Programa; Vali Özdemir Çakacak ve eşi Hanımefendi Kevser Çakacak, Eskişehir Milletvekilleri Prof. Dr. Nabi Avcı, Harun Karacan, Prof. Dr. Emine Nur Günay, Metin Nurullah Sazak, Aslan Kabukçuoğlu, Muharip Hava Kuvveti Komutanı Orgeneral Atilla Gülan, Cumhuriyet Başsavcısı Ferhat Kapıcı, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, askeri ve mülki erkan, kamu kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve binlerce vatandaş katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın hep bir ağızdan okunmasıyla başlayan programda Çarşı Camii İmamı Nejat Kaplan Kur’an-ı Kerim Tilaveti okudu. Ardından İl Müftüsü Bekir Gerek dua ettirdi. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı ile Yüce Milletimizin elinde bayraklarıyla sokaklara çıkarak, meydanlara indiğini, havalimanlarını doldurduğunu, namluların, tankların, helikopterlerin, uçakların karşısına dikildiğini söyleyen Vali Çakacak, program esnasında bir konuşma yaparak şunları söyledi: “15 Temmuz 2016 tarihinde, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ / PDY) eliyle girişilen darbe girişiminin 2. yıldönümünde burada olduğu gibi, bu akşam ülkemizin tüm şehirlerindeki meydanları dolduran; dün olduğu gibi bugün de tarafını devletinden, milletinden, demokrasiden ve büyük Türkiye idealinden yana seçen tüm vatandaşlarımızı en kalbi sevgi ve saygılarımla selâmlıyorum. 15 Temmuz 2016 tarihinde Büyük Türk Milleti’ne, bağımsızlığımıza, büyük Türkiye idealimize, 2023 Hedeflerimize, mazlum milletlerin sesi ve hamisi olma irademize,  demokrasimize yönelik Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ / PDY) tarafından bir darbe girişimi adı altında işgal girişimi oldu.

Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısı ile Yüce Milletimiz elinde bayraklarıyla sokaklara çıkarak, meydanlara inerek, havalimanlarını doldurarak; namluların, tankların, helikopterlerin, uçakların karşısına dikilerek bu talihsiz, menfur ve kanlı girişimi akamete uğratmıştı. Ne mutlu ki milletimiz o hain darbe girişimini boşa çıkardığı gibi kıyamete kadar unutulmayacak bir de demokrasi destanı yazdı. Bu destanı hakkıyla yaşatmak, sonraki kuşaklara aktarmak en büyük görevlerimizden birisidir. İşte bizler bu gece, o menfur girişimin 2. yılında, al yıldızlı bayraklarımızla ve her görüşten insanımızla birlik ve beraberlik ruhu içerisinde meydanları doldurarak darbenin arkasındaki hain odaklara en anlamlı cevabı bir kez daha vermiş oluyoruz. Yitirdiğimiz 251 şehidimize ve 2193 gazimize dualarla, en güzel cümlelerle minnetimizi ifade ediyoruz.


 
Allah hepsinden razı olsun.”
“Şüphesiz ki milletimizin cesareti ve kendi iradesine sahip çıkma kararlılığı her türlü takdirin üzerindedir.” diye konuşan Vali Çakacak, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Çanakkale’de, Dumlupınar’da, Sakarya’da yedi düvele meydan okuyan ruhun, yüz yıl sonra aynı heyecanla, aynı kararlılıkla saatler içinde ortaya çıkması bu milletin ne kadar yüksek ferasetli ve vatan sevgisiyle dolu olduğunu bir kez daha göstermiştir. Milletimize, maddî, manevî acılar ve kayıplar yaşatan 15 Temmuz ve benzeri ihanetlerin bir daha yaşanmaması için hepimize büyük sorumluluklar düşmektedir. Bu sorumlulukların ağır olduğunu ve büyük özveri gerektirdiğini hepimiz gayet iyi biliyoruz. Yine hepimiz gayet iyi biliyoruz ki bu coğrafyada var olabilmenin, güçlü ve müreffeh olabilmenin temel şartı; birliğimizi, beraberliğimizi ve kardeşlik ahdimizi korumaktır.

Suyun uyuduğunu ama düşmanın asla uyumadığını unutmadan 780 bin km2’lik vatan toprağı üzerindeki herkesi inancına, mezhebine, etnik kökenine bakmaksızın kucaklamamız, birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize sahip çıkarak geleceğin büyük Türkiye’sini inşa için gecemizi gündüzümüze katmak durumundayız. Bu duygu ve düşüncelerle bu toprakları bize vatan yapan tüm şehitlerimizi ve aramızdan ayrılan gazilerimizi; 15 Temmuz gecesini şanlı bir tarih sayfasına çeviren ve son büyük destanımızı kanları ile yazan şehitlerimizi bir kez daha sonsuz minnet, şükran ve rahmetle anıyor,  gazilerimiz ile kalbi ülke sevgisiyle dolu olup, sokaklara çıkarak şanlı destanın bir parçası olan milyonlarca vatandaşımıza sonsuz teşekkürlerimi sunuyor, sizleri tekrar sevgi ve saygıyla selamlıyorum.”


 
Eskişehir Milletvekilleri Avcı, Karacan, Günay ve Sazak ise yaptıkları konuşmalarda, 15 Temmuz gecesinin öneminden bahsettiler. Milletvekili Avcı, Türk Milletinin ne kadar cesur bir millet olduğunu 15 Temmuz gecesi tüm dünyanın gördüğünü söyledi.

Konuşmalardan sonra Vali Çakacak, Milletvekilleri Avcı, Karacan, Günay, Sazak, Kabukçuoğlu ve diğer protokol üyeleri Valilik Meydanı’nda toplanan vatandaşlarla birlikte canlı yayından Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul 15 Temmuz Şehitler Köprüsünden yaptığı konuşmayı izledi.