Hacı Süleyman Çakır Kız Anadolu Lisesi Konferans Salonu’nda düzenlenen programa; Vali Özdemir Çakacak, Eskişehir Milletvekili Harun Karacan, 1'inci Ana Jet Üs Komutanı Hv.Plt.Tuğg. Ali Özmen, Tepebaşı Kaymakamı Erdinç Yılmaz, Odunpazarı Kaymakamı Turgay Hakan Bilgin,  İl Emniyet Müdürü Engin Dinç, İl Jandarma Alay Komutanı J. Alb. İlhan Şen, İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen, öğretmenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesiyle başladı. Daha sonra ilimiz müzik öğretmenlerinden oluşan koro ‘Öğretmen Marşı’nı seslendirdi. Ardından koro, Türk halk müziğinin sevilen şarkılarından oluşan kısa bir konser verdi. Programda, Emekli İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ramazan Kutluay, emekli öğretmenler adına bir konuşma yaptı.  Mesleğe yeni başlayan öğretmenlerin yemin töreninden sonra mesleğe yeni başlayan öğretmenler adına ise Ayla Aydemir Yüksel konuştu.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un Öğretmenler Günü Mesajının okunmasından sonra duygularını dile getiren Vali Çakacak, “Bedeli hiçbir maddî karşılık ile ölçülemeyecek kadar saygın bir mesleğin mensubu olan siz sevgili öğretmenlerimize sevgi, saygı ve minnettarlığımızı ifade etmek ve şükranlarımızı sunmak üzere Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atataürk’ün millet mektepleri başöğretmenliğini kabul buyurdukları gün olan Öğretmenler Günü’nde siz değerli öğretmenlerimizle beraberiz.” dedi.

Görevi başında şehit olmuş, kazalarda ve afetlerde hayatını kaybetmiş ve ebediyete irtihal etmiş tüm öğretmenleri rahmet ve şükranla yad eden Vali Çakacak,  görevlerini hakkıyla yapan, ülkesine ve milletine hayırlı nesiller yetiştiren öğretmenlerin kutsal bir görevi yerine getirdiğini söyleyerek, konuşmasına şöyle devam etti:
Dünyanın en kutsal mesleklerinden olan öğretmenlik; fedakârlık, özveri isteyen saygın mesleklerin başında gelir. Öğretmenler, her zaman ve her şart altında bilginin üretilmesi, geliştirilmesi ve geleceğe aktarılması sürecinde önemli role sahip olmuşlardır. Dolayısıyla öğretmenlerimiz geçmişte olduğu gibi bugün de değişimin, gelişimin, daha ileri hedeflere doğru yürümenin anahtarı durumundadır.
 Cumhuriyetimizin kurucusu Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk, “Toplumun en büyük düşmanı cehalet, cehaletin düşmanı öğretmendir. Öğretmen geçmişin öğreticisi, geleceğin kurucusudur. Gelecek gençlerindir. Gençler de öğretmenlerin eseridir.” diyerek, öğretmenlik mesleğinin önemini vurgulamıştır.

Önemi böylesine güzel vurgulanan öğretmenlik mesleğinin malzemesi de insandır. Dolayısıyla her çeşit mesleğin toplumdaki bireylere kazandırılması da öğretmenlerimiz sayesindedir. Onun için siz öğretmenler toplumun bütün kesimlerine yol gösteren birer öndersiniz. Her bireyin yetişmesinde büyük rol üstlenen, ilim ve irfanı, bilgiyi ve hikmeti, teknolojiyi ve tekniği genç beyinlere işleyip, onları geleceğe hazırlama konusunda her türlü fedakârlığı da gösteren yine sizlersiniz.”

“Öğretmenlik herkesin yapabileceği sıradan bir meslek değildir. Öğretmenlik sevgi mesleğidir, fedakârlık mesleğidir, gönül mesleğidir. Vatanını seven, insanları seven, çocukları seven ve bu sevgiyi yüreğinde hissedebilenler için de sınırsız mutluluk kaynağıdır.” diye konuşan Vali Çakacak, sözlerini şu şekilde sürdürdü:“Öğretmenin yaptığı iş hiçbir maddi değer ile ölçülemez. Sizlerin yetiştirdiği ve belli yerlere gelmiş öğrencilerinizle yıllar sonra karşılaştığınızda öğrenciniz kendini tanıtıp elinizi öptüğünde yaşadığınız mutluluğun hiçbir maddi karşılığı yoktur. İşte o anda öğrencisi öğretmenine en büyük hediyeyi vermiş olur. Ve bu mutlulukta başka hiçbir meslekte yoktur.
Dünyamız müthiş bir güç yarışındadır. Bu yarışı kaliteli, planlı, iyi eğitilmiş insan gücü daha fazla olan milletler kazanır. Çağımız bilgi çağıdır, teknoloji çağıdır. Bilgiyi, teknolojiyi yakalayamayanlar ekonomik, kültürel ve siyasal alanda bu yarışta geride kalacaktır.
Her yarışın temelinde bilgi vardır, eğitim vardır, insan vardır. Eğitimin, insanın da mimarları öğretmenlerdir. Bu yarışta en büyük görev ve sorumluluk da öğretmenlere düşmektedir. Siz değerli öğretmenlerimizin de bu ulvi görevin bilincinde olarak geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı en iyi şekilde yetiştireceğinize inanıyor ve sizlere güveniyoruz. Bu duygularla birlikte bir kez daha 24 Kasım Öğretmenler Günü’nüzü kutluyorum. Başta Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere görevi başında şehit olmuş ve ebediyete göçmüş tüm öğretmenlerimizi saygıyla ve şükranla anıyorum. Yüreğinizden sevgi, yüzünüzden tebessüm eksilmesin diyor, Büyük Türkiye’nin inşasında en önemli görevi üstlenen siz kıymetli öğretmenlerimize sevgilerimi, saygılarımı sunuyorum.”

Öğretmenlik mesleğinin bir sanatkarlık olduğunu kaydeden İl Milli Eğitim Müdürü Özen de, ülkenin ve insanlığın geleceğini inşa eden öğretmenlerin gününü en içten dilekleriyle kutladı. Öğretmenlerin üzerinde çok büyük sorumluluk olduğunu söyleyen Müdür Özen, 24 Kasım tarihinin şevk ve heyecanını bir kez daha yaşadıklarını konuşmasında dile getirdi.

Programın sonunda, “Öğretmenlik Anıları” kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğretmenlere ödülleri ve yıl içinde emekli olan öğretmenlerin ‘Hizmet Şeref Belgeleri’ Vali Çakacak, Milletvekili Karacan ve diğer protokol üyeleri tarafından verildi.

Toplu fotoğraf çekiminin ardından program sona erdi.