ama aldığımız kararlarda da mevzuata uymak zorundayız içimiz kan ağlasa da. Kasım ayını bekleyemezdik. Çünkü kanun emrediyor” şeklinde konuştu. Ayrıca bir önceki Olağanüstü ESKİ Genel Kurulu’nda Kazım Kurt tarafından sunulan önerge de kabul edildi.